打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
有啦 其實都好多人呼籲成立工會進攻d 不同界別
又有叫起d 合資格嘅真係要去做選民
除左d 垃圾界別 例如漁農界 之外
應該有d 都有轉機嘅
禁左不推 推番下先
高汁 post
Agger
Thx for sharing
要強攻傳統功能組別10席先有希望立會佔一半,唔計區議會個d
push
如果用咁多個區議員辦事處搞一次”飯文”既美食選舉點睇?
每一個後選人係當區都出一份”菜單”出黎,
睇吓佢地菜單邊個吸引d

會有抽獎幸運兒有美食coupon
要直選攞盡嘅難度其實好高,
因為保皇都會識得保人
例如鼠王同白生果啲都係由上屆掹掹緊變左下屆票王票后咁滯,
佢地響新東以外嘅地區樁腳夠多,好易數啱票保到2-3席以上

但民主派玩配票難度好高,
冇得好似保皇咁呃呃氹氹就跟區投票
反而功能組別可能仲容易入手

所以真係唔好期望立法會會過到半,
攞多個議席就當bonus算
Push
港島可以要出王維基先拉到班中間派支持先夠票
爭取9:1 就得 1年内大搞老人院,幫低層,扮親中,搞鳩死哂福建幫條食物鏈,等佢地弱勢求和。
有啲科技係而家先響香港成熟, e.g. telegram voting bot
另一樣野係個和勇不分既意識, e.g. 今次選舉, 或者平時大家落場

我要做到既野係, 中聯辦港澳辦可能都有大數據撚, 但係我地香港人更多, 而且做得比佢地好, 好到佢地睇住我地個plan同我地玩都要輸
都係,
但到立法會世界本土含淚投泛民嘅抗拒度會上升,
同埋你唔知敵人又出咩招

直選打法要鞏固自己出選人數同票源,
亦都要試下拆對家樁腳(可能可以研究下唔同區投民賤工聯會選人數對比?),不過呢年內都未必好有效果

再來就係就出奇不意,好似區選用投票率打破鐵票陣
我咁啱有好多朋友係新當選區議員, 我可以問下佢地有咩諗法搞樁腳.

另外:
按照基本法附件二, 過法案並唔需要全體議員分組點票過半數,
而係需要在席議員分組點票過半數

簡單咁講:
1. 我地夠35席, e.g. 功能組別 13/35, 地區 23/35
2. 選個癲既泛民去做主席
3. 動用議事規則踢撚曬啲親中派出議會,
4. 剩番既人 (A) 夠法定人數 (B) 分組點票亦過半, 因為而家議會出席既人係13/13 + 23/23.
5. 政府收皮
見到唔少人既大前提係泛民唔再柒+出年立法會選舉保住d票唔流失+本土/獨派/勇武d人繼續含(57%入面唔係全部泛民)+再開拓票源去到7成
...
大家盡做囉, 有得贏點解唔試下
同意 不過唔好過份樂觀同無限推演(slippery slope)
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞