有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
睇佢操控人民幣匯率就知已經唔掂
人食人佢地先識起革命架
所以我咪話仲有樹皮食都會好和平
東南亞果班人會聽美國佬講

呢樣已經差好遠
唔識經濟
當美國加左關裞,中國貨品A要去美國交既稅由10美金變要交11美金。
當本身人仔係1對10,即係由俾100蚊人仔變到俾110人仔。(對呢度都冇錯?)
咁為左對應呢個情況,中國要夾硬令人仔升值定貶值?
升值既話,令人仔由1對10變1對9,咁樣就差唔多100人仔就可以交到11美金?
起完革命最後話唔定又整多個共產黨/帝制出黎
呢招佢地玩左5000年都仲未化
人仔貶>成本下降>人地買件貨用美金計相對抵買左>抵消關稅
無錯 本身10USD 衣家9USD 就買到
假設貨物價格不變
但同時買其他國家野就會貴左
因為人仔購買力下降
衣個係增出口同減入口去平衡番個tariff
但做得衣樣 好明顯已經頂唔住
應該同一帶一路有關
即係貨品A都係用10人仔整,但係用美金睇就件貨會平左,跟住賣出去果陣照收以前既美金價錢,將個差額用黎俾tax抵消加關稅?
即係為左平衡就要主動貶值,但如果留易戰輸就會受經濟影響被逼貶值?
咁咪其實人民幣點都要貶值?
人民幣要貶
但同時都要升
呢個先係重點
資產係少左
但依家係共產黨
你資產少左關佢乜事
但同時都要升
呢句唔明
仆街,想引下D手足認真討論下都比人負皮
我都冇發表過邊邊一定贏
唔升既
全部內外資都諗辦法逃出中國
仲有債務危機會加速降臨
人仔貶值風險好大
同埋一路貶落去
人民連生存都有困難
到時全國暴動政權就玩完
人仔依家最想應該係維持現價唔郁
但一加關稅又被逼貶
想請教下 咁假設9月真係過條人權法
到時會對貿易戰有咩最直接既影響
緊係
衣家買iPhone 可能都要貴500
你話d大佬人嬲唔嬲
美國人消費主義盛行
因為進口貨太平,變相鼓勵過度消費甚至浪費
呢啲進口cheap貨大多唔係必需品
中國貨貴咗,美國人買野會謹慎啲買少啲
對美國嘅打擊未必有想像中嚴重
唔升既
全部內外資都諗辦法逃出中國
仲有債務危機會加速降臨
人仔貶值風險好大
同埋一路貶落去
人民連生存都有困難
到時全國暴動政權就玩完
人仔依家最想應該係維持現價唔郁
但一加關稅又被逼貶
緊係
衣家買iPhone 可能都要貴500
你話d大人嬲唔嬲
難怪話貶值黎打關稅係頂唔住既信號,但打輸既結果都係貶
打輸可能就變委內瑞拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞