有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
侵侵冇招啦,亂出拳,提高關稅係害美國人,蘋果就比佢玩死,尋晚杜指急跌佢唔敢出嚟講嘢,收市跌咗6xx 點後先出嚟講嘢,如果收市前講可能跌過千點,美國廿年前係三佻外責,打完波灣同阿富汗,依家係22佻外責,財政年年赤字,今年上升到九千億美元,侵侵啲幕僚害𨶙死佢,又話幾嘢中國就跪低,好似打中興咁容易,事實係,依家落唔到台,差啲聖誕禮物都冇。
不要說了 成手蘋果
即係d 野貴咗, 無咁多人買野

另外依家中國人仔跌咗好多, 抵消咗部分關稅既影響, 著數既好似都係美國政府
係可以shift 呀, shift 埋去美國本土都得tim。 但點解要shift 而唔係一開始就係東南亞做? 就係因為本身係東南亞做係貴D quality 又差D。

仲有,一個國家本身既maximum productivity 係有限。限制因素有科技,勞工同資本。正如強國搵唔到除美國以外既消費者,美國都唔一定搵到除中國以外既製造者
東南亞今時今日邊有貴啲又差啲?你坐咗十年?

以前點解會貴啲又差啲,係因為當年工人質素問題做成良率問題。所以當年點解人工低啲產品都唔平。仲有當年未搞掂個產業鏈

今時今日,如Samsung 電子,57%零件可以越南產。仲中國?
又屈人地手工差
十鳩幾年前就可以咁講 on9
美國政府多左收入呢個係諗法係岩既。

但個重點唔係美國政府想賺錢(事實上我諗佢都唔打算還錢),而係佢想提升番美國製造業既競爭力,創造更多既就業機會。

人民幣下跌,但商品係以美元計價,換句話講即係中國賣去美國既野貴左,抵消番關稅,即係咩都無做過。但之前所講既關稅對A國影響仲係度。

可以咁講,控制匯率呢樣野係開外掛,所以點解Trump Trump 咁嬲
條友會正面回應先算啦

東南亞今時今日邊有貴啲又差啲?你坐咗十年?

以前點解會貴啲又差啲,係因為當年工人質素問題做成良率問題。所以當年點解人工低啲產品都唔平。仲有當年未搞掂個產業鏈

今時今日,如Samsung 電子,57%零件可以越南產。仲中國?
問題係美國冇逆差流出美元美元體系仲點運作
成日話咩美國蝕左又駛唔駛睇番逆差出去D美金最後又去番邊得架
話左一個國家係有佢既生產上限 57% 可以越南產代唔代表可以100% 越南產?

個重點唔係E家東南有幾平有幾好,而係東南亞可唔可以食哂成個中國既生產量之後仲keep 住咁平咁好

一開始個重點就唔係呢到
150 蚊重貨 strong hold
唔係錢呀
加埋印度咪得唔係做咩咁大力煲
但印度都講左咁多年咪睇埋莫迪呢幾年搞到D咩突破性野
但你首先仲要睇埋家陣一堆搞緊工業4.0
短期係好難取代
但長期佢呢手牌唔玩得好耐架咋
唔係佢做咩咁大力吹要咩產業升級
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/business-47961074
富士康印度都擴廠
支那農場文七月仲笑人哋印度人唔肯OT唔肯比富人壓詐,話係投資失利
東南亞點解食唔起中國個量?
成個東南亞人口都比中國年輕
自己睇睇成個東盟有幾多人口先啦

仲有印度都未講又係事實
衣家唔係以前,成班人享受慣左
點解要100%越南產,而家個目標係要100%非中國產之嘛。一部電話咁多零件,ram cpu呢啲韓台產有乜所謂?
咁係唔係講中左
但抄股不抄市,股票我傾向有買入無買出,唔買美股唔通買A股?
今日唔收支共皮 他日人仔真係成功國際化 老美真係唔好怨
唔係因為貿易戰 人仔國際化好快實現
你真係單純要睇人口數字咁睇(咁係好粗糙其實不過你要講咪講下)
可唔可以講下6億幾人點食14億人既規模既製造業
點解中國會輸?
因為中共高層差
因為美國高層好
中國依家輸, 只係由大躍進開始到依家既結果。

全世界俾左成個世紀既時間你 發展, 支援。
中共就山賊食左先, 然後咩撚野都唔理, 繼續將村民做人質。
依家仲要叫村民去破壞人地國家既文化。

你話哩班山賊係唔係冇腦?抵唔抵死?
而人覺得抵死, 咁中共就輸左。
邊個話單純人口數字去睇?屈得就屈
十幾年前,已經有唔少廠喺東南亞開廠起步。例如Intel2006年計劃喺胡志明市開廠,2010正式投產。

賣畀歐美需要14億人做嗎?中國做出口嘅咪又係集中幾個沿海省份,撚有用晒14億

low end仲有印度後起之秀呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞