打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
配票係死因
唔好講配票,肯唔肯初選都成問題,我唔想用𠝹票呢個字
呢個 model 有 limitation, 就係冇計到一班非本土/素人不投嘅本土選民
今次區選應該仲有啲咁嘅人冇投
同埋有唔少下年先夠18歲嘅學生,應該都係深黃
good idea push

最可行嘅非建制過半方法其實係分化同擾亂賣港派配票
推到比議員睇到
學術文必推
push
老鬼當中涂謹申仲有利用價值, 其他可以清走.
push
馮檢基唔好再出黎選
配票 咩人選咩區 次次都講 但咁多年都係內鬥 你又想選 佢又想入 最後淫賤聯有中聯辦幫佢排好灑 贏灑
泛民功能組別有9席,現在一定有多1席區議會(第一),只要keep到個9席,醫學界陳沛然都計的話,至少11席,我認為有得打的功能組別只有工程界,建築、測量、都市規劃及園境界,體育、演藝、文化及出版界,紡織及製衣界,批發及零售界,飲食界 ,真是要call人去依啲功能組別做選民
push
有能者居之 唔係後生就大撚晒 如果唔肯認上屆投游梁呢兩條廢柴係失敗 今屆只會重覆過錯 重點係要有一個兩邊都能夠信服既人去選 亂鳩咁叫人讓位出黎係戇鳩
地區直選:(35席)
盡量爭取至少21至23席

功能組別:(35席)

區議會一 已奪得(1席)
超級區議會(區議會二)應可有3席

敎育界
社福界
衞生服務界
法律界

民主派好穩陣
—-
IT界
會計界
醫學界

要力求民主派穩陣地當選
—-
工程界、
建築測量都市規劃園境界、
體育演藝文化出版界、
批發及零售界

過往係試過有民主派參選,所以要唸唸怎樣進攻
—-
至於
飲食界、
批發及零售界

難度更高,但仍可唸一唸
應該是:至於
飲食界、
紡織及製衣界、
(甚至旅遊界)

難度更高,但仍可唸一唸
一句講曬, 兩條路線抗爭, 議會內要做, 議會外都要做
你收皮啦 冇本土我肯定射落海
又block多隻5 毛 thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞