有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
你都識講係made in china, 即係話, 你係買方, 即強勢果個, 因為錢在你手.

第2, 中國生產內容同歐美日都唔同, 例如話, "中檔人仕"手機market, 就係apple, 你唔買就無第2家. 荷里活電影你唔睇, 不會有第2個美國隊長, 日本漫畫你唔望, 唔會再有另一個漫畫取代佢.(當然,呢D你都可以放棄唔去做)
相反, 你見到made in china的野, 有無發現, 你幾乎都講唔出名係邊Q個做? 例如佢地唔係靠個brand而係大眾的質和價. 所以佢真可以被取代.
你問,短時間得唔得?當然唔得,但呢件事已經唔係短時間, 然後佢亦唔會短時間內解決. 比你玩返兩三年, 越南的Factory line都掂左(雖然老闆可能都係中國人)
美國商會係代表商人, 呢個時候總不會同人講侵侵做得好吧?一定要話有事慢慢講架啦

個底線係, 依家逆差咁大, 侵侵其實cut左真係蝕唔大, 成日講trades create values, 但有無一年5000億美元咁多先?
一帶一路國全部係窮國咁滯, 佢地只能做生產基地, 做唔到外銷.

咁終點歐洲呢? 講真我唔明點解要提倡一帶一路? 好似日日有飛機有船去歐洲喎,有乜唔同呀? 難道火車運型D?我唔知有無型D, 但肯定貴D, 因為我都唔知道全世界邊條貨運火車線仲賺緊大錢.

講到尾, 我自己覺得, 一帶一路只係大白象工程. 借錢比非洲朋友搞基建, 二十世紀歐美已經做左. 你話租人地地方, 我又唔信人地政府可以咁穩定. 一個新政府上台, 充公哂中國人財產, 中國可以點? 派遠洋艦隊去西非鎮壓佢? 無可能. 唔同佢做生意? 佢又唔係在亞洲, 唔驚.

最後, 我覺得都只係一場表面野.
呢篇文章好有名,年輕人要讀一讀,大躍進的名篇
我起初無睇個日期, 但睇睇下, 條友係寫緊乜架, 科幻小說?
一帶一路係好重要,不要表面野。基建先輸出技術和產能,第二控制你命脈,第三拿非洲資源回國用。
呢D野, 以前有做? 有無國家做? 佢同大家都知的道理有乜分別? 如果一帶一路係得, 點解前人唔得, 中國反而得?
即, 好多野, 都係repackage相同事物, 然後講到好似新發明咁.

好似話, 大灣區整合, 其實呢個區域互補, 佢自己都自然發生啦, 而且早已經發生左, 咁你叫佢大灣區又有甚麼用? 真係用來水人居多.
錢學森係真科學家,但大躍進時代為了配合,寫出畝產萬斤。2016年,袁隆平教授都只能夠做到畝產1000斤
2016連1958年的1/10都無, 果然證明左, 民族大倒退
美軍都係最後情況先出既
但大家用美金真心講個信字

同埋大家信美帝,倚靠美帝
必須要有一個邪惡軸心國家存在做反襯先得
然後人仔又會再穿7
其實近年特朗普團隊都有意地去玩民族主義, 加強美國人對中國的負面觀感. 所以特朗普針對中國玩貿易戰依d野一樣有民意endorse, 因為係發動貿易戰之前, 已經做好晒文宣同輿論去對付中國.
成班大陸傻仔打住愛國旗號撐大陸,其實有錢個班走左十世留返你班生番係大陸
咁咪逼大陸人唔用iphone用華為
824機場+觀塘,825荃葵青,831民陣,902三罷
全面批鬥警犬及其家屬
㩒錢/換美金,經濟制裁中共
其實推反共產黨以大陸人劣性上台既只會係另一個共產黨,所以option 1係最理想
我就唔信夠膽搞國泰,搞死香港你死得仲快
中國靠深圳啦
中國咁橫行霸道 激起左民憤就得
國際用美金
美國可以印銀紙
中國輸出產品換美金
美國某個角度係訓係度唔洗做就有產品用

相反中國要賺外匯賺美金去國際交易
而家賺唔到
兩邊都輸
只係邊個有實力捱耐啲
中國有內需
但美國有實力
個人覺得美國勁啲
始終國際佢係大佬佢話事
不過美國民主制
中國終身制
佢發展模式好大風險 咩都投資 又急進 現金流好易斷 加上貪污
利申:乜柒都唔識 純粹感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞