(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (4)

755 回覆
21 Like 4 Dislike
唔見有人開新POST

By Iroha巴打
PO2#975

book完房無嘢做,拋磚引玉,討論下book溫泉旅館各種方法利弊
個人常用Jalan同樂天,同埋上官網格價

1. 官網
好處:不經代理手,可以話係最穩陣嘅方法。部分旅館官網會提供限定plan,亦有機會比代理平。重點:官網放房永遠係最快。
壞處:以小弟經驗多數plan都比代理貴,每個網站個book房設計都唔同,亦未必有多語言,有啲甚至落後到連cancel都要send email。

2. 電話/白金秘書
好處:基本上日本乜旅館/民宿都book得到,尤其好多隱世旅館/民宿係只有電話book呢個方法。
壞處:唔會平,自己打電話對日文有一定要求,經白金秘書就要等一段時間處理,而且同餐廳一樣,有啲旅館係唔受白金秘書玩。

3. 日本旅遊代理網站(Jalan/樂天/一休/JTB)
好處:地頭蟲,絕大部分旅館都一定依附其中一個或以上嘅網站。作為旅遊代理網站經常會推出優惠plan同supersales,同時可以儲分同double ana miles,肯俾時間去格價同等sales嘅話,慳番嘅錢係可以幾萬yen計。同時亦提供中文版網站。
壞處:日文同中文數據有差異,尤其係價錢,需要少少日文理解能力先可以真係慳錢。同埋因為佢係預俾日本人自己玩,所以網站對海外用戶嚟講係幾難用(同國際網站比)

4. Japanican
好處:JTB嘅海外版,而Japanican應該係最有心搞海外業務嘅代理,所以中文版網站無論界面定搜尋引擎亦都非常好用,尤其針對溫泉旅館有專頁,價錢亦同日本一樣。
壞處:JTB本身比其他日本代理就貴少少所以Japanican都係一樣。另外佢個評分系統應該係連住TripAdvisor,而TripAdvisor有幾可信大家心照,佢個咩10大XX溫泉真係得啖笑。

5. 國際旅遊代理網站(agoda,booking,hotels,expedia等等)
好處:用慣用熟,而且競爭大,所以大家價錢基本都壓到好低,唔需要點格價。
壞處:溫泉旅館數量最少,而且多數係大型溫泉酒店,比較少真正「旅館」選擇。

By 黨指揮娼巴打
PO2#976

官網方面要留意大多都會有中英日韓語言選擇,最多優惠 plan 一定係日語。
本來預2月去銀山試吓能登,但諗諗下個行程好似有D責,如果轉去箱根你地點睇?箱根溫泉有無推介?
終於有人開po
緊係去銀山喇,淨係個雪景已經
箱根又貴
個個都話輻射勁話唔好
我之前係因為想睇千與千尋景所以想去
函館諗緊邊間
能登個度

7月email問佢2月有冇房
佢話8月先出Schedule
叫我8月1再email佢
8月1email完話已經fully booked

有冇人可以推介吓仲有邊間都唔錯嘅?
界加賀 算唔算附近?
星野?
能登個條街會唔會有其他推介?女朋友想睇吓雪景同ff千與千尋
誤會左你講能登半島
原來你講銀山溫泉能登屋
果條街好細又遠, 我最近都睇緊山形青森
銀山冇咩好旅館 feeling....銀山莊點睇?
望落幾好 有私人風侶 不過我岩岩睇完官網 好似未出到2月
我上能登屋官網睇d plan都係出到10月
可能你地溝通有誤
銀山溫泉雪季我十分建議book番溫泉街既旅館,仲要對住街既房,夜晚浸完溫泉,坐係房對住街景+雪景個feel係完全唔同
瀧見館個雪見溫泉都唔錯,不過夜晚落溫泉街影相比較麻煩
btw 想問下北海道有無d溫泉價錢唔貴又接受1個人入住?budget 1晚最好唔過¥20000
如果真係驚,建議連東京都唔好去
湯の川渚亭天台個温泉不得了
去到2萬就大把選擇啦,上個po我都出過道東幾個食評,唔計dormy inn都有各種平靚正選擇
望樓
間房唔靚
雖然野食靚
北海道溫泉之旅Part2
今次係道南+道北篇,夏天既道北涼浸浸真係好爽,一諗到番到黎又熱又要食催淚彈真係好撚sad
今次因為係家族旅行,住宿為免洗太多俾家老哦足全程,所以半程住平野半程住貴野,拉勻條數好睇D

先講平野,兩日札幌住airbnb所以pass
函館因為玩到好夜,所以唔住旅館,住La'gent Plaza函館北斗
酒店一間附溫泉,多旅行團,所以亦多強國人,溫泉水垃圾過泳池,不過酒店都ok乾淨
Twin間房有個和室榻榻米空間,令到間房比預算大得多,開晒2個篋都仲有大把位
據說早餐非常高質,不過無時間享受,無法評價
一人大約320(連早餐大約多一舊),呢口價如果係坐下午新幹線,去到北斗住番晚,第二日先落函館既話係非常抵既選擇
函館北斗站徒步0分,真係literally係隔離,露天風呂可以做痴漢對住車站D人…………
有冇人住過 la vista Hakodate同 海峽之風??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞