【on9+武術+甜】大學武鬥傳(2)

1002 回覆
60 Like 3 Dislike
西野究竟係咪city人?

我地聽日12點四不像見下面啊
紅玫瑰做記號

緊係唔講啦

做咩事
比曈曈提出露面唔得咩
新讀者 因為依個故追緊樓主你之前果啲

做咩事

諗緊上面個人做乜
比曈曈提出露面唔得咩

今個故不了,冇乜關連

多謝哂巴打

其實今次見到咁多人追返舊故,真係好開心

做咩事

諗緊上面個人做乜

緊係唔講自己讀邊間啦

多謝哂巴打

其實今次見到咁多人追返舊故,真係好開心

一口氣睇哂好爽
楊能d功夫睇書學都講到同石仔差唔多 咁有人過佢兩招咪識飛

佢係天才嘛

佢係天才嘛

佢又講到自己天生識用氣喎,天才黎
楊能依家睇公仔書就學呢啲武功 睇下電影打下機係咪可以再勁啲

依家出

比套天元突破佢睇會點
19.

周二

大埔既某個山谷中

「皇極驚世拳第一式,破天!!!!」

軍浪使出看家絕技,轟向眼前既薰姐姐

「哼..」

薰姐姐只用兩步就避過此招

「!!!好快...」

「軍浪,你既拳太慢啦,如果遇著步速快既對手,你既皇極驚世拳根本唔會打中得中佢」

「你連第一式都未用好既話,第三式更加唔駛諗」

「砰!」

異常認真既薰姐姐一掌就將軍浪打落地

「軍浪bb!」小珠見軍浪被打,非常肉緊

「唔好過黎...」軍浪慢慢起身:「我...一定要贏...」
「軍浪,你最大既缺點,就係你既氣唔夠集中...」薰姐姐道:「如果你可以將氣集中響拳頭一點,你既皇極驚世拳就一定會更強更快」

「....嗯...」

聽完薰姐姐既指導,軍浪就開始訓練自己既集中力

「小珠..你好似好擔心咁喎...」薰姐姐坐響小珠旁邊問

「我好擔心...軍浪bb呀...」小珠扁起嘴:「我唔想軍浪bb佢..為左贏比賽...而搞到咁辛苦呀...」

薰姐姐拍拍小珠

「軍浪有你呢個女朋友,真係好啦...」

「放心啦,我知道軍浪佢...一定識得照顧住自己既...你都要對軍浪有信心呀!」

「....嗯!」

薰姐姐偷笑住,心想:「呵呵,軍浪有小珠睇住,我就放心啦」

「喝!!!!」

「砰!!!」

經過一個早上既多番嘗試,軍浪終於懂得將氣集中於拳頭上,打出一記強勁三倍既拳!

「睇黎...你已經知道點樣用氣啦..」薰姐姐接住道:「之後..我就會正式教你...第三式」

軍浪認真聽住薰姐姐既指導

「第三式,叫『天地合一』...顧名思義,係將第一式『破天』既右拳同第二式『滅地』既左拳合成一招」

「我示範一次比你睇丫」

薰姐姐吸一口氣,左右兩手同時握緊,將氣集中
「皇極驚世拳,天地合一!!」

薰姐姐用盡全身既力,將儲滿氣既雙手合上

氣既威力甚至令地下出現裂縫!

整個山谷都被薰姐姐既氣震懾住

「將兩隻同時充滿氣既拳頭...合一?!」

「喝!!!!!」

薰姐姐大喝一聲,兩手既氣合一,轟往峭壁上!

「轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟」

第三式強大非常,將堅硬無比既峭壁打至粉碎

「頭先...兩隻手既氣...」

薰姐姐道:「無錯....第三式就係將雙手既氣合埋,再打出去既招式....哈哈係咪好似龜波氣功呢?」

「第一步,你要試下將自己充滿氣既兩隻手合埋先」

「嗯...我試下」

軍浪閉起眼運氣,再將氣流到兩手手心中

「喝!!!!」

軍浪用力將雙手合上

「!!!!」

但雙手尚未合上,兩邊既氣就已經互相排斥,將軍浪整個人震飛!!
「軍浪bb!!!」小珠眼見軍浪受傷,非常肉緊

「我冇事...」軍浪一面迷惑:「點解...兩隻手合唔埋...」

「你依家明白第三式有幾難啦?」

薰姐姐講解:「兩隻手既氣係會互相抵抗,如果你既身體唔夠強勁既話,你係唔會合得埋雙手」

「我當年都用左一個月時間,先可以合得埋雙手....」

「一...一個月...?!」小珠驚訝:「但係,得返12日咋喎..」

「唔緊要.....」

軍浪心中堅定:「我...一定會練到...」

「咁...加油啦軍浪」薰姐姐笑道:「咁你依家明白我點解帶左成兩箱杯麵同水過黎啦,哈哈」

「呢12日,你就要響度長期作戰啦!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞