有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
首先美國係普世價值國家,係普世價值為主流既世界 做大佬有說服力,呢樣野十分重要 ,說正如董卓廢帝再立漢帝 名不正 言不順地稱霸,天下圍攻 ,劉備咩7都無 可以靠皇叔個名 可以起家,曹操有實力都要善待 漢帝,中國以極權治國,想以中國模式發展 去到邊只會引起排斥,靜係想控制香港都攪到一地蟹 就知,攪個乜7 都控制哂既香港都攪成咁撚樣,想稱霸只有天下圍攻 你估維尼係希特拉,中國人係德意志人 成為世界公敵之後可以頂到三,五,七年?只會好似意大利佬咁極速收皮

仲有大部分國際交易,期貨全部用美金結算,美金霸權 ,人仔國際流通仲少過港幣
經濟上 美國內需 己經可以養活本國經濟 唔洗咩7旅遊業,大陸無出口都死得。

美國盟友英國,歐盟,日本,加拿大, 澳洲,南泡,台灣 ,沙地,以色列 佔上世界經濟成70% 全部係先進強國 加上意識形態同中國對立,中國係無可能收買到 ,大陸基本上 得巴基斯坦,伊朗,北韓 同D 課金買返既垃圾非洲國家, 鄰近對家仲有 個人口第二大國印度 ,如果美國圍結到盟友封殺中國,經濟都玩到大陸亡黨。

如果要打仗

美國可以所有資源都自給自足,食物不需入口,打起仗好著數,所有資源可以直接由本國運去前線

大陸糧食己經要入口,一打仗 食物不足己經要內亂,打多兩打,石油都要入口 ,如果美國佬攻埋 伊朗,就會有能量問題

軍事技術 大陸連停左三十年 既俄佬都及唔上, 對比美國起碼落後 50,60年
好似漢武帝咁
一Q清袋
核武?
洗撚食晒100%MIC
食你70%, 你咁多人失業, 咪睇下社會 會唔會動盪囉

CFA 識撚呢D 咩
人地廠佬 都睇得透過你
所以上面有人提到 唔信美金都要信美軍
衣句野唔係老吹
一日美圓還是國際通用貨幣,一日人民幣未可自由兌換,美國勝算高於大陸。
二十二國聯軍來了,我們歸英日子不遠了
一定係支那贏
支那狗可以忍,食狗都食三年
美帝既人唔得,長期黎講支那一定贏
唔會嚕
到港共會代表我地送錢送糧
中共只是世界工廠.
本身科技又不足,好多高科技cpu, IC要用外匯買入.
相對人仔匯價低,買進成本高,仲有糧食亦係大多由外國進口.

另外三星等大廠已經搬走晒. 明顯引伸出勞動力過剩.
社會失業問題.
仲未計為GDP增長,盲目興建高速公路同高鐵等負債問題.
以前因大量外資湧入,可以不斷投資基建.
但外資減少,流出增加,負債問題日益嚴重.
所以出現中共銀行倒閉, 股權代債.

相對美國在失業問題, 不及中共.
雙非兒童 都係香港出世架
有D人/族群, 就係從來唔讀/輕視歷史.
唔喺歷史中吸取教訓.
美國就算點失業
有錢個堆公司都養得起全個國家
內地同事 都話貴左好撚貴,之前一個萍果要10幾蚊一個。
不過話跌番D
貿易逆差. 喺侵上任前, 美國keep 住每年同支那有高達5000億美元的貿易逆差=每年俾支那賺佐5000億.
美國加關稅,支那要靠貶值抵消,
但係支那自己又好多原材料靠美國入口
普通市民可以點自保
盡量換美金?
中國人係唔會死

天津大爆炸都係死34人
香港人都要努力
依家就算Trump落台共和黨失勢,民主黨咪又係反共
基本上 美國 意識形態戰,武力戰,經濟戰,資源 ,盟友 數量同質素 都秒哂大陸,有幾打飛機打上腦至咁ON9 同美國佬爭一哥,美國佬根本要你亡黨好易,只不過 亡黨 大陸經濟崩盤,都會波及美國利益
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞