(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike

好多女嗌住愛國同時勾鬼佬想結婚走
😡
蝗國唔care人
共產黨由小開始教起 「集中力量辦大事」整大水壩、放衛星 個人榮辱得失係無所謂嘅 為咗打贏原子彈仗 死三億中国人亦係無所謂嘅 (偉大航手語)

所以蝗國人先咁中意劉慈欣《三體》話好欣賞劉某嘅冷酷與理性 下下死幾十億人要寫到成首詩咁 實則正正係佢哋寫照:個人永遠無關痛癢

上面有巴打話武漢大學有學生話
廣東話為國家統一需要被冷酷消滅
你同佢講人 佢只會覺得好合理
奇葩又自私嗰個先係你
國家顧及你個人利益只係「順便」 辦大符號先係應份 有青天(or一國兩制)提攜已經係皇恩浩蕩謝主隆恩
大陸人叫佢哋韭菜 (割極都有)、操着中南海的心
不是沒有原因的
集體主義嘅分子只係配做韭菜 生出嚟嘅亦只有暴政
我同你講
就算依家開放選舉 共產黨無得舞弊 十四億人自由投票...
仍然會投返中國共產黨出嚟
諗清楚呢點就唔該唔好話咩有得救、「我係中國人」
中国人眼中
你啲自私精先唔配做偉大嘅中國人
最仆街係, 佢地移民左去西方民主國家

但又繼續支持中共, 反民主
好似澳洲果班 支那留學生咁

完全是人格分裂
即使喺牆外 香港人同蝗國人處於同一屋簷下
依然可以活喺兩個唔同世界 (如果你日日睇返牆內啲網) 香港唔少新移民、大陸學生同廢老都係咁

佢哋蝦西方民主社會 真心相信民主自由啫
你睇下佢去俄佬地方夠唔夠膽咁?
所以話真心冇得救 唔好亦唔使再對佢哋抱有期望
即使共產黨弱咗 有新共產黨「中国人民強起來了」班人亦會依舊返轉頭舐 好似好多唐人街社區咁
點解品葱可以聚集到一大班人
無比人捉

呢堆人仲要全部都已經覺醒
有民主,自由意志
有時雖然成日笑支那字,但有d 真係好撚啜核:有能力的肉身翻墙

後面有d 未睇,但大部分同我認識嘅大陸相同
例如係大陸嘅,我姨媽姨丈7X 歲,好撚憎共產黨,幾乎唔討論,但唔代表佢地支持香港
我表哥4X 歲個班,唔中意共產黨但亦唔中意香港咁亂
我d 姨甥,1X歲勁粉紅,但佢地仲未係好知政治,普遍係老師話老師話
問題就係,佢地嘅老師就係篇文講個班90後嘅大陸人,不斷灌輸呢d 思想,但唔明佢地呢一代唔知點解特別愛國但與其話佢地愛國,其實都唔一定,以我所知我親戚d 親戚d 仔女,如果有機會比佢地出國,佢地又一定狗衝
我反而覺得佢地嘅愛國係源於自卑感,佢地根本知道呢個世界點睇中國人,所以佢地就好自卑,小小風吹草動就會咬人

btw 香港就正好相反,越後生就越明白中共黨嘅仆街野,今次好多謝年輕人嘅堅持,先行到呢一步
我愛你地
好文要推
同感 等多D人知道支國特質
平時唔太中意睇字 都睇曬 寫得真心好
大佬呀,你唔好咁痴線淸醒啦

欢迎转载,不用注明出处
自卑
估唔到呢個熱門,第一次
唔知幾時先升level
唔洗p牌
推,萬事小心
up
"如果我没有站起来公然反抗的勇气,我至少有不配合作恶的勇气,我不会因为习惯黑暗就为黑暗辩护,即使民粹的声音再大,我也不会推波助澜"
仲明日香港?你會唔會樂觀咗啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞