(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
大陸佬好多都反共底,中年有,後生有,但好多後生焗住做五毛,唔屌無朋友
點解品蔥仲可以運作到
坦白講啦 佢依段野我唔可以話佢錯哂

因為喺資本主義社會 資本家已經可以用大數據控制比咩你睇 而且資本家有能力操控媒體 社會充斥大量tittytainment令人唔去思考
資本家刻意製造barrier阻擋上流機會

無論資本主義定獨裁 階級觀念都係極之濃厚
只不過喺中共體制下 最上層既人又係資本家 又係政治家 仲有軍權 基本上佢地可以用任何手段收割百姓辛苦既成果(大多手段都係暴力和不人道)

只有社會福利主義 低下階層先會過得比較好
但現今社會冇咩地方有足夠資源去support社會福利主義
所以我一直覺得民主係要配合教育
中共倒台後接手嘅應該要係深明民主嘅獨裁者先得
首先要保障人權同自由,令佢哋可以接觸到外界思想
另外就要重建文化教育,中共用咗70年去毒害,都需要一段長時間去修復
最後可以階段式實現民主,初初俾佢哋選村長,配合防貪腐機制。可能5年後俾佢哋選市長,10年後選省長,最後選總統咁樣
蝗女大奶好正
邊個負皮
Chinese born to be
一黨的蛙嗚,叫愚了一國的人民

那國國之聲,真能愚國
同連登一樣
美國server
小粉紅點解
問題係依家嘅中國,連放去外國民主自由國家生活留學嘅年青中國人,都係一樣支持獨裁反對民主自由
更加唔好講牆內日日被洗腦嘅人1
咁仲邊度可以搵到一班真正明白民主自由嘅獨裁者出黎呢?
所以我上面REPLY先話,一定要由歐美民主自由國家強行殖民教化,就好似當年英國對香港咁
見twitter 好多清醒中國人
但身邊都係小粉紅 好慘
一出聲就會被攻擊
依家見到啲官媒帶頭擬人化中國 守護阿中
小=後生
粉紅=白+紅
白=白痴
紅=紅底
70年劇毒要幾多千年先挽回
很喜欢王康先生的一句话,他希望看到中国能有一次道德的重建,一次文艺的复兴,然后在此基础上完成不可逆转的制度的转变。我希望中国人不在受苦受难,活得那么艰难,也不必苦仇大恨的革命造反,而是有一天,能用幽默和乐观去解构专制集权,撕开他们的面纱,天晴时也不会陷入对阴云的恐惧,就像对付黑社会,除了法律,还要对其进行鞭尸,把他们变得滑稽搞笑,比如把青龙帮叫成青龙学习小组,没有人会怕他们

寫得幾好
最好將班洗腦小粉紅種族滅絕啦

佢地唔配存在係呢個世界
好撚長
Sooo long but read

其實容忍唔到其他意見/建議
對政權/人民都好危險
所有野都有容忍限度
只差有無野去引爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞