有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
落後國家個個都鐘意收美元
所以香港變成一手好牌
結構性降低失業率
學毛主席話齋 死幾千萬人好撚閒
講真 今次美國同中國真係55波
貴族對農民工
智識形經濟 對 強迫性計劃經濟
自由對 獨裁
各有優勢 都問題

中國人做過文化大革命 加食樹皮維生
經驗豐富 食草都食幾十年 維生唔到未消失
就係支那人以為終於唔洗食樹皮
突然又要食過先痛苦

所謂暴富難睇,暴窮難抵
飲開喜茶走去飲返水?
睇返當年啲新聞
塊塊田都大收成
同警察集會一樣 一平方企28個人
一塊田唔知收幾多稻草
話可以訓個人上去
反正塊塊都大收成 無餓死人
你信唔信
邊有失業率
叫做回鄉創業
講過好多次 大陸班新一代係真廢青黎
唔好講食啦 佢地一無網上都死一半人口
大陸係無可能返到轉頭
發明打機個條友害死中國
你估上便有人買得起樓咩
上便貧富懸殊 超勁
睇到好你唔知差
三四線城市 仲食緊草
你估我講笑?
返工搵1200至3000蚊大有人在
喜茶係上便飲一杯都18
買台手機 都8000幾個月人工
上面興講 吃土 係就係大陸用詞
但係真係 叫進化到吃土
有冇經濟學高手解釋吓點解李嘉誠有錢過樓主?
家陣捉得好緊 原因就係咁
有啲方面唔可以話佢地唔勁
禁打機 一日打幾個鐘 唔比血係紅色
無邊個國家做得出
一日世界既大部分資產(石油等)仲係用美元計價
美國就係穩操勝券
猶太人真係好撚識揾錢
有錢到可以買個國家番黎
唔係econ出身不過成日睇下每次個市動盪時個社會通常發生啲乜而反省
中國無錯內需好勁,可惜內需中嘅貨品都靠進口,糧食高科技零件都係
世界貿易結算特別石油多數用美元,加埋美債有中國自己加注背書
其實中美各有問題,但中國問題更多而且好嚴重,解決方法又錯咗
淨係產能過剩唔肯用市場淘汰,貪心以一帶一路呃錢擴張兼將過剩產能塞俾窮國,點知驚動美國國安情報系統,好喇瀨咗嘢仲要任正非咩正中下懷同埋啲咩國際關係教授喺度獸叫什麼假以時日世界第一拋人浪頭
似乎經濟固然係好多問題,最慘連做人應有謙虛同反省都無,有幾多個好似向松祚比較認真指出自己經濟問題?果啲獸叫嘅國際關係教授,而今安在?可能已經走緊資着緊草
中國經濟 深圳代替香港 支爆 恐慌 貨幣戰 貿易戰 世界大戰 金融危機 走資 內地文宣紀錄
https://lih.kg/1489149

誠邀各位延伸閱讀小妹上面個post

討論中國一大串串串串政、經難題

淺顯分析 易明
中國內政經困局
最新傾緊內房泡沫

呢兩日開緊twitter戰線 所以未有update

—————————
屌打原因
簡單概括:

信心問題
貨幣操控 貨幣戰爭
世界經濟既有秩序

外匯儲備不足

假數據 造大個餅
嚴重透支
嚴重走資
要支那死
內房要先爆煲 之後就到銀行
大陸銀行呢幾年借左咁多錢比國家同發展商大興土木
音樂椅一完就收皮
真,支那社會係裙𥛣式基本上你有關係就可以上位

唔需要叻人,叻人咪做底層做埋上面果份
根本上出得國旅行移民留學既99.9%都係共匪黨員既家屬

一般支那人連去歐美日旅行既能力都冇

落黎香港都住唔起酒店要札營,買枝豉油就話震興香港經濟
咁大陸又唔會真係死晒既
接受全面開放市場係惟一生路
而且係真變強既路
食樹皮都要記住國仇家恨,咁就抵撚死
全部一樣睇法
有開post 同網民探討過
如果可以實會開放
問題係中國公司唔夠打
開放市場係要你 中共唔可以再資助私人企業
美國佬唔順係 你賺完我錢 再將啲錢比私人企業打我
開放市場之前
如果爆發內戰既話
有個未來人, 話過未來已經無左中國
唔通係真
盟軍
唔明, 點解唔比去hk tw就唔會貶咁快?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞