(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
冷漠反而有可能睇得清
殘體睇到眼都痛埋
我想知
點可以幫助原文作者
佢先係值得生活係自由民主地方嘅人
真實 建議大家睇睇
啲字睇到好辛苦 下次可唔可以轉左繁體先po
每個中國人嘅中國夢就係移民到西方民主國家
咪就係囉
唔係香港有示威
撚會拉個司機咩
好文一推
講得好 一針見血
呢件事好難發生
香港人係靠自己覺醒,自願投奔英國,情願做二等公民都唔做中国人
防火牆入面攬住堆精神毒藥自high果啲,打爆佢地再殖民只會應驗咗佢地自卑又自大嘅心態。由得佢地自己反省吓好過
乜嘢係小粉紅
啲大陸詞語好難明
總之拆咗個防火牆先
呢樣好似香港d港漂,生活喺香港,但係對香港漠不關心,所以之前電話騙案好多呢d背景嘅受害人
有1%人開始清醒有行動已經好勁,我地應該有機會見到呢一日
係中國做清醒既人好可憐....
睇下翻牆既五毛成口屎尿屁一堆亂碼 點溝通呀大佬

大陸人都識得Sir this way
其實總括就係
腦殘係有樣睇。 你見到今日香港嗰一班廢老點解生人霸死地,戀棧權位發表深藍言論,係因為佢哋後生嗰陣,經歷左港英嘅不滿同埋六七暴動。就算嗰陣佢哋輸咗,佢哋都只係覺得係外部因素,依然相信自己極端信仰會。唔係佢哋老左廢左,而係一直都廢。

今日内地呢一班人,細個接收咗一啲極端嘅共產思想,同上面一樣,呢種思想已經成形,亦都好難救到。就算日後發生支爆飢荒,佢哋亦都會好似北韓嗰啲人咁,相信只有左派思想先係解決方法。你點樣勸到好難勸到,呢一班人五六十年之後又會掌控返中國。

解藥?有嘅,文中有一句好精闢,最反對共產黨嗰班人正正係經歷過文化大革命嗰班老人家。呢個就睇佢哋自己嘅做化喇, 我諗淨係內鬥應該都死好多人。咪食下花生睇下歷史點樣重演
Lm
後生紅底白痴
見到簡體字有唔想睇既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞