打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
希望果班假中立真撐警,投票果刻真係中立
要成立真建制派,打返假建制轉頭
勇武從來唔係出路
以前都無鼓吹呢種 勇武風氣
民主黨真係信唔過,有無d 做實事 又唔會提港獨既新政治人物 不如搵人宣傳下,踢走班 賣港民主派
換返d有心做好 政治工作既實事份子
何君堯算唔算
岩丫
咁多年黎,泛民果面 獲獲有人界票
從來都係輸自己
我得閒會試下, 我暫時覺得方法論上係咁樣

1. 我想睇下每一區既gerrymandering 有幾嚴重。呢樣野就算係玩區議會既老人家都未必會知
2. 區議會每個區按年齡做分類, 用港大近期既民調做基礙, 做個bayesian analysis 應該可以模擬到大約既選舉結果
e.g.
十八區: https://www.voterregistration.gov.hk/chi/2019PR_sex%20and%20age_DC_c.pdf

灣仔區https://www.voterregistration.gov.hk/pdf/Age%20and%20Sex%20profile%20of%20registered%20electors%20by%20452%20District%20Council%20Constituency%20Areas%20in%202019PR_B.pdf

最近既民調
3. 有左數據同error bar再決定點樣玩先最好

不過一聽就知要成日時間搞.....好既地方係做到一個區個code可以reuse.
比例代表制, 始終分TEAM 有SO ~~
投票士氣最低既時代都無輸過, 關鍵真係配票
push
推, 去到今時今日唔可以再輸
留名
拎四席唔係唔得嘅 不過配票要配到對家嘅等級
我呢度想講既係, 你配到都唔得, 所以響有6成票下唔好貪心, 呢樣野土共做得好好
就算係泛民主導都無用,睇返投票記錄就知咩事,關鍵一席好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞