(長文轉載)我眼中大陆目前的真实现状(可能比你们想的还糟糕)

626 回覆
1399 Like 10 Dislike
大陸老果班有一句話d後生粉紅
意思係 食緊民工既飯,操中南海既心

而大陸後生果堆好有趣
本物係最受壓逼階層
但係又最熱列愛黨國
對港台仇恨到極點
根本道係魚旦論
将来就算中共下台了,上去的还是那些野心家和精致的利己主义者

全文重點。基本上係好可悲。
我都想愛中國,為中國人而自豪,可惜老共騎劫左所有嘢。
重點係由邊個帶領
筆鋒犀利
中共綁架了中國
人身体病了还可以医治,精神残疾了真没办法了,把人们的思想禁锢到畸形,将来就算中共下台了,上去的还是那些野心家和精致的利己主义者

中共 醒過納粹好多
納粹 是真心膠, 真正發動戰爭, 結果打敗仗.......搞到自己都陷家剷

中共就是假膠, 把口話要發動戰爭, 但實際乜都唔做
只係出口交部強烈抗議扮下野就算, 咁就唔洗擔心打敗仗
人身体病了还可以医治,精神残疾了真没办法了,把人们的思想禁锢到畸形,将来就算中共下台了,上去的还是那些野心家和精致的利己主义者

唔好傻

小粉紅 是賤民, 世世代代都無機會上位
真正有得上位既, 是高官既仔, 一代傳一代
篇文已經講左

當政府官員 去欺壓小粉紅果陣, 佢地先會知道自己原來是賤民
但到左呢個時候, 佢地都差唔多 被政府打壓....死全家, 覺醒都無用
你地諗吓呢套嘢,會點樣拎黎『教育』香港警隊呢?
推,依家上面d90,00後都比中共冼晒腦,不過就算喺大陸啲小粉紅評價都好兩極吓,有啲人都頂唔順啲小粉紅,不過佢地都喺收埋喺心度,一講出呢就玩完
中國人就算好憎中共, 佢地都好想自己國家強大, 以天朝大國自居, 到處侵略

就好似蘇聯倒左台, 俄羅斯人一樣會侵略一樣
中國依然仲有依種講人話嘅人,代表其他人都一樣有條件成為作者依種人。

所有嘢都係選擇,唔好同我講黨逼成。根本條路係自己選擇。

沒有無緣無故嘅恨,去憎人都好晒力。但咁多年嚟香港人俾中國人恰到上心口,早廿年仲有好多人自認中國人,慢慢行到十字路口。想令香港人真正歸化中國,不過問吓自己本來當香港係乜。

今日仲嘈緊雙普選,就扣頂獨立帽俾所有香港人。(我支持獨立,但大家都知依個諗法喺香港根本未係主流)他日真係變成獨立運動,要怪嘅就只可以怪中共政權腐敗,手法低劣不在話下,心存悪念先係問題。

希望作者可以平安... 衷心祝福佢

天佑作者,天佑香港。
你試下係一間充滿深藍既公司或者家庭, 你已經可以體驗到,唔洗去中國
中國人個個都有種天朝大國既心態

你比民主佢地, 佢地都會選一個 希特拉上台, 然後對外侵略
中國太多籠中鳥
希望呢位仁兄仲健在
漏左下文

移民西方民主國家之後, 繼續支持中共, 反民主

中國人有民主, 又咪會選一個希特拉上台, 然後對外侵略

根本中國人就有種天朝大國既心態, 覺得中國一定要對外侵略, 其他國家要臣服中國
係,同埋美金通道
根本唔關中共事

你睇番成個中國歷史
由秦朝, 到清朝, 到國民黨, 到現在中共, 都係無分別

基本上, 中國唯一美好既時光, 只有春秋戰代, 百家爭鳴
秦始皇 統一天下, 搞中央集權, 已經注定中國既未來
哈哈哈哈好中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞