(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
少數清新既大陸人
根本宜家中共有曬法西斯特色
差在未同你完全立法玩中華種族優越論
仲要行埋文字控制 你同佢講自由民主我都幾肯定大部分人get唔到我地講個種意思
所以曬Q氣 就算倒台 14億人思想分分鐘都唔會調整到
如果佢真係咁清醒 真係一種痛苦
自己意識到自己係響一個充滿仆街國度
除左全速逃離 真係別無他法
劉曉波都講過呢個國度起碼比人殖民三百年先解決到
lm
中國班80後仲有唔少係清醒既,90後真係洗晒腦
呢堆從根部腐爛既點會有得救
差個開戰位就可以變現代納粹
多謝你講出真相
首先
同佢講真相唔係靠睇一個立場就得出嚟
或者係冇絕對真相
但只要你可以接受唔同立場嘅資訊
攞嚟比較統合嚟睇
就可以得到比較客觀嘅答案
點都好過中共起牆一言堂

然後
中國人均gdp仲只係有佢哋口中「發展差」嘅台灣人嘅2分之1左右
佢呢種中產有錢人係倖存者亦係既得利益者
有好多窮又冇希望嘅人被中共滅咗聲
反觀上面啲高官貪嘅貪
送仔女出國嘅出國
官僚腐敗不言而喻

近排人民幣貶值破美元7算
中央推儲蓄換股權嚟補水
中國嘅經濟根本冇佢吹得咁好睇
仲有人權問題(64、法輪功、西藏、打壓維權)
污染問題(沙漠化、霧霾)
佢哋嘅所謂安定、所謂繁榮
係建築係血腥上面
歌舞昇平嘅背面周圍都係問題
但中共隻字不提
起碼唔可以輸
80個d見過叫窮
尚懂些少謙卑
條友慘慘

丹巴係遊記講過一句。
「生活係極權國家並唔係最慘既,
最慘既係,你生活係極權國家,
但上天比左一雙名為 自由 的翅膀」
條過多幾個月貿易戰開始食草食泥
你出個價佢接受既話
老豆老母太公太婆既灰賣埋比你都得tim
唔係咁簡單
中共知道群眾始終會接觸到西方言論自由,民主
所以已經自小同佢地植入被扭曲既自由民主概念
你同佢地解釋係唔會改變到佢地思想
「誰人先播種,那顆種子就會最先發芽」
- 參考 英國脫歐 土耳其移民預測

悲觀d講,就算比西方再教化已不可能
可能再洗一次腦去反洗腦先會改變佢地
同埋支國留得學嘅都係家庭條件好啲、有背景甚至係官二代,極權國家嘅既得利益者梗係紅

同埋平時喺支國蝦蝦霸霸,出到國反而要守規矩點會慣
好文
呢個好笑
仿佛你华除了被辱就没有其他存在形式了。
唉,唔系咁,另一批就系冷漠
尋日睇微博見到個大陸人只係客觀陳述佢所見都俾人report到del文del acc
好文!推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞