有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
7萬億 喺中國100人入裡
奧巴馬⋯⋯
個個話食草 但係當佢地食過好野之後 回歸返食草 真係咁易咩?
讀過關稅101 就知美國唔係咁易贏。

假設A 國 apply 25% tariff 去 B 國商品,理論上商品價格會提升25%,咁得益既就會係 A 國商家 (因為佢地可以賣貴D,多賺25%, producer surplus) , 多附出25%既就係A 國國民 (consumer deficit ) 。

然而,2者唔係對等,中間會有deadspace
(劃番2條demand supply curve 就知)

咁咩情況A國會係關稅戰到有得益呢,要有2個條件。
1. B 國係price taker , 自動減價25%
2. B 國無retaliate

好明顯,中美E家就唔係咁既情況。 咁落去就即係代表2國要同對手鬥長命。 (2國經濟衰退係必然既事,因為物價上升25%,點都快過經濟增長 3-6% )

要去到呢個層面既宏觀經濟,我諗Trump Trump 同習習都答你唔到,唔好講連登仔。

利申: CFA candidate
我信美國未來會有能力解決問題
但中國係解決提出問題嘅人 平均每30年總有啲大事發生 民革 64 宜家香港送中
我唔會對中國未來有信心囉
再者 睇下宜家 美金強到痴線 人民幣新低 咁樣就睇到 啲人對咩國家有信心
所以我更加唔明點解中國人係咁擁護中共 真係r爆頭 仲要標榜自己係共產主義
香港人打國際戰線

話中共已經無限逼害我地
照你咁講 輸出革命 講呢類型嘅野 可以加速中共......
824機場+觀塘,825荃葵青,831民陣,902三罷
全面批鬥警犬及其家屬
㩒錢/換美金,經濟制裁中共
係時候做野

美國人
美國覺得呢啲工種cheap 唔做啫 佢地最多倒退 要做返呢啲
但中國要倒退食樹皮
感覺中國輸得甘啲
美國既實力係遠超過古代任何時期任何帝國
但係咁樣咪班有錢佬資產變相小左 佢地又肯嘅?
歷史不斷咁重演,而家中國明顯覺得自己好把炮,可以隻揪,就好似以前清初果陣,自稱天朝上國,點知最後比人撳住黎打到hihi
你咩行業先?
製造業有美國客同我講話如果有東南亞生產基地可以保證接落黎2年生產量喎
但黨報要識睇,唱好嘅要小心。
有friend同我講,嗰邊個景氣都ok差。
不過侵帝又對中國加關稅,東南亞會唔會再有起色就唔知啦
吾明你講乜野?是否想象我是新移民?我在香港土生土長架!
令左膠同意打中嘅好牌
有幾個議員上任嗰陣仲話要同中國傾
依家
系你老母
吾你老母
象你老母

負皮我嗰6個 or 之後嗰d 仆街,屌你老母
做乜成個post 啲人都話中国有內需乜乜柒柒

講內需美國先係世界第一喎明明

反觀支國內需推到動到就唔會咁頭㾗

一加關稅就增加咁多失業率啦

支國長期產能過剩 整完出嚟冇人買 自己又用唔哂

就係搞唔掂內需先一帶一路囉 輸出產能 逼人買
左膠變左反共前線
等睇中國收皮
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/1491396
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞