召集LIHKG所有單車jj (2)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

報到

大家會點保養架車?除左踩完用乾布抹車架同軨線之外
鏈使唔使抹埋?鏈油幾耐落一次?點樣防止車架同鏈生銹

每300km洗chain跟住落lube,唔lube條鏈1k km玩完(過來人)
落雨踩完條chain要即洗如果唔係好快生鏽
你個架應該係alloy?Chem堂話alloy唔會生鏽?(可能係我誤解咗)

條鏈點洗?落油係咪每格落少少就可以?
鋼黎架不過唔知鋼合乜

洗鏈機落degreaser/
條鏈有快拆扣可以拆出黎用白電油洗

落油我一邊向後轉腳踏一邊落
每格見到有就夠

應該係高碳鋼 唔係擺街應該好難生鏽

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗
不過degreaser係乾淨d,一般單車鋪應該有

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇
有冇巴打睇緊第五站

睇咗paris-nice 好睇到緊湊

Paris Nice好睇之處就係年年GC都係贏幾秒
諗住今年頭兩個stage咁搞法應該玩死晒班GC

康康好似輸兩秒

其實2014年如果唔係炒車真係應該佢贏環法
而家佢真係過晒peak,froome同Quintana又係最fit果幾年

利申:唔係好鍾意佢不果佢15年giro真係堅

上年好似又係連炒幾站? 今年tdf好想睇到quitana完爆froome 報返嗰年mont ventoux既仇 再攞埋gc

係。分析話條友(contador) 嘅bike handling skill唔夠好,有時應該避到嘅都避唔到,所以成日炒(睇完sagan舊年paris Roubaix我非常buy呢個argument)

我覺得quintana今年好難挑戰環法,其中一個原因係movistar唔夠勁人去support兩個grand tour。15年contador 個班底七月去到法國都未recover from giro,但其實contador個班底勁過movistar果個(imho),所以quintana去多法國會好快被isolate,好難鬥team sky

報到

每300km洗chain跟住落lube,唔lube條鏈1k km玩完(過來人)
你個架應該係alloy?Chem堂話alloy唔會生鏽?(可能係我誤解咗)

鋼黎架不過唔知鋼合乜

每格見到有就夠

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

報到

鋼黎架不過唔知鋼合乜

每格見到有就夠

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

有隻mucoff洗鏈器冇用
有冇巴打睇緊第五站

康康好似輸兩秒

而家佢真係過晒peak,froome同Quintana又係最fit果幾年

上年好似又係連炒幾站? 今年tdf好想睇到quitana完爆froome 報返嗰年mont ventoux既仇 再攞埋gc

係。分析話條友(contador) 嘅bike handling skill唔夠好,有時應該避到嘅都避唔到,所以成日炒(睇完sagan舊年paris Roubaix我非常buy呢個argument)

我覺得quintana今年好難挑戰環法,其中一個原因係movistar唔夠勁人去support兩個grand tour。15年contador 個班底七月去到法國都未recover from giro,但其實contador個班底勁過movistar果個(imho),所以quintana去多法國會好快被isolate,好難鬥team sky

agger 所以我諗quintana今年應該都係會focus giro 同埋今年giro 100 睇giro > tdf都正常
tdf今年除左contador 我反而睇好bardet 成幾廿年都冇frenchman贏過tdf再加上focus今年debut tdf 贏左就好睇囉
但係sky架爬山火車 henao-> G -> michal ->wout poel 真係唔知點打
^ factor debut* 自膠

報到

鋼黎架不過唔知鋼合乜

每格見到有就夠

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
太麻煩,洗完條鏈要洗埋個洗鏈器
而家用刷算
有冇巴打睇緊第五站

康康好似輸兩秒

agger 所以我諗quintana今年應該都係會focus giro 同埋今年giro 100 睇giro > tdf都正常
tdf今年除左contador 我反而睇好bardet 成幾廿年都冇frenchman贏過tdf再加上focus今年debut tdf 贏左就好睇囉
但係sky架爬山火車 henao-> G -> michal ->wout poel 真係唔知點打

bardet真係要靠自己
同埋舊年咁好成績今年肯定被mark實

每格見到有就夠

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣
再轉個鏈餅+用布清已經好乾淨 自問懶西一名,有時間先會用刷刷佢

洗鏈機係咪要去單車鋪😂

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣
再轉個鏈餅+用布清已經好乾淨 自問懶西一名,有時間先會用刷刷佢

咩西水
muc off隻黃水?

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

其實muc off係咪真係好用d?
我用緊加拿大土炮貨

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

之前係五金舖買過支橙色膠樽
去油,不過用到冇貨用洗潔精,到依家用wd40去漬抹完再上鏈油算

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

去油,不過用到冇貨用洗潔精,到依家用wd40去漬抹完再上鏈油算

平平地電油都得 仲乾淨

我試過用洗碗液洗

我都試過用洗潔精
洗走啲油就得架喇

其實洗潔精幾好用

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

過水方便D

我都多放棄咗洗鏈器多年
而家用刷算

噴完支洗西水等陣

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

平平地電油都得 仲乾淨

工程佬既wd40同tape 可以開公數 用成支浸鏈都得

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

平平地電油都得 仲乾淨

你條鏈拆扣就係囉,冇既真係不了
有冇巴打試過淘寶買lock鞋?
我見鞋同踏4xx.好唔好買黎試試
定就咁去單車鋪買?
大幾入門RB lock鞋幾錢到?(鞋+踏)

利申:RB新手

淘寶不如crc啦 夠85鎊免運費
單車舖貴20%左右

淘過Shimano RC7
仲著緊
無穿無爛

rc7淘寶幾錢

上淘寶睇下囉
買個陣時CRC未上架
心急所以喺淘寶買
想問下有無油碟rb推介

筆直15k左右

15k 油碟真係好似有d難度
最近入手Scultura 500, 請問新車踩到咁上下係咪要較波? 呢一兩日好似冇之前咁順

新車踩幾次之後要adjust cable tension

咩西水
muc off隻黃水?

我用緊加拿大土炮貨

冇用過其他

平平地電油都得 仲乾淨

你條鏈拆扣就係囉,冇既真係不了

成車二手返黎已經有拆扣
自從有個fd奶野,條二手鏈既鏈針on99返用,踩大力左斷鏈打花隻架就老閪都上快拆扣
最近入手Scultura 500, 請問新車踩到咁上下係咪要較波? 呢一兩日好似冇之前咁順

新車加香港近日天氣潮濕,要扭下tension好正常

新車加香港近日天氣潮濕,要扭下tension好正常

是咪後波用手較果粒?
有冇細細個既上架包推介?
想用黎放電話/銀包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞