打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
其實回歸後立法會投票率大約維持右泛民票60% Vs 健制票40% 如在西方民主社會選舉來作參考 香港泛民ㄧ早就已經能已壓倒性姿態去聯合執政 成為執政聯盟。

但中共設計了ㄧ個選舉混合制 比例代表制+公能祖别 根本就係ㄧ個民主選票陷阱 選票最高根選票最低者都能同獲得"相同議席" 根本這個制度就握殺了最高票政團永無機會執政 所以做成立法會係由多數復從後少數的這個怪胎。
今時今日睇番自己寫既野, 其實我地係有機會攞七成。七成既話我地攞35席既機會率開始唔係零, 但係都唔係大零好多
仲覺得議會有用?旨意班厄錢政棍做到野?議會有用人民就唔駛走上街頭啦!
要改變制度

曱甴王 甴近平 江甴文 毛甴東 習曱甴 香港警甴
求先有時間做左少少數據, 發現左有幾個坊間智慧其實係唔太accurate既, 我覺得可以幫到大家睇到成個香港係點睇
立法會要完美配票,每個區目標嬴幾多席就出幾多張名單,但現實上係無可能,反對派政治光譜太闊,一定有人高票落敗
push
Push
有73比先算 今次兩邊去盡先勉強64比
一日有功能組別都無咩可能拎到大多議席
睇唔明,
幫推
依家準備定差唔多
up
配唔配票擺埋一邊先,叫泛民班尸位素餐嘅爭位撚屌自己整個初選協調完先講配票啦
所以議會外抗爭係幾咁重要
其實唔好再推算 個數
當下選到既 快手去做野 證明市民無投錯票
直到下年9月立法會 型勢又會再變
唔洗個個精算師咁
Why not both?
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞