(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
算短
百度弱智仔太多
試下豆瓣,(偽)文青小清新比較多
tui
有亲戚问我入党了吗,我反问他入哪个党,他像看傻子一样看我,七一的时候有人跟我说今天建党节,我反问建哪个党,他说还能有哪个,共产党啊,我说那为什么不把节日说成中国共产党建党节,每个人和每个媒体都只说建党节?这就是我说的,人们潜意识里已经默认了共产党是唯一的合法的永恒的的存在

true,國內,國家,國歌,國旗,國徽
邊個國啊?中國就中國,香港就香港,台灣就台灣
藍絲都差唔多
解答左我一直唔明既地方:點撚解支國留學生出到國都仲係咁撚on9反民主自由

因為佢地真係on撚鳩
屌,雖然係殘體但我睇撚曬。
所以話唔係所有人都信中共,總會有醒咗但出唔到聲嘅人。
(8.18天安門集會幾好,呢類文宣總會有成效。)
原作者仲喺唔喺度
佢哋由未識性開始就灌輸緊嗰套國=黨嘅歪理
加埋成個大環境都係咁
出得國嗰啲有錢人更加係既得利益者
真正由共產黨身上得到好處
你要佢反共等於要從頭摧毀佢嘅世界觀由頭起過
作為正常人嘅潛意識都會想逃避呢個情況
捨難取易係舒服得多嘅選擇
應該問作者仲係唔係度
移民咗去外地,見親嘅中國人,代表你嘅議員,賣屋比你嘅經紀,原來都係大媽款

華人傳媒比香港更紅

移民等於擺脫中共絕對係笑話

佢覺得有物質幸福已經大哂
我覺得冇民主自由唔幸福都係大哂
我明佢點解有錢好幸福 但佢一世都唔明我地爭取緊嘅有幾緊要

其實港豬咪同呢啲人差唔多 有飯食有工返有屋住wfc
燒到佢咪醒囉
簡單講 價值觀唔同 好難傾
好感動
結論就係呢班人無撚得救
Cls國家
中共滲透左好多年了
上至政府指派下至民眾自發移民
無孔不入
有既
大破壞之後被西人管理返3-40年
係內地工作, D40/50歲以上的大陸人問我香港係咪勾結外國勢力搞緊港毒, 點解D老豆老母仲俾D細路出嚟搞事, 我同佢講而家D廢青係爭取緊30年前同樣嘅嘢, 連吸煙同食彈, 黑社會出埋刀都唔驚, 你話會驚老母條藤條?

佢地一聽到30年前, 就明哂而家乜事, 玩緊乜嘢維穩套路, 黯然不語.

但係D後生一輩, 就算唔係小粉紅, 係一般文青毒L之類, 都唔會明你班友搞緊乜, 亦唔會關心你哋為乜而出嚟, 總之你哋俾驚賊打係抵L死, 最緊要唔好阻住佢哋周未落嚟香港行街買奶粉掃藥妝. 後生一輩係洗晒腦冇得救.
push
好文一推 等我地都要知道多d敵人既手段同惡行
好恐怖
諗起日本軍國主義時代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞