有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
佢要解決產能過剩
去到當地借錢比窮國建設人哋本身無錢建築嘅基建(過程中仲輸出貪污)
1.去到當地建設,用中國建築師、中國工人(無法製造當地就業機會)
2. 起起下窮國無錢還,要人哋割地、割資源(港口、礦坑等等)

窮國:屌,搵我笨柒
我覺得大灣區係個新省
水人之餘仲同化你香港人地方意識
幾廿年後無人自稱香港人
只會記得自己來自大灣區
望下農業科技都知無可能啦
美國D農業科技勁到痴線
中國仲用緊牛牛咋
中小企撐佢
大企就屌佢
其實美國不斷反口搞墨西哥 同 歐洲
不過估用係對比既 同埋 誰大誰惡誰正確
上便大魚大肉 加出左國啦
終國

馬上大革命
結構性 強迫回鄉創業 同人口老化
係四五線城市 玩人在野
好快13億變返11億
適者生存 全世界 無咩國家可以做到
講真 美國真正底牌係凍結中國官員外國資產
包馬上第三次世界大戰
之前俄佬用糧食量計話中國應該得八億人
鋼嘛,被美國佬捉到出啦啦上年已經
移民唔肯溶入當地生活
同當地文化交流時有衝突
覺得被受歧視
希望有個“大國”係背後支撐自己
咁自己無咁易比人烚
消耗資金都幾難想像, 不過唔係無可能. 因為內地可以追求高增長的投資項目已經買少見少, 但投資非洲本來就風險大, 回報少, 中共點樣做到同人唔同? 一紙條約阻唔到中共, 點樣去阻山高皇帝遠的非洲政權視為歷史文件?佢唔還錢, 全部充公, 其實中國係無能為力, 一封左馬六甲海峽, 連船都過唔到. 非洲唔係東亞, 唔係中共主場.

搵笨柒一定, 所以如果小國內反對黨起義, 推翻政權, 自然連以前政權同中共簽的條約都變廢紙. 如果中共出兵保舊政權, 佢就係另一個俄國/蘇聯, 錢同資源都變得好局限, 戰線過長.

TLDR,一帶一路,係一個吹水項目居多.
或者呢個就係叫去香港化,去澳門化, 以後呢度就係大灣區.

所以似係一個文化政治條目多過經濟發展.
應該會似南韓
只係大財閥會變成官僚
歷史不斷重複, 政權主導的投資發展方向, 歷史上有幾次有好結果? 以前係大躍進, 大煉鋼, 今日係一帶一路.
次文化侵略
中國 去到任何國家都要r著數
去日本令
去外國令
去香港令
綜援 公屋 福利 關愛基金
仲要滅人文化

真係全世界 屌佢都唔聽
真係無耳無良心 無恥
真係好野蠻 去人地國家只講普通話
唔識講當地語言都應該講世界語言-英文啦
溝通唔到就話人地欺負中國人
假民族主意真係好邪惡
以前仲有西部大開發
曱甴咩
right 巴打正確
難得有人認真諗下經濟學,唔似得成班一齊無腦吹奏支爆,一野轟埋黎話用經濟學諗野無用,總之就支爆

假設關稅收25%,B國賣1蚊一個橙比A國,則A國國內橙既價格變做1.25。 咁A國商家就可以將個定價變做1.25,平白賺多左。

但唔好唔記得,根據demand curve 既特性,價格高左需求係會少左,所以A國市民係用少左good and service.

關稅望落好似係A政府向B商家收,但實際上唔一定係咁。如果B商家唔減價既話,即係變相要加價,即賣$1.25 蚊一個橙,扣稅後賺番$1 蚊。

簡單D黎講,A國市民最後deficit, 政府同商家就surplus 。 但前者係會大過後者,因為consumer 用少左good and service , 我地叫deadloss (想清楚D可以Google 下tarrif 既demand supply curve)

當然,經濟學既特性就係唔準,住住結果因為太多變數同預測都係唔一樣。 但如果連基本關稅原理都唔知就走黎預測就更加唔準。

我唯一肯定咁講,E家2國領導人都唔敢寫包單佢地一定贏
中共被以前稱為世界工廠,
咁依家中美貿易戰所帶來主要問題=> 工廠搬去東南亞
無工廠, 無訂單 => 好多人無工做. 問題只會變得嚴重.
無訂單即是賺取外匯減少,
無論高科技CPU,IC,食物都係要由外國輸入.
自主開發生產不足.

美國就只係成本上升, 帶動經濟中短期差.
長遠工廠搬去東南亞穩定, 問題減少.
仲有中共開廠成本,其實貴過好多東南亞地方,
只不過搬廠好大工程,D人可以唔搬都希望唔搬.
中美貿易戰,只是導火線.

仲有外國在中共國內,唔係想像中搵咁多.
1) 抽重稅
2)有其他要求 (如合資經營)
3)貪污問題
14億人入面, 可能有能力買外國貨,只係得2-3億.
仲要主要市場係給中共內廠商瓜分7成,3成外資.
問題係而家唔止兩個國家
美國嘅demand可以shift去東南亞
衛星田,浮誇風,共產黨傳統
自從支那推行電子貨幣開始已經全副身家捐哂比黨啦
愈top 既經濟學家就愈知經濟呢樣野係不可測

唔通你會覺得我唔知CFA 總部係美國?我交既考試費全部係美金。

你睇古今中外有無一個經濟學家賺到大錢? CFA 賺大錢既就好多。經濟學可以好準確咁形容一個factor 對 GDP 既影響,但一大堆factor 既話好多時就已經亂哂。所以宏觀經濟不嬲都係不可測咁濟。

如果你話美國無論如何都要屌打強國,最後出埋美軍震壓旗開得勝,我可能仲信服多D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞