[另類][風水]中共係咪爆左條龍脈 3

1001 回覆
112 Like 6 Dislike
原來係本土新聞區蕙蓮
https://bit.ly/348loJU

屌佢老母,2020至21先係高潮
再到時已經死左幾多個手足
連我地平民百姓都知有咁多預言中共會收皮,咁中共理所當然會做盡一切去阻止,就正如你知聽日日本實會地震,咁自然留係香港啦。我一直都諗緊咩都講哂出黎唔會反而推向第個結局咩
利申 乜都唔識
業力之為物,就係你越想抗拒而作既業,最終都會加成在你身
今年己亥年

己亥年 .2019年
詩曰︰太歲己亥年,人民多橫起

庚子年 .2020年.
詩曰︰太歲庚子年,人民多暴卒

庚子
等緊出明年春牛圖
從玄學角度談抗爭 - 馮睎乾 (轉載)

楊天命師傅在今年辛未月丁卯日,占問「運動何時結束」,得「損之明夷」。他解釋,抗爭在8月8日至9月7日最激烈,可能出水炮車或解放軍,9月7日後踏入酉月,學生開學,抗爭力量將轉弱。我的看法有點不同。損之明夷,以納甲配六親五行,卦象如下:

青龍官鬼寅木(應) ○ 子孫酉金
玄武妻財子水 妻財亥水
白虎兄弟戌土 兄弟丑土
螣蛇兄弟丑土(世) x 妻財亥水
勾陳官鬼卯木 ○ 兄弟丑土
朱雀父母巳火 官鬼卯木

(補卦)

兄弟丑土持世值月破,日辰和官鬼兩爻發動,三路剋殺,表示抗爭非常艱難,險象環生。剋制抗爭者的爻叫官鬼(意思很淺白吧),配青龍勾陳,代表對手(即政府)勢力龐大,手段則拖泥帶水,走偏鋒,而勾陳亦象徵警察。抗爭者為螣蛇,怪異難纏,變化多端,最能體現螣蛇特性的人物,我覺得是古希臘英雄奧德修斯(Odysseus),荷馬稱他為"polytropos"(意即足智多謀)。對照現實,的確非常靈驗。
此卦最耐人尋味的,是世爻藏着伏神兼卦身的子孫申金(上未標示)。伏神是隱伏之力,一旦發動,可成事情轉捩點。卦身為占事主體,有提綱挈領之用。此卦伏神卦身都是子孫申金,居世爻,意義非同小可。顧名思義,子孫即年輕人,其五行屬金,正宜剋制屬木的官鬼。本來世爻丑土被二鬼夾擊,陷於困境,幸好未月沖丑,申金破墓而出,而申酉戌接連三月(新曆8月8日至11月7日),申金皆旺相。依卦推斷,9月後即使上了年紀的兄弟後勁不繼,年輕人也很可能繼續爬山。依卦推斷,9月8日至10月7日,官鬼受剋,年輕人依然活躍,相信會繼續爬山。但由11月8日算起,入冬春兩季,尤其是農曆新年兩月,官鬼當旺,申金休囚入墓,抗爭者千萬要小心。留得青山在,哪怕無柴燒,潮漲潮退,才是大海的be water。

<個人補充>
如依上述思路,可再推敲:
1.兩官鬼夾克世爻兄弟, 其中卯木官鬼化為丑土兄弟,意味(前)政府人員中有加入黑衣行列
2.兄弟由丑土化作太歲己亥水,真正Be Water,要完結,起碼本年11月(亥月),填實空亡為應期
3.官鬼寅木化酉子孫,9-10月(酉月)間有官員倒台,間接令運動亦推向完結
4.最大疑問係運動會否本年完結, 馮君行文間認為未完, 所以擔心冬春兩季, 而依此卦即空亡填實時為完結,則未入寒冬前已完,擔心之事就不會發生

P.S.
此卦引人暇想嘅地方係《易林》的爻辭,秦國(強國),(林)鄭國,(特朗普)晉國,外派元帥兵敗被俘,彷彿歷史一再重演,上帝正在微笑。
理工v座旁,
有條s型既路徑,
有冇俯瞰圖望下?
應該咁講,你當所有預言係一本寫好左嘅書
咁佢個結果已經固定左係咁,唔會因爲中途改變左啲野而令到個結果改變,只會延長左個時間。
但一講到因果關係就會變左互屌post嘅關係就少講為妙
其實最尾個句宗教都係指緊共產主義
馬克思係撒旦教教徒
其實好多預言書都講2020年會有大獲野出現
歷史洪流你點turn都係會去返同樣既結果
搞咁多反而會犧牲越多
風水師為香港起左支卦
https://lih.kg/1513500
即使唔講怪力亂神,中共不斷咁今天的我打倒昨天的我,刪除歷史,對文明可以有咩建樹人地發展超級電腦嚟做學問,中共發展超級電腦嚟維穩,仲有啊,即使你做到政治局常委都唔代表你會安全,一樣會比其他人用模棱兩可既罪名拉落馬,比貪權既人鬥死,係一個14億人既鬥獸場,有一個咁唔穩健既基礎,個政權又點會穩
中共無自由永遠都開發唔到真既AI
唉 咁我都見有d話今年有d事嘅,但個人黎講冇諗到咁嚴重

講起d建築物,突然諗起科學園有粒金蛋
小心政府出陰質招。呢樣先最得人驚

今日(6日)是農曆大年初二車公誕,新界鄉議局主席劉業強按傳統在沙田車公廟為香港求得86號中籤,解曰:「出入謹慎、家宅不吉、自身平安、求財不遂」。

86號中籤全文:

石田為業喜非常,

畫餅將來未見香;

怎曉田耕耘不得,

那知餅食不充腸。
李丞責同麥玲玲都有提過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞