(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
屌真係好真實
係人建構制度,制度由塑造人。

民主唔係靈丹妙藥,但佢確保緊最弱勢嘅權利。就係西方人都深明人係有幾醜惡,先控制在位者,俾人民參與政治,再先用幾百年去煉成一個制度,去令政權穩定發展。

陶傑講嘅小農DNA,DNA即命運可以當成一種諷刺,但十四億人口,包括香港人,又有幾多人可以擺脫命運?
lm
你講嘅係制度 我講嘅人民普遍質素之差劣同文化嘅新低點
所以咪話唔可以一開始就民主
其實我最想係中國變成 非州果D內戰國家

日日打內戰, 自相殘殺
我唔係話中國會有民主,呢個係無可能,只係當人民生活質素下降去到一個臨界點,人民就會發聲向政府申訴,而當佢地發現佢地連正常申訴既自由都無,就會知自由民主既可貴。好似上年P2P爆破,已經証明左。

而家中國係走緊入末路,製造業式微,為拉GDP而推高樓價,推5G 為左發展高科技行業,但5G 其實咪又係伏一個,只係吹奏比大家聽有幾勁,想人投資D錢落去。
當樓市爆破,5G 發展不如理想,D人投資既錢化晒灰,到時大家好好買定花生,坐嚮屋企睇支那人哭訴沒有自由民主。
Lm
Too long但我全read
Agree
搞清楚一樣野
當人民生活去到低點, 唔代表佢地想有民主自由

參考古代既 陳勝吳廣, 李自成, 洪秀全
近代既毛澤東

佢地都係生活到一個低點, 然後造反
但佢地既目標不是民主自由, 只是想推翻現政權, 自己成立一個新獨裁政權
革命無罪 造反有理
榮譽置頂
我都唔知5G有咩咁值得吹噓
支那唔吹5G唔得,因為佢地要輸出科技,賺外匯,另外係佢地好多人投資左好多錢落5G入面(國家基金,有好多人懷疑金管局都有份落搭),如果無外國人用,得自己打飛機,佢地D錢就化為烏有。另外佢地同時可以控制落左搭既國家流動網絡既發展。
好似今日華為就好似好能勁咁話推左第一部5G 手機,話唔洗一分鐘就賣晒,呢D只係造比人睇,想呃人落搭上佢地條賊船。
5G=近代顯示卡/智能電話咁
效能升級根本唔大

又要靠電話制造商推
Tui
佢都有講壞處,就係令到紅旗越黎越不容置疑
佢地最後都係聽番黨嘅話
而共產黨一定反對你抗爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞