召集LIHKG所有單車jj (2)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
想問下有無油碟rb推介

筆直15k左右

15k 油碟真係好似有d難度

再多啲都得既
有冇細細個既上架包推介?
想用黎放電話/銀包

單車衫
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包
我會用攬腰果d跑步帶就夠,電話,Id card,鎖匙,power jel。剛好
最近入手Scultura 500, 請問新車踩到咁上下係咪要較波? 呢一兩日好似冇之前咁順

新車踩幾次之後要adjust cable tension

新車加香港近日天氣潮濕,要扭下tension好正常

是咪後波用手較果粒?

果粒較波腳向左向右
正常有粒野係車頭headtube前面堆線上面
最近入手Scultura 500, 請問新車踩到咁上下係咪要較波? 呢一兩日好似冇之前咁順

是咪後波用手較果粒?

果粒較波腳向左向右
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包
我會用攬腰果d跑步帶就夠,電話,Id card,鎖匙,power jel。剛好

聽講用上管包好容易炒車, 係唔係真呀?
想問下有無油碟rb推介

筆直15k左右

15k 油碟真係好似有d難度

再多啲都得既

performer
http://www.performer.com.tw/performer/product_info.php?cPath=52_1_74_78_118&products_id=372

去LOCK ON 問下訂幾錢
有冇師兄用緊cyclo c111同c10洗鏈同上油 邊到有得買同便

是咪後波用手較果粒?

果粒較波腳向左向右

但係我啱啱扭完後面嗰粒一個圈 轉波順咗
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包

我阿哥之前踩我部舊車試過用

我一踩 屌你刮腳嘅
即刻叫我阿哥買個尾袋算
https://youtu.be/EW1_TIs_6Tw
呢d技巧有冇心得?
單車post巴絲打及其戰車

弦善盈 Ridley Noah SL 40
918RSR Cannondale Caad10
淺水浸膠籠 Giant Propel SLR 2
夢_ Pinarello F8
細粒膠 Cannondale CAAD10
叫乜向左走向右走野名好 Cervelo S2/merida 1000d
叫我文仔 Cervelo S5 VWD
路姆西 Specialized Roubaix
Gooner_HKG Ridley FenixSL
江河 Giant TCR SLR 2
san8888 NeilPryde Nazare
順圭 Colnago CLX3.0
慷慨任氣 Merida reacto 4000
港式奴工 Specialized Allez
立米薯仔 Cannondale Supersix
MandyStarz Time Izon AKTIV, Bianchi 928L
世界級男神 Specialized allez
隔岸食花生 Bianchi impulso c2c
十九化驗師 Cannondale CAAD10
祖新手 Canyon Ultimate CF SLX 2015
嗚呀不得了 無RBfuck Trek Session / Intense Tracer
Q bill IF custom Ti Crown Jewel
綠帽慘執 Ridley Liz
膠味雪糕 Giant Propel SLR
4P_F040 Ridley Noah RS
乳毛 LK 364
AIA麥湛天 Giant Anyroad 1 2014
B787 Colnago C59 54cm
行騙長官 Giant SCR1 痛車
識食之人 Giant SCR2 2016新手
4P_F040 Giant TCR Advanced SL
生駒_里奈 Giant TCR ADVANCED 2
相馬博臣 Giant SCR2 2013
天大地大 Ceepo mamba
酷愛張敬軒 Cipollini Bond
聯合組爸 Merida Reacto 5000 Lampre
PeterSagan S-works New Tarmac
言之命至 Giant TCR 1 2016
孖筋Ranger Giant TCR Pro 1 2016
乳交Seven Focus Izalco Max
小肥波 Canyon cf SLX Team mov
膠換one油 canyon urban 7.0 SL
藝高人向左走向右走大 Scott Foil Team Issue
RX_78_2 Fuji Altamira
Jcch18 lapierre xelius efi 100
本田梯丫佬 Tern Verge P18/Giant Defy Adv1
碌Seven大過身 Cervelo R3
八穿一 giant SCR1 (新手)
枯木前販 Giant SCR1
約翰史密斯 Ridley Noah RS
chobchu Gaint TCR adv / Time RXRS and ZXRS / Bianchi xr2
PaoloMaldini Specialized Venge
返唔到轉頭 Merida Reacto 4000 2016
M.栢達臣 Merida Scultura 7000-E
書生 Giant Defy 3 新手
NT-1 GIANT TCR SLR2
手機overheat Giant TCR SLR2 2016
J_Guilavogui Giant Atx 27.5
carries_u Cervelo S2
午夜奇蹟 De rosa avant2015
東甩個媽媽 look 695
公平女仕 Merida Reacto 500
SuperSixEvo Cannondale SuperSix Evo 2014
hide cannondale supersix

屌埋你嗰份 Merida Reacto 400 TW

工作時硬玩時更硬 Giant Defy Advanced 2-HRD 2017

民健聯合國 Pinarello Dogma F8

雞腳學人踩車 BH G6PRO

海綿老母 CUBE ATTAIN GTC
單車post巴絲打及其戰車

弦善盈 Ridley Noah SL 40
918RSR Cannondale Caad10
淺水浸膠籠 Giant Propel SLR 2
夢_ Pinarello F8
細粒膠 Cannondale CAAD10
叫乜向左走向右走野名好 Cervelo S2/merida 1000d
叫我文仔 Cervelo S5 VWD
路姆西 Specialized Roubaix
Gooner_HKG Ridley FenixSL
江河 Giant TCR SLR 2
san8888 NeilPryde Nazare
順圭 Colnago CLX3.0
慷慨任氣 Merida reacto 4000
港式奴工 Specialized Allez
立米薯仔 Cannondale Supersix
MandyStarz Time Izon AKTIV, Bianchi 928L
世界級男神 Specialized allez
隔岸食花生 Bianchi impulso c2c
十九化驗師 Cannondale CAAD10
祖新手 Canyon Ultimate CF SLX 2015
嗚呀不得了 無RBfuck Trek Session / Intense Tracer
Q bill IF custom Ti Crown Jewel
綠帽慘執 Ridley Liz
膠味雪糕 Giant Propel SLR
4P_F040 Ridley Noah RS
乳毛 LK 364
AIA麥湛天 Giant Anyroad 1 2014
B787 Colnago C59 54cm
行騙長官 Giant SCR1 痛車
識食之人 Giant SCR2 2016新手
4P_F040 Giant TCR Advanced SL
生駒_里奈 Giant TCR ADVANCED 2
相馬博臣 Giant SCR2 2013
天大地大 Ceepo mamba
酷愛張敬軒 Cipollini Bond
聯合組爸 Merida Reacto 5000 Lampre
PeterSagan S-works New Tarmac
言之命至 Giant TCR 1 2016
孖筋Ranger Giant TCR Pro 1 2016
乳交Seven Focus Izalco Max
小肥波 Canyon cf SLX Team mov
膠換one油 canyon urban 7.0 SL
藝高人向左走向右走大 Scott Foil Team Issue
RX_78_2 Fuji Altamira
Jcch18 lapierre xelius efi 100
本田梯丫佬 Tern Verge P18/Giant Defy Adv1
碌Seven大過身 Cervelo R3
八穿一 giant SCR1 (新手)
枯木前販 Giant SCR1
約翰史密斯 Ridley Noah RS
chobchu Gaint TCR adv / Time RXRS and ZXRS / Bianchi xr2
PaoloMaldini Specialized Venge
返唔到轉頭 Merida Reacto 4000 2016
M.栢達臣 Merida Scultura 7000-E
書生 Giant Defy 3 新手
NT-1 GIANT TCR SLR2
手機overheat Giant TCR SLR2 2016
J_Guilavogui Giant Atx 27.5
carries_u Cervelo S2
午夜奇蹟 De rosa avant2015
東甩個媽媽 look 695
公平女仕 Merida Reacto 500
SuperSixEvo Cannondale SuperSix Evo 2014
hide cannondale supersix

屌埋你嗰份 Merida Reacto 400 TW

工作時硬玩時更硬 Giant Defy Advanced 2-HRD 2017

民健聯合國 Pinarello Dogma F8

雞腳學人踩車 BH G6PRO

海綿老母 CUBE ATTAIN GTC

鬚根 GT Grade Carbon
https://youtu.be/EW1_TIs_6Tw
呢d技巧有冇心得?

買個roller踩
Roller幫倒你了解部車脾氣,不過初玩會仆街仆到傻

唔該你先
樓上巴打: fixie 冇brake 我新手未必handle到 有冇其他建議

其實一般平嘅fixie都係預你係街踩,所以一般都有brake嘅
係真係high end果d velodrome用fixie先冇brake

可以係邊道買到 同價錢幾多左右(平嘅)

sorry巴打我唔係住香港所以唔知香港邊到買fixie,有冇其他巴打可以幫幫呢位朋友?
我淨係知北美都幾流行一個叫pure fix嘅牌子,你可以睇下
大牌子我踩過kona一款叫paddy wagon嘅fixie(朋友嘅),都okay嘅

其實我有時都會踩斜路 咁fixie仲岩唔岩我

正正經經買返架有波好過啦

咁有咩選擇?

睇你銀包,要平把定彎把

彎把啦

每款預幾錢?

唔知價
之前摺車用淘寶電筒

用緊淘寶5蚊盞青蛙燈

車頭夠光?

香港街燈多到乜咁

咪係
得罪講句,前面支白燈真係應付法律多過實用啦真心(郊區除外)

認同,唔洗太光同太靚。

其實頭燈係俾其他車望到你喺邊用
有時候有d好窄既盲彎 對面線d車都可以望燈影知道有車喺對面

thanks all

另外想問下碼錶有冇推介?
我有隻fitbit,心跳GPS個D功能都唔洗
睇到速度腳頻就得
thanks

bryton310

其他brand,冇gps,但有齊速度,腳頻,心跳接收器最平都要$8xx

同埋我想問點解要有速度接收器/ 磁石, 齋個咪錶唔得咩?

bryton310

其他brand,冇gps,但有齊速度,腳頻,心跳接收器最平都要$8xx

諗諗下$2xx嗰啲都應該有連埋磁石check速度,不過無講出黎!

每款預幾錢?

唔知價
之前摺車用淘寶電筒

用緊淘寶5蚊盞青蛙燈

車頭夠光?

香港街燈多到乜咁

咪係

認同,唔洗太光同太靚。

thanks all

睇到速度腳頻就得
thanks

bryton310

speed sensor 準d(如果正確calibrated)
有時踩架冬天車冇speed sensor,用舊garmin 500入到d森林trail個速度有時會好奇怪同埋jump得好犀利
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包

我一踩 屌你刮腳嘅
即刻叫我阿哥買個尾袋算

通常會有兩種人用top tube bag
1. 三項鐵人 (因為saddle water cage)
2. 好似我老婆果d新手 (佢話裝多i窿所以要用喎)

out of saddle果陣會撞到個top tube bag真係最致命
用過一次以後都唔再用

BTW,其實電話同銀包(其實我只係帶張credit card同車牌)真係放係衫袋好d,saddle bag淨係擺spare tube同multi tool
有無古典鋼架撚 有同好先自爆

有架鳯凰有架giant r2000

我踩緊原裝benotto 1000 原裝campy套,不過換左平把同普通手剎,同埋個硬到仆街嘅san marco saddle
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包

我一踩 屌你刮腳嘅
即刻叫我阿哥買個尾袋算

out of saddle果陣會撞到個top tube bag真係最致命
用過一次以後都唔再用

BTW,其實電話同銀包(其實我只係帶張credit card同車牌)真係放係衫袋好d,saddle bag淨係擺spare tube同multi tool

一係tool bottle,一係saddle bag
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包

我一踩 屌你刮腳嘅
即刻叫我阿哥買個尾袋算

用過一次以後都唔再用

我舊年年尾係日本買咗個PRO tool bottle
打算今個season replace 咗個saddle bag

每款預幾錢?

唔知價
之前摺車用淘寶電筒

用緊淘寶5蚊盞青蛙燈

車頭夠光?

香港街燈多到乜咁

咪係

認同,唔洗太光同太靚。

thanks all

睇到速度腳頻就得
thanks

bryton310

表示用緊sigma bc 16.12
如果想個人自己睇速就建議sigma.
如果你有一堆朋友,想電話網上即時交流戰績,咁就一定garmin(比較貴),建議edge520.

磁石係裝係個輪組度,接受器裝係車架度,咁樣佢就detect到要幾耐時間你對ling就會轉一次. 佢用呢d時間去計返速度,distance 等等 (佢計到因為你裝碼表果陣你會輸入你所用輪組ge資料)
想用黎放電話/銀包

個人唔太鐘意呢d包包

我一踩 屌你刮腳嘅
即刻叫我阿哥買個尾袋算

用過一次以後都唔再用

我舊年年尾係日本買咗個PRO tool bottle
打算今個season replace 咗個saddle bag

山馬黨大叔改車風格:上管袋、尾袋、掛撚到上車乜都掛

表示用緊sigma bc 16.12
如果想個人自己睇速就建議sigma.
如果你有一堆朋友,想電話網上即時交流戰績,咁就一定garmin(比較貴),建議edge520.

磁石係裝係個輪組度,接受器裝係車架度,咁樣佢就detect到要幾耐時間你對ling就會轉一次. 佢用呢d時間去計返速度,distance 等等 (佢計到因為你裝碼表果陣你會輸入你所用輪組ge資料)

正想買sigma bc 23.16,7xx-8xx,有齊哂sensor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞