有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
Greenland 想買左佢Tim
支那唔似北韓人
北韓人未食飽過, 連最基本既生活都過唔到

支那人沿海果d冇可能再過呢d生活
吾你老母
最後會演變成人民意志之戰偏偏專制社會嘅中國強項
遲早咪好似頁岩氣咁
有需求就會有技術
去過加拿大美國先知咩叫真正嘅地大物博
人地幾個人就管到成個山頭嘅農田
支那農業技術其實大落後
仲要用嶺南魚米之鄉嘅地去起樓
三年美國就可以完成產能轉移
支那食都唔夠,又美金進口糧食
再ban埋你cpu睇你點死
-之前美國禁止google比華為有android授權
剩係呢單都已經打到華為差不多死
如果真係打貿易戰
支那未必可以同美國買o的高科技產品
支持靠咩去研發?人材又冇技術又冇
剩係識抄

-再講冥幣而家已經破左7
黎緊只會再跌, 跌只會代表佢要用更多錢同人買野
佢仲有幾多外匯可以燒?
上面而家買豬肉都要實名咁買, 遲o的陸續有來
唔好忘記,支那而家糧食已經係入口國

-再講一加關稅外資一定會走
外資點解會揀一到地方設廠
租平,人工平,政治穩定
但支那人工已經開始貴, 再加關稅效應只會走得更快
上面已經有裁員潮
如果之前有番上去o既應該會見到o的工廠好多都冇開
FF 會唔會有朝一日侵同金仔傾掂數
畀北泡改革開放
打撚死左支那就得

伊朗同北韓都係支那比錢養
唔係點會捱到依家
依家支那人口同經濟結構, 冇可能做到唔靠貿易, 封關鎖國達到自給自足.

正確D來講全世界包括北韓在內, 冇一個國家做得到好似以前咁, 完全唔使同任何地方做任何交易, 都可以自成一國自給自足. 北韓自己都要靠同支那做生意+國際人道援助先勉強叫做run個成個國家.

支那要做到咁絕的話, 先唔講可行性, 中共內部會爆成點, 民變...etc. 只計養活自身人口, 支那就先要將人口減少到剩11億以下, 如果跟俄國條數, 仲要減到剩8億先可以回復糧食完全自給自足. 糧食自給自足之後, 先有資格玩封關鎖國鎖領空, 一塊木版都不能出海.

為佐黨/少數高層同利益者的存續, 短時間內要消滅6億人口, 簡直係史無前例的壯舉
2031年 第三次世界大戰
呢個係事實冇得否認(唔係3毛 好憎支那 3粒星香港人 經歷過港英美好年代)
支那農業其實都有機械化
一樣幾個人已經可管理幾萬畝田

不過種米種茶葉冇咁易機械化同山地多
先做唔到美國個種高度機械化農業
可以死一半支那人咁都唔錯喎
我講大陸有錢佬 同埋中共比佢轉美金?
香港樓市大家點睇
雜敗敗搞的雄安新區,海南自貿區,前海計劃、一帶一路、南海造島全部收皮⋯⋯仲衰過董建華😅
仲有無透露其他
留名學野
短期死硬
長期難講,要睇革命最終結果
好奇一search前海而家咩環境就搵到呢篇
前海借屍還魂大灣區
https://m.mingpao.com/fin/daily2.php?node=1550691392922&issue=20190221
連登好多高人架 致富CEO都上連登。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞