有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
大陸人既教育系統下,其實係搞唔到民主國家/社會

坦白講,就算香港行純民主牌依然困難重重,但香港係有希望,中國係唔會有呢個希望。得,要重新教育,換返起碼兩三代人先。
我其實同意你講嘅嘢, 但賺大錢嘅經濟學家雖然好小, 但真係有, Keynes咪係
大陸家陣又賣俾邊個啫咪又係主要賣俾歐美
基本上創滙咪又係主力歐美市場
佢基本上咪就係用緊依家既人黎服務歐美咁多人做左咁多年
咁你話歐美駛唔駛咁多人做喇

你淨係睇沿個幾個省冇錯
又駛唔駛睇埋D農民工邊到黎先全部本地人咩
同樣都係一個問題唔通東南亞工業化可以做到工人比例高過中國好多

我自己就已經話印度加埋東南亞要消化哂問題唔大
係你係到話東南亞已經夠
已經好多廠係東南亞就代表東南亞有能力食哂中國所有工業生產?
(你注意番我係回緊呢點先)
咁我真係放長雙眼睇係ASEAN咁多國加埋工業產值有冇一日做到中國個數
反正按依家國際既分工模式過去既應該結構都咁上下
你咁大段嘢我都廢事慢慢反駁
上面唔止我一個講埋印度,你仲要選擇性失明之後打稻草人

得啦明晒
東南亞點解食唔起中國個量?
呢個你彈出黎架喎大哥
講到點食咩啫
經濟黎講美國要勝勝硬
但計埋政治
政治加經濟
就五五波
In the long run we are all dead
呢個係人既生路 黨既死路
共產黨寧願班支那豬死晒都唔會要個黨死
所以無可能
“仲有印度都未講又係事實”呢句你食撚咗呀?
你問得我東南亞點解食唔起中國個量?
原來你唔係覺得東南亞食得起中國個量
咁你反問我做咩
呢句係一個反問,仲有後面嗰句講印度,即係就算東南亞食唔晒都仲有印度囉。咁話你選擇性失明有乜錯?
其實東南亞點會食唔係中國個量
要時間姐
*點會食唔起
成個東南亞發展一日千里,係咪真係咁有需要迷信支那呢
無Keynes 我諗E家D 經濟學家番哂鄉下食草
貿易戰點解會直接令人仔貶值既
東南亞食得起中國個量之餘仲會有突好多
印度巴基斯坦都嚟緊
中美貿易戰, 美國就只係成本上升, 帶動經濟中短期差.

長遠工廠搬去東南亞穩定, 問題減少.
仲有中共開廠成本,其實貴過好多東南亞地方,
只不過搬廠好大工程,D人可以唔搬都希望唔搬.
中美貿易戰,只是導火線.

另外話東南亞勞力問題, 又忽視左機械化減少勞動力.

仲有外國在中共國內,唔係想像中搵咁多.
1) 抽重稅
2)有其他要求 (如合資經營)
3)貪污問題
14億人入面, 可能有能力買外國貨,只係得2-3億.
仲要主要市場係給中共內廠商瓜分7成,3成外資.
仲要俾人偷技術
抄完你告返轉頭
講緊食哂中國工業喎
東南亞有6億幾人口冇錯但佢分左十國
假設你要起一間廠係河內咁佢潛在可以運用既工人係喺幾多億人口入面?
答案唔係6億係1億
你東南亞國家間人口同貨物交流係有國界限制
咁變左工業區規模會受限因腹地唔夠
所以實際上佢地工業規模上天花版會受到限制
談何食哂中國工業
呢樣除非ASEAN一體化做得更加進一步唔係好難有實質變化
實際上要講印度呢個問題反而係冇咩
不過你希望中國收皮去工業化咁款
你望莫迪搞掂勞工法同土地法先講喇
lm
點止樹皮中史有寫過,過去咁多年呢班人一饑荒到連樹皮都冇得食既時候係會易子而食架!即係拎自己細路同隔離既交換然後煮左佢黎食。雖然全世界仲有食人族同曾經有食人事件,但係中國係呢方面完全係冠軍黎。
樹皮就會燒啦,至於煮緊既野⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞