(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
第一次好耐心咁睇曬成篇殘體文章
個網居然冇比人封鎖
所以我期待中國有第二次文革,而香港人醒覺左唔放人入黎唔再幫佢地。

話我仆街無人性我都要講。佢地值得血的教訓。

大清洗就係要洗盡佢地依班垃圾,比佢地餘生都要活在恐懼中。文革係人性既墮落,果陣鬥父母家人,鬥師長,禮義廉恥咩都無,只有人性最黑暗既一面。第二次文革只會係人性既滅絕。

而依家既中國就好似果陣一五禁,有啲成績就打飛機,人人活在瘋狂之中,就黎無曬人性。依家真係有樣睇,係一模一樣樣

我以靈魂起誓,中國共產黨不得好死,永不超生。中共一日未死我死唔眼閉
獨自醒覺既人係好痛苦
好似連登運作咁 所以無事
11、你们有没有想过?打着红旗反红旗是目前大陆唯一的也是最安全的表达诉求方式,比如如今大陆某些地方抗议强拆,只能搬出习近平或者毛泽东的照片上街游行,比如文革期间知识分子为了保护自己不被红卫兵伤害,只能搬出“毛主席的话“,

所以文宣可以將今次運動所有事都打住紅旗行事,同埋quote返毛主席的話來加強支持,例如”革命無罪,做反有理”,將成件事包裝成係跟從毛主席路線行事
要睇下支爆咗會點先
當個班平時好食好住嘅人要開始轉食樹皮
話唔定會開始內鬥
呢十幾廿年中國發展得快,有一大班既得利益者,覺得生活比以前好,物質上都追到西方資本主義國家,佢地就會開始自滿,自大,咩中國四大科技,只有支那人覺得係高科技,講出去都笑能死人。
嚮佢地自滿自大既同時,就開始睇唔起外國人、香港人,覺得自己高人一等。
但佢地萬萬估唔到黎緊既一場支爆風暴,會將佢地打回原形。
當人民生活開始跟難,佢地先會開始反思,到時佢地就會知道自由民主既可貴,因為佢地萬萬估唔到,掏空中國既人就係佢地一直敬仰既中共政府黨員。
我好期待呢一日既來臨。
當第二次文革洗走大部份,淨番既人都係無叉用既(唔係既佢地點避批鬥?)即使支爆左,內鬥都無咩大問題,反正唔期待一個壞左既人可以整返好
对中共不满的大部分是五六十岁的人,年轻人大部分是它的捍卫者。

咁就仆街啦
9、小粉红的选择性失明和可笑逻辑,我讲的都是我亲眼看到的,比如,好莱坞某电影要在大陆上映,小粉红战狼说电影辱华,大肆批判辱骂电影和影迷,然后电影不在大陆上映了,有小粉红说“美国人这么怕我们吗,还有没有点文化自信?”可笑不可笑,诸君?天天说美国自由民主是骗人的,自己打出自由民主这几个字还要用拼音或同音字打出来,防止被屏蔽或删除,对防火墙视若无睹,可笑不可笑,诸君?

推,好文,可以借鏡,拎住習大大既相叫「五大訴求」
push
真實
我撈中港水有十年,見d大陸人
年紀大果班知咩事,好清醒
表面愛黨,內在係快走
大部份好似2015位白馬一樣
雖然佢係老千呃人集資
2014,我認識班大陸友都換緊美金
搞離岸,搞出國,係q群屌土共

但係城市後生果d
係真心愛共為多
佢地認為大陸同政府流民行徑係好
認同洗頭獨裁,支持土共行徑
因為大量非城市人口俾佢地踩緊

就算大陸土共收檔
大陸都改變唔到
有咩人民,就有咩政府
哥布林之國,法西斯民粹
一定要搞好個公民教育 呢一個係實現民主嘅根底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞