召集LIHKG所有單車jj (2)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

屌我寧願香港起條環港單車徑都唔要起膠鐵
港豬澳又係dum錢落海

香港可以踩車反工真係立即買部scr黎粗用

我有部舊trek原本打算踩返工
但部車實在太慢太重,完全唔想踩

原來你外國. 你買supersix計返hkd幾錢?

我發現香港買車係好貴

好彩我幾年前買,果陣美金對加紙係一對一,我部嘢車架$2300cad
而家105要$2800cad,大概$17k hkd

不過...我地重要再加多個銷售稅
我出車差唔多$2500cad

super six 105大陸依家做緊11k人仔

所以講食水深,你地仲未夠北美嚟
btw supersix 2017 105好似係減咗價架啦
我記得舊年睇US個網要$2.3k USD
今年$1999.99USD
不過唔知配備有冇唔同

我個架 supersix 2017 105 $2500aud
對返hkd 差唔多 $15000
巴打s早晨
廢腳落街送豆腐
巴打s早晨
廢腳落街送豆腐

係咪要上山

屌我寧願香港起條環港單車徑都唔要起膠鐵
港豬澳又係dum錢落海

香港可以踩車反工真係立即買部scr黎粗用

我有部舊trek原本打算踩返工
但部車實在太慢太重,完全唔想踩

原來你外國. 你買supersix計返hkd幾錢?

我發現香港買車係好貴

好彩我幾年前買,果陣美金對加紙係一對一,我部嘢車架$2300cad
而家105要$2800cad,大概$17k hkd

不過...我地重要再加多個銷售稅
我出車差唔多$2500cad

super six 105大陸依家做緊11k人仔

所以講食水深,你地仲未夠北美嚟
btw supersix 2017 105好似係減咗價架啦
我記得舊年睇US個網要$2.3k USD
今年$1999.99USD
不過唔知配備有冇唔同

我個架 supersix 2017 105 $2500aud
對返hkd 差唔多 $15000

好唔好踩?
其實細車同大車速度差得多唔多
如果roadbike細車 vs MTB大車踩馬路係咪冇咩分別?

roadbike輕,mtb重.
roadbike氣阻較低,mtb氣阻較大
roadbike會變陳亦信,mtb踩完1000km都仲係葉山豪

好似係

同價錢嘅mtb當然會較rb重,但其實好多hard tail mtb都可以做到大概8kg (我部super six EVO 105 買返來原裝都8.x kg)
同埋真係唔好睇少mtb。有一次踩緊條2.5% gradient暗斜直路,見到有部mtb轉緊出嚟,我已經用晒飲奶力踩到28km h,過咗1km我發現架mtb原來一直係後面跟到我貼一貼

應該係腿力問題... mtb根本設計上唔係為速度,而係為安全. 太過輕量化ge mtb你都唔敢踩啦係米先.

你果架cannondale入門碳,仲要105套件緊係重啦

supersix evo都叫入門碳

咁佢都講得冇錯,外置brake cable,low mod碳,係入門嘢
不過個frame入門都係9xx gram,我理得佢係咪入門,夠硬同夠平就得
而家仲係用緊5700(重要casette係11-30),連paddle已經落到7.65kg

Caad10 58cm 原裝5700件換支400mm山車鋁通,3xxgram 梳化連踏前後反光板叮叮都8.6kg
其實都冇用,自己都keep唔到三分鐘揸下把,呃唔到自己

caad10咁重咩? 我之前有諗過買allez sprint, 係咁易換個橫把都7.8以下

我部Sprint跟105件換咗areobar都未跌過落8kg...

Aero碳把同普通頂鋁把差唔多重
我記得隻淨架1325gram 叉435 走bb走c介走headset同火山介走波腳勾走seatpost扣,最記得護鏈貼有3gram

58cm嚟講1325gram嘅alloy算係好好架啦
巴打,換碳轆啦 保證你日日想出去踩

唔換啦 個人都九十公斤,又唔比賽同唔參加活動
用黎踩下吐公粗用算
第一次換鏈成個低能仔咁搞左2粒鐘
度完長度唔記得上返波腳,直接大餅連去飛輪
結果拆左兩個導輪, 又發現駁錯方向

巴打做乜咁夜都唔訓

做咩要拆導輪
無快拆扣?

巴打做乜咁夜都唔訓

做咩要拆導輪
無快拆扣?

可能清潔左D黑色油泥

巴打做乜咁夜都唔訓

做咩要拆導輪
無快拆扣?

SHIMANO 鏈, 用打鏈器打左入去先知柒左
最後順便清埋導輪啲油屎
推番上水

巴打做乜咁夜都唔訓

做咩要拆導輪
無快拆扣?

SHIMANO 鏈, 用打鏈器打左入去先知柒左
最後順便清埋導輪啲油屎

買定快拆扣用啦又唔係貴
隔離燈果個單車post係咪冇咗?我search唔到嘅

自從冇左third party app已經冇用手機/tab上過舊燈

自從冇左third party app已經冇用手機/tab上過舊燈

自從有咗呢邊我都好少去舊燈
不過有時都想CD ROM下舊燈個單車post
諗住今晩終於可以試下我新買嗰支800lumen嘅燈

點知一出去就落雨真係連個天都唔鐘意我

自從有咗呢邊我都好少去舊燈
不過有時都想CD ROM下舊燈個單車post

有Bookmark重回到
第一次想改鵝頸向下有乜要注意?已經計過向下裝推前6mm,下降22mm
第一次想改鵝頸向下有乜要注意?已經計過向下裝推前6mm,下降22mm

睇你柔軟度啦
好咪冇事,差咪慘過比狗屌
唔好因為型夾硬整斜wor朋友

睇你柔軟度啦
好咪冇事,差咪慘過比狗屌
唔好因為型夾硬整斜wor朋友

唔係正常向下咩

即係+6度變-6度?
定係你打算換-17?
買garmin25邊度買抵?

另外想買隻只睇速度嘅咪錶
最緊要字體夠大
有咩推薦?
買garmin25邊度買抵?

另外想買隻只睇速度嘅咪錶
最緊要字體夠大
有咩推薦?

字體大就cateye
部車狀態點?, 我朋友賣俾我

生曬銹
想輕腳啲起碼換返條鏈先
competitive cyclist 20/3 有8折
想買對zipp404 firecast j下
firecast 點解平nsw咁多?
competitive cyclist 20/3 有8折
想買對zipp404 firecast j下
firecast 點解平nsw咁多?

Hubs完全不同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞