打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
唔好講7成,8成
就算係新東6成半都難

數據分析
初選都打到仆街架啦
上次馮檢基同李卓人果次,
結果初選完,
兩邊選民變左世仇
但初選係唯一既有效方法
我偏向比鐘庭耀的民意調查管理

一來
鐘庭耀算係獨立中立
二來
以後佢可以繼續用個APP嚟做民調

當然
咁會導致到好多數據出現
有數據出現就好容易有危機
被人偷取數據
或者被網絡攻擊
甚至會被出售

但係收集大數據係大勢所趨
有危 但有機
我覺得呢個會係未來影響選舉好重要的一步
如果有民間專業IT團體出現幫手最好
香港IT人其實唔算弱
滴水成河
絕對可行
一句DQ
就踢走全部非撐政府既候選人
Push
同埋都要鬥政綱,政綱唔好依然冇人會投
唉,一講選舉就會分裂內耗,一堆人食血饅頭架喇,仲未計dq呢招絕招時間尚早,都係專心抗爭先啦
推到毛ee睇到
push
又想將戴妖既雷動借屍還魂?
Push
身為毓民支持者竟然講雷動,咁多年你聽咗乜

我立場係泛本土泛獨無論有咩新仇舊恨,都可以放下恩怨合作

但泛民手段唔同目標唔同,道不同不相為謀,相信當年三分天下嘅人,無謂再呃自己有得揀

既然代表到自己聲音已經入唔到議會,既然已經選擇咗街頭抗爭,迷信選舉只係又一次再倒退
泛民真係要諗定個策略,距離大選仲有成年,仲有好多變數
1)除非場運動持續到出年市民仍然支持,否則運動一完市民熱情好快會退卻,例子可以參考03 七一50萬人上街,到04年民主派自視過高組成鑽石名單參選,結果民情不如預期加上策略失誤俾建制偷到雞

2)泛民互界票,或者多咗好多扮黃嘅神秘人參選界票,統統都係不利因素

所以出年大選泛民去選又好,激進派選又好,希望可以維持到而家不割蓆不分化嘅士氣,大家comm 好名單去選,2020 不容有失
推 血債票償
比例代表制下,出一隊幾近等於自殺
唔可以
例如某區有5個位 假設炒埋落一張名單得50%票
咁會扣20%拎一個位 20% 剩低10%
如果建制搵三個人選 三個各得11%
其他人得好少票
咁會變左建制3個位 非建制2個
但如果非建制拆三張名單 每張拎到15% 咁就建制2:非建制3

香港個選法係要分拆名單 唔需要1/5票都可以贏到議席
一張名單過的問題就係每拎一席就要扣哂1/5票
的確要所有非親中派一齊歸邊組一隊太難
光譜的確太闊

但只要打啱旗號
我覺得仲喺有希望
始終今次運動Connect到各行各業
各個年齡層
我睇到下年有番多少少希望
唔該泛民諗諗計 唔好再要人射晒d票落海
依家情況focus返運動先,可以就到選期推返
well said
本土呢?

同埋扮毓民支持者想食埋人地d票,做法同戴妖當年放熱狗入雷動,然後叫人棄熱狗保快必一樣咁仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞