[另類][風水]中共係咪爆左條龍脈 3

1001 回覆
112 Like 6 Dislike
再落多五年仲行緊丙運,退埋休都仲有得happy,不過之後就...
板灰...
極灰
衰收尾唔算好命e.g. 許仕仁
鐘意呢個post ! 正
妙絕!
lm
咁數法
睇黎真係2023/2024先會攬炒成功
唔知有冇人都覺得今年夏天特別多雷,尤其罕天雷
其實唔好特別期望某一個人或者領袖
嗰個人可以係你,可以係我,亦可以係佢
甚至可以係一班人
就算係朱元璋,無一班兄弟傍住
都打唔到個江山
每一個人都係時代嘅開創者
將希望放哂喺一個人身上
同中国人望有明君打救有咩分別
巴打冷靜
我又冇完全旨意一個人可以打爆中共
只係好奇樓上點得出呢個答案
當聽吓故仔都好呀
我地唔應該諗到咁悲觀
正所謂天無絕人之路
實有方法但我地未諗到
+1
想睇下呢個被選中嘅人推番中共先,定特朗普推番中共先
同想知呢條友係邊個或邊班人
我邊度唔冷靜
下次加啲連豬囉
係驚逐個nominate 會搞到義士喳
你呢句起碼講緊一百年後
上一句「人丁口取江南地。京國重新又一遷。兩分疆界各保守。更得相安一百九。」
係講緊中共同國民黨分開開始計
1948-2139年
一百九十年後,有個姓苗的掌權,以龍的傳人名義及物證,統一中華,清平海內外。
註:「草田」為苗;「手執金龍」龍的傳人名義及物證;「步玉階」坐江山;「一統」統一;「非」是非,分歧。

原文網址:https://kknews.cc/history/92pex3b.html
1921 + 109 = 2030
兩分疆界係1948年蔣中正退守台灣開始計
1921-1945呢段時間國共係一齊
我CAP第二段出黎
金豬此木為皇帝。未經十載遭更易。肖郎走出在金猴。穩穩清平傳幾世。
一汴二杭事不巧。卻被胡人通佔了。三百年來棉木終。三閭海內去潛蹤。
一兀為君八十載。淮南忽見紅光起。八雙牛來力量大。日月同行照天下。
土猴一兀自消除。四海衣冠新彩畫。三百年來事不順。虎頭帶土何須問。
十八孩兒跳出來。蒼生方得蘇危困。相繼春秋二百餘。五湖雲擾又風顛。
人丁口取江南地。京國重新又一遷。兩分疆界各保守。更得相安一百九。
那時走出草田來。手執金龍步玉階。清平海內中華定。南北同歸一統排。

其實一百九可以指190又或者109
亦都唔一定指國祚
都可以指年份
而家按台灣黎講今年係民國108年
武統台灣講左七十年 算唔算相安
可能之一 佢依段時間點太蒙胡
老實講我比較相信係年份
國祚既話按照前面通常有「載」「餘」等字眼
而下一句
「那時走出草田來。手執金龍步玉階。清平海內中華定。南北同歸一統排。」
目前推測資訊
1.草田=苗,前面有講陳=耳木、柴=此木
2.既然手執通常都係關於當事人既野,可能五行屬金,生肖屬龍
3.玉階=有家底,甚至權貴出身,古代黎講玉係最高級既野
4.成首歌唔係連續性,只係講大事
5.前句同後句唔一定係同年發生,可以隔好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞