(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
好少有我完完整整咁睇完成篇文 真係講得好中
好老實講中國有啲傳統或現代文化我都幾欣賞
所以都算係體驗咗成五六年中國網絡環境
一直以嚟有部份中國人同我都認為
只要而家管權嘅老一輩全部死曬 好日子就會來
但而家好明顯睇得出
新嗰一輩已經開始缺乏獨立思考能力
亦都開始被呢個娛樂至死嘅年代慢慢荼毒
大隊講咩佢地就跟住講咩
愛國亦都用嚟合理化佢地自身無理嘅行為
毫無邏輯嘅辱罵 對政府盲目嘅信任
面對一啲擺在面前嘅事實可以選擇性失明
對某些話題字眼嘅迴避已經係某種共識
越睇越似文革年代嗰班後生嘅紅衛兵
只係為咗瘋狂宣洩嗰種權力之下嘅狂熱躁動

我以為文革會過去 紅衛兵都會過去
但原來一直都係度cultural reproduction
有啲民族嘅劣根性真係好難根除
好在資訊流通同民眾質素已經不可同日而言
佢地仲機會去翻牆出去接觸真相
不過願唔願醒就係另一回事了
想譯英文

btw 對話過後都同意 而家既中國就算天跌自由民主俾佢地,佢地都無能力無意識行使公民權利

作者口中既人製造咗個主旋律,而佢地佔咗好多人
個個食人血饅頭出國讀書
唔覺自己有問題架
依一代洗得最恐怖
[有IG嘅同我入黎] 捍衛自己地盤啊diu
https://lih.kg/1481523
有時間幫手diu zau 5 mo!
我竟然睇哂成篇用殘體字打既文
篇凶寫得好好,完全描述左成個中國既實況
可悲既係,呢班90,00既支那人會接手佢地既國家
恐怕支那未來會成為一個極為恐怖既世界流氓(雖然宜家都係)
Lm
Pish
幸福當然好 無基本自由邊個保障幸福?
任人予取予奪 共產黨恩賜畀你嘅隨時可以攞返
想不勞而獲 唔付出代價獲得安定 嗰啲叫「交保護費」
請唔好稱自己為「公民」
肥豬生出嚟畀人劏係好合理嘅自然現象
你亦無資格叫其他人同你一樣做大肥豬
光復香港 時代革命
即係要女神個殼唔要個心。
有撚用咩
糟糕
Push
真係好中point
呢幾日既微博完完全全就係文中所講咁樣
希望佢可以逃離中國
第三段答佢民主世界不存在思想被控,因為言論有不同正與反的聲音,從而產生不同的人和不同的見解。跟著打蛇隨棍上引用呢種結論屌撚埋落去,用比喻解釋比佢睇,問佢知唔知點解華為比人可以打到一棟都冇,因為你們的世界因為永遠只認同一種聲音,黨不給反對聲,只給你們想聽的,然後因傲慢自大不知天高地厚,缺少競爭,從而不進步,因價值觀扭曲最後選擇偷人技術,怎知被人發現然後被退出遊戲
第一段基本上最易,反問番佢咁點解咁多比你有錢既人離開中國
推仿佛你华除了被辱就没有其他存在形式了
無用嫁,佢哋網上既世界只能夠容納一種聲音
最後個段都有講,佢連你腦入面諗乜都要管
內地人無論學歷高低都好,一講愛國就個個性高潮
放棄呢班生蕃、引佢哋柒出國際先係上策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞