打破迷思: 立法會選過35席既機會率係近乎零

932 回覆
3150 Like 37 Dislike
基本game theory啫,唔係咩超高難度產物
又起大台
政府未dq 泛民先dq
去要有啲資歴既lead住先
白頭佬張超雄可以退休嫁喇
新界東土共應該食晒屎, 新界西真係攪唔掂, 配票好嚴重又多廢老
好文要推!
講咗好多年比例代表制下係無可能民主派取得更多議席
血債票償係太ideal 嘅想法
仲未講保皇派有種票等等問題
Push
我無野講 我唔解鎖 我搵律師 唔好凶我 我投訴你
雖然配票係唯一嘅方法

但冇得投自己心目中人選都係好唔舒服
優質P牌仔, 已留名收藏, 必須大力推及share
要計埋馮檢基嗰啲撚樣亂入喎
好心泛民就配票啦
冇著數
會浪費好多票
比例代表制下係分開名單先會令每個人用最少票獲得一個議席
呢個係good question

土共有四條隊

本土土共既民記
工人出身既工記
孽瘤支持既新民
自稱獨立既契仔

據我所知, 土共既配票唔係完美既。你自己諗下好多老人家連何君堯係幾多號都唔記得, 邊度可以用咩randomizer幫佢地投? 通常做法
1. 佢地大約知佢地想要幾多席, 例如港島出三條隊, 東九又係三條咁
2. 佢地有好多唔同既微信群同埋工作小組, 大約以家庭、區域既單位分票數
3. 好多狗招, 但係其實佢地唔太影響大局
(A) 老人院教佢地投
(B) 鄉親會大約分到票
(C) 工記屬下工會
佢地係有機會分得唔平衡, 但係比例代表例係愈平衡愈好既遊戲, 最好既例子係新民黨2016年響新西同港島係異常咁高

咁樣既話我地都可以咁樣分隊. 原則上預早分好蛋榚既就大家都開心。如果我係上帝我會咁樣分 (假設唔DQ, 一陣講DQ點玩)

白鴒系 (民主黨, 工黨, 民協)
律師系 (公民黨)
自決&本土派 (眾志系, 青政, 本民前)

其實呢個都係大家對呢堆黨既分類

三條spectrum都分得好清楚. 我就會咁樣幫佢地分位, assume 60:40
九龍東各1席
九龍西211, 九龍東121
新西新東各2席

你話implement起嚟難唔難? 2016年大把人含淚投白鴿, 我相信而家大家對派系之爭係會更少
超區3功能7. 呢個係exactly而家泛民有咁多既位

當然而家仲要爭取District council 都贏, 咁就多三席
Game theory
agger, 求其搵個math dept year 1 都識.....
其實有冇可能泛民議員全部排一隊,集中票源?
我明泛民入面都有好多光普 大家buy嘅人都唔同
咁可唔可以參照以前雷動咁嘅性質 做一次預選
高票擺前面 順住排
雖然呢個唔係100%民主方法 但係遊戲規則咁玩法我地都只可以用d創新d方法
正正就係因為16年含淚之後大家覺得仲衰左

所以我先話呢招更難操作...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞