(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
大陸巴打要活着
我試過係ig見到有理性香港人話希望香港人同內地人可以理性交流跟住俾人屌話佢自稱自己係香港人即係搞港獨完全冇辦法理解佢地嘅思維
很真實 比我想的更悲觀
他们最开始听不得批评,所以没有批评的声音了,然后暗讽甚至能让他们听出暗讽的意思也不行,后来你连沉默的自由也没有了,他们逼着你表态,再后来,大家比着看谁鼓掌鼓得响,赞歌唱得亮,我怕到最后,连你脑子里怎么想他们也要管了,他们不但要求你客观上歌功颂德,甚至要求你自发地这么想,要求你必须是心甘情愿地歌功颂德!

原po一定活得好痛苦吧
清醒的人最難活啊
deleted
樓主講嘅係牆內光景
香港有其他國家撐腰,冇咁可憐
「小粉紅」起初是中國大陸人,尤其是自由派社交網絡用戶描述中國大陸立場偏向民族主義網民的用詞,後來又可用於泛指2010年中期網絡上湧現出的傾向民族主義的中國大陸青年,同時也指代網絡空間上受中國共產黨旗下共青團指揮或影響而自發維護其權威的群體。

From Wikipedia
真係要西方管治百年先有效
血淋淋的現實
所以民主中國只會喺平行世界有
共產黨倒台只會比另一個獨裁政權上
講真佢地由出世到大都係被身邊所有事物思想洗腦,佢地有咁嘅想法一啲都唔意外,不得不服中共喺意想教育上好成功。要令到佢地真正改變想法,應該只有被打壓過先得,就算改革開放都無用,你睇下喺澳洲嗰班中國人享受緊上街示威嘅權利然後舉牌嗌One China 就知無撚得救。
即係強姦犯 要件 性奴 咁既意思

只要日日有得 強姦性奴就得, 唔需要性奴個心
即係佢地想你自稱「中國香港人」
秦始皇統一天下, 建立中央集權國家開始
中國已經萬劫不復

基本上中國唯一最開明既時代, 只有春秋時代, 百家爭嗚
個教育裏面根本由頭到尾都冇公民教育 好自然就執行唔到民主
民國算唔算??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞