有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
鎖住現錢係內地 (加比內地群眾自吹自擂自我感覺良好)
呢個只係第一小步 並且無咩作為
遲下旅遊留學簽證會收緊 各地限匯 限兌
一班待宰羔羊被圈養

詳細解釋 可以試下睇小妹下面呢個post

中國經濟 深圳代替香港 支爆 恐慌 貨幣戰 貿易戰 世界大戰 金融危機 走資 內地文宣紀錄
https://lih.kg/aeKPMmV
#18 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

有心想知多啲 可以試試由頭睇起
會不斷更新 新睇法 新討論
我就話美國輸撚硬 我國啲人咁愛國 國家經濟有困難佢地一定會捐曬成副身家去支持中國打倒洋鬼子
食樹皮好輕鬆啦 上一代都係咁捱落黎
全世界最多人 如果89年有民主 而家好難唔屈機
深圳關支爆咩事,唔太明
中國無辦法繼續動用外匯儲備幫人民幣護盤護住個兌換率,
外匯儲備嚴重低竭 會引起市場投機炒作,
進一步造成資本大幅外流、人民幣貶值嘅惡性循環

外匯/人仔,二者選其一,中國依家只可以選擇外儲,
大堆外債 要留起美元償還,
而維持市場對人民幣嘅信任,央行必須保有至少3兆美元的外匯,
但係呢個數 早已不復存在,
事實上中國真正可動用外儲 各方人士 都估計係3000-4000億美元左右,
https://www.cup.com.hk/2018/10/16/china-foreign-exchange-reserves/
所以呢個時勢,只能夠放棄人民幣匯率。

中國於是想方設法阻止資本外流,
推諸多措施吸引外資、加強外匯管制措施、
整頓非法買賣外匯 洗錢 走資 大額提取等等

而為左捍衛住人民幣匯率,加強限制資金流出,
就開始收緊民衆出遊,亦即是巴打你問嘅問題

預測中國日後會限制境外旅遊,
以免人民衆狂買國外商品,造成外匯流失。

有學者估計,中國經濟失速速度依家大概係5%左右。
而GDP目標定係保6%,主力「保就業」。
仍然有水分。

總之一言難盡
中間現行經濟瀕臨沖擊、結構脆弱
依個地方有民主只得兩個可能性

1)分做4,5個國家以上 , 再每個國家自己搞到民主 (不過都好難) 南中國可能易D 如果有美國LEAD住

2) 俾西方/美國統治番幾百年
早三日前
中國宣布 扶植深圳 成為‘‘一國兩制’’新金融+科技中心試行點 取代香港

想水人啲錢 放起深圳投資 鎖住現錢係市場度
控場 制造歌舞昇平、開放經濟嘅假象

個post 係我試從不同剖析面嘗試解釋 深圳點解無可能代替香港
解釋中國面臨咩困境、 前因 、後果及推測,
而事實上
深圳此舉顯示中國甚有強弩之末嘅先兆,
放出深圳呢個紙上消息 非但唔會獲得投資者信心
反而市場普遍側目 擔心中國現行實際經濟情況
因為佢地係同緊時間競賽 同緊美國班資本暗手競賽

而且 法制咁樣 外資依家根本無足夠信心理深圳

下一步
中國想郁香港嘅 人民幣業務和離岸交易中心,
以及航空樞紐
放去深圳

PS,出面有個 割國泰 嘅帶風向post,千其千其唔好跟風
斷國泰航運龍頭香港大本營
貨客吞吐,香港四大柱之二 貿易、物流吞吐量,
一割,等於自斷一臂
我想像得到會重現美國樓市房產泡沬爆破
Quote 錯左比你唔夠得你唔明 sorry
唔係#18回覆

係第9幅圖 你禁入去media搵第9幅
有講點解 限制台灣旅遊
睇完, 防現錢外流點樣令人仔唔再跌?
因為中國經濟生產, 好靠外銷而唔係內銷. 其實好易理解, 大陸人一般人其實收入比起西方國家真係唔多, 所以佢地不能只靠賣比自己, 佢要賣比人地.
同美國關係, 人地都講, 貿易差距年年5000億美元, 即係你成日出貨唔買我地貨. 如果要比喻歷史, 似鴉片戰爭前的中國, 西方銀元大量流入, 但中國賺到西方列強錢, 又無野買, 貿易單向.
呢個情況, 唔係一個買賣都平衡的處境, 如果經濟貿易戰會點? 最簡單係大家要搵第二個fd黎deal. 中國野, 美國可以買越南, 買印尼, 買墨西哥貨, 但中國搵唔到第二個有錢國家比佢出火, 尤其係美國果種左膠大愛型, 你收我關稅, 我比你自由貿易單向出火.
TLDR, 美國係買家, 中國係賣家. 美國有選擇, 中國無, 因為無幾多個國家好似美國人咁有錢, 食得哂中國生產力.
大陸走向更獨裁更極權,令西方感到恐懼。也是原因
你不如練好d 港式中文先落黎啦
惡性循環

人民幣貶值越快
民眾越擔心身家貶值 會紛紛加入走資熱潮
越會引發 境內資本外流

大量資金走左出去
境內gdp一落千丈 市場疲弱
銀行體系業務存款嚴重不足
房貸 車貸 企業貸 基建貸 崩潰
一環接一環 蝴蝶效應
經濟狀況嚴重不良

鎖住資金 留係國內內銷內耗
煮飯仔式玩國內大富翁

有助中國控制住骨牌式一瀉千下嘅經濟崩堤

想像一下

你係包租公(中共)
你屋企裡面有一堆大富翁籌碼 (人仔)
比屋企入邊嘅人 係屋企範圍(中國)到用
你出門口 手實揸住嘅其實唔多 只有少少真錢 (外儲)

而你為左買傢私比屋企好食好住(高速發展)、
裝修到靚靚(基建)不斷呃下啲租客我地屋幾華美、
買多啲單位放租(一帶一路)、
買圍牆(維穩)甚至卒仔(軍事)看門口,
呢廿年來,你借落爭落隔離屋(國家)好多真錢

佢地嘅真錢 不過只係暫放係你度,
佢地有幫手搞靚你間屋 一買一賣 從中獲利
因為你間屋租客(人口)數一數二多 需求亦多
同時勞力仲多 好多租客會織下冷衫 砌下模型 拎去隔離屋賣(貿易)

每年都有段時間 包租公要還錢比成層樓嘅單位
就黎夠期還真錢
包租公你今年非常知道 借落嘅根本唔夠還

同時
你屋企入面一家大細 向來習慣叫你畫多啲籌碼出黎
叫你靠偷雞方式 將籌碼變真錢
本來一直十幾年都係咁 靠金手指bug
有個看更(香港)幫你寫信心保證 幫你點石變金

奈何成層樓(世界經濟秩序)發現:唔係喎 唔啱數喎
籌碼變真錢一向有固定數 固定公式可計
點解包租公你間屋咁古怪 一直都咁著數
一直賣野比我地之餘
我地借真錢比你 反而賺得少左 仲開始窮
對面屋包租公(美國)睇穿你把戲 開始做野

條固定公式開始捉緊調節

你好頭痛
就唯有拎住租客啲籌碼(存款內需) 係屋企入面調來調去先
A房嘅野賣比B房 B房織棉被賣比C房
同時,有好多二判包租頭 (內銀)幫手東遮西掩
唔比租客發現異樣 穩住人心
其實腳震震 褲袋經常得個吉

有啲大租客聽到風聲
想將自己嘅籌碼換左真錢 搬屋走人
越多越多租客咁做
咁做嘅話
阿包租公你就仆直喇
瞞唔住

條固定公式仲會變得好難睇
大富翁籌碼 暫時可以呃下人
但會越來越唔見洗 唔等洗

除非你穩住租客 唔比佢地知
除非租客爭氣 生產到啲咩勁野 全層樓爭住買你單位生產嘅嘢
可惜 你地租客整野嗰價開始貴 人家開始同第二啲生卡啦單位買賣

仲未計啲非常飄忽嘅水費電費呢(天然資源)
有啲大單位得天獨厚 水電(石油稀土etc)經佢屋 再駁比全層

‘地球’呢層樓好奇怪咖
有啲單位持住自己水電煤係一手
威脅斷你水電/賣到貴一貴,或者叫卒仔搶你條喉拉入自己屋
或者夾埋其他屋 杯葛你

唉 總之好亂啦住戶關係
其實第一步就係唔好喺連登問...
應該嚴重好多倍
美國點衰都係自由市場
過幾年就會升番上去

如果中國一出事
可能長時間全面禁止二手房產出售
咁就唔係泡沬爆破
係樓市消失
我唔係econ專家, 但我肯定美國無論財力定軍力都一定唔會輸

唯一可能輸既係中俄洗腦令美國人頂唔順d陣痛拉左trump落黎

所以我地既抗爭keep住比世界睇到除左可以拉韓國瑜落黎, 仲可以避免有美國韓國瑜

courtesy Netdania

支那咪使埋貶值呢啲賤招對付
唔係精英管理 有能者居之
提出問題 就比人解決
養理一班豬隊友
一出事就無人解決問題
早晚出事
唔會立刻有,所以一定會買貴同個質唔會咁好。但美國唔驚,因為佢個問題係買貴左。而且中國主攻並业唔係質地,好似日本咁。你買中國或越南平野,差唔到幾遠。
中國唔同,因為好多野,唔係佢平賣就賣得出,一定要cut生産。好似話,巴打你一個何以訓幾張床,屎忽坐幾張梳化?美國唔買,歐洲一定食唔哂。
兩者問題唔同,所以美國影響有限。
我手上無數字 但我唔認為比重好高,不然逆差唔會咁大 unless us is much smaller country in econ scale, which we know it must not be true.
經濟唔係好熟

但美國軍力世界最強,遠遠強過其他國家
海外有三百幾個軍事基地,又有好多航母,可以保護海外美國人同資產,做到真正既雖遠必諸

呢樣係全世界都相信美元作為世界貨幣既根本原因

而且中國人走資,好多資產都藏係美國等西方國家,凍結或者充供中國人海外資產,中國就會直接投降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞