打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
文宣:
Po IG
Po FB

Telegram(入到去記得要撳掣過bot check):
https://t.me/airport730
以前土共就係贏在一條心 可以配票
可唔可以搞一次選舉遊行 喊配票既方法當口號呢
咁有冇犯到選舉條例?
但全block bloc 又難捉到
直選唔會去到七三,因為無乜可能吸引到淺藍,同淺藍相對接近嘅係民主黨嗰類淺黃,但今次淺藍動搖只係因為政府太過火,同民主精神嗰d無乜大關係,所以但民主黨佢地根本show唔到自己同民建聯嗰d嘅具體分別

惟有靠攻陷功能組別
唔止係數目

最大問題係功能組別同直選都要過半數
功能組別既公司票係好難搞
但係可以派素人爭下部份議席
例如之前姚松炎都贏到既建築界

點樣攻功能組別似乎更重點
區選新增選民既解讀方法

好多人話老人票好多, 係咪真係咁多? 年年既新增選民又係咩玩法?

分析
基本分析
我地用元朗 豐田選區(M01) 睇睇過去四年究竟選民新增左去邊。呢個選區冇改過界, 我用powerpoint highlight左呢個區既位置出嚟

呢個區2015年同2019年都係同一個位冇改過界, 2015年既結果係
1.呂堅*  民主建港協進聯盟 2,179(當選)(63.98%)
2.黃國雄  民主陣線 1,227(36.02%)
有效投票數 3,406(37.65%)

一個好明顯既observation係, 依, 選民人數向下跌既?
屌因為年年都有人死架嘛
實際上呢四年登記左既人有1819個, 但係選民數目只係增加左451個, 就代表有1368個人釘左

年齡分析
事實上你如果好似我咁畫曬啲新增選民distribution出嚟, 你會見到既係咁:

如果你考慮埋大家年紀既改變 (我assume緊每個年齡組別既人既年齡分層係evenly distributed, 即係響2016年21-25歲呢個組會有exactly 3/5既人而家會去左26-30呢個組), 咁樣幅圖就會係咁:

你就會見到幾個trend

1. 年輕人一向都係新增選民主力
2. "老人票"其實係來自40歲+呢個range, 同大家既印象係好相似. 如果大約將40歲以上人數加埋, assume 2003年既投票率 (45%), 計番得票比例既話就會睇到所有40歲以上既人投既票(2732票 as at 2019) 加埋大約等於9452*66%*45%= 2721. 我地可以粗暴咁assume所有40歲既人都係投土共.
3. 後生仔點贏? assume後生仔都係投民主派, 你要佢地
(A) 8成以上既登記選民出嚟投票
(B) 假如後生仔只係有65%既人出嚟投票, 就動搖到40-60歲呢個階層, 最起碼要大約有一半人投民主派。
(C) 唔好令老人家出嚟投票。佢地每多左人出嚟投都對我地贏有難度
多謝分析
推呀
支持分析
用身份證配票比較平均
分組點票真係玩哂
推, 但白鴿一選完就打回原型 有邊次唔係咁
問題係本土可以搵咩人做代表
狗達就收收皮先啦
有黃毓民加持都輸兩屆
Good Analysis
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞