(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
淨係睇段字都覺得壓抑
第二點幾認同,依家正名係中共國,唔係中國
唉,其實咁好可悲
以為中國人死左而家老一輩會好啲
結果年輕一代比人洗腦洗得仲勁
我都係咁諗
雖然低學歷
建議香港獨立後給予他難民身分,早日脫離鬼國苦海
理由:遭有組織的集體性精神迫害
雖然有啲字唔知佢up咩 但睇得好清

大陸好多弱智人士
push
818見
真係好希望外國人睇到,唔好信中國
遲D慢慢睇
自由就像空氣
Too long 加殘體, 但照read
都幾悲哀,最後生嗰班,理應吸收到最多資訊但就係最腦殘嗰班。
其實好短
想像唔到係中國做一個清醒嘅人有幾痛苦
好文應共賞
所以話中國要正常化,真係只能請求歐美自由世界國家殖民中國,強行教化班生蕃
依家民主化中國的話,對全世界黎講一定係比獨裁中國更恐怖嘅威脅
你們有沒有想過?打著紅旗反紅旗是目前大陸唯一的也是最安全的表達訴求方式,比如如今大陸某些地方抗議強拆,只能搬出習近平或者毛澤東的照片上街遊行,比如文革期間知識分子為了保護自己不被紅衛兵傷害,只能搬出「毛主席的話「,本質上沒有跳出這個圈子,客觀上還是承認皇帝永遠是正確的,錯的只是手下人這一原則。也就是說世界上只有一個不容置疑的東西,這個東西可以用來當成打人的棒子,也可以當成盾牌,但無論是打人的還是被打的,都在無形之中助長了這個東西的權威,使得這東西越來越不容置疑。

之前有巴打提議全部人戴住國旗臂章上街 咁樣就唔怕比人亂扣帽子 亦可以令大陸人以為我地同一陣線 降低佢地戒心同埋輸出革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞