(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (4)

755 回覆
21 Like 4 Dislike
小弟2月會去青森山形 求推介溫泉旅館
青森好似小選擇
Budget 可預2-3千港幣per night 只要求有室外湯睇雪

同埋想問下銀山溫泉性價比如何?
一般有番咁上下規模嘅酒店都肯暫存行李,再唔係搵個coin locker都平過book多晚酒店啦下話…
啱啱聖誕假嚟咗個長trip,住咗13間旅館
浦島酒店真係CLS,呢世都唔會忘記有間咁CLS嘅酒店
其實真係睇你自己點睇
13間
有冇好嘢分享下
唔係掛流=循環
循環水最大嘅問題係要消毒,無論邊種方法(氯氣、臭氧、紫外光),都可以同溫泉本身成分有化學反應而影響溫泉水本來效用
當然影響幾多係無咩正式研究,所以呢方面真係睇你要求
有冇一個人浸過銀山溫泉?
jalan搵一個人好多日子都冇曬
聽講要直接問間溫泉旅館會易d搵?
我都搵緊2月 冇
我8月底9月頭搵都所剩無幾 依家無可能搵到啦
四國+和歌山初冬溫泉之旅

1/13 高松 喜代美山莊花樹海

UO飛高松,食個飯拎埋車都已經就日落,加上第二日仍然係市內遊,本來諗住住番市內酒店算數,但碌下發現呢間旅館離市區唔算遠,個樣望落又ok,所以就豪啲第一日即刻開始溫泉之旅。
話說入境卡填呢間旅館名,入境counter個呀姐一望就話「呢間酒店正喎,超推薦!」真係咁好…?搞到有少少期待添……

旅館好多人,長期好多人,仲有好多人係專登嚟食晚飯,所以連泊車都無位,所幸可以掟低條匙比佢哋處理。而咁多人嚟食飯係可以理解,因為佢個景真係好靚。如果打開地圖就會知道,花樹海位處高松市內峰山最北處,正正式式係靠山面海,不過我覺得最好嘅,反而係可以眺望高松市內,講真望山望海望河望得多都悶,喺半山望住市區夜景浸溫泉的確有驚喜。
另外房內溫泉有270度景,更加痴線。
朝早想訓耐啲都唔得,爬都要爬起身睇日出。
總之景觀一流。

嘢食一般啦,無乜印象,無乜影相,即係無伏亦無驚喜。

價錢都幾合理,普通房每人約18000,但溫泉付房約31000係真抵玩。
銀山建議你去http://www.ginzanonsen.jp/yado.php逐間搵,不過應該冇一間會接一個人,你搵2個人反而易d
2/13 琴平 琴平花壇

舊年話每年最少要搵間Ryokan Collection成員嚟住,爭啲唔記得,好彩四國都有間選擇
琴平花壇係百年老店,亦係唔少文人墨客被追稿時嘅逃離處創作時鍾情嘅居所。
對外同花樹海一樣位處半山,景觀開揚,對內有花壇自己嘅造園,亦有相當可觀性。
如果唔係凍到甩肺真係想喺花園攤一日。
另外佢係有條私家路直駁金毘羅大芝居同金刀比羅宮參道,足見佢地位有幾超然。

溫泉因為裝修緊,男湯個露天風呂無咗,得番個內湯。
唔知點解明明個景可以同花樹海一戰,但花壇偏偏種一大堆高到hihi嘅竹樹遮實晒,搞到乜都無得睇。

晚餐不錯的,用料唔差賣相亦十足有誠意。

上邊寫錯價錢,花樹海普通房一晚14000就得
係琴平花壇普通房一晚要18000,叫做體驗下啦

我已經試過
3/13 道後溫泉 あたたかい宿 谷屋

道後溫泉有各式各樣老字號旅館,但今次嘅選擇係呢間只有6間房嘅谷屋
谷屋全部房都係偽單幢設計,最少都兩層樓,以旅館嚟講比較另類

溫泉隨咗一間房有私人溫泉外,另設三個貸切,都係掛流,正
溫泉房另附一個露台,但係要好似忍者咁爬窗出去,唔知做乜9

至於最大驚喜莫過於兩餐,每道菜都小巧精緻,但一睇就知係落足心機,當然亦係好食
而正常唔會有咩驚喜嘅早餐,谷屋亦都做得唔錯,尤其燒一夜干更係極品

缺點:對正大街,泊車位窄到hihi,架mpv要打橫訓兩個車位
同埋除溫泉房外,房無得沖涼,只能去溫泉沖,但每個貸切得1-2個沖涼位,orz…

價錢,普通房每位約22000,相比之下溫泉附嘅房每位約28000,睇落好抵,但實際住落無咩分別,加上本身都有貸切,慳番都得

你咩時間去,雪季100%唔受單人,一係就比double
就係想2月
咁你只能俾double或者日歸了
4/13 宿毛 椰子之湯

本來諗住近近地住番喺四萬十市內,但真係無間旅館睇得上眼,最後衡量過之後決定住到遠一遠嘅宿毛

都係貪佢個溫泉景觀靚同啲好似嘢食睇落唔錯 (睇相論)

事實晚餐真係cls,魚全部都係魚,乜都要加啲魚落去,飯邊成鯛飯,湯變成鯛湯,呢一餐食咗嘅鯛應該係我過往食過嘅量嘅總和…
早餐可以揀洋食,對我和食食到厭嚟講可以俾good,最pk係同行班友個個叫和食,但又吼往我盤麵包,成日問我食唔食得晒,真pk嚟…

溫泉真係大到一個點,三層設計,足湯石春湯企湯訓湯乜都齊,所以係大到無倫,景色就一般嘅180度海景,我發現我睇海景真係睇到麻木

間酒店應該係改建過,所以溫泉同餐廳好新淨,但相比其他主樓設施同房間就舊到殘
價錢,普通房每位約16000,唔介意間房較頹的話是抵住的

花樹海我住普通雙人房真係好殘舊
不過頂樓浴場個影真係靚
住過咁多次旅館我已經對房無咩要求,唔會有怪味同廁所乾淨已經足夠
即興去咗新潟越後湯沢玩 有無巴打試過一個人去學滑雪
有冇人知箱根而家脫離颱風影響未2月去
11月尾去自駕已經冇乜嘢, 係有d支路未清晒d樹, 同埋湯本上強羅程火車停咗, 不過自駕冇影響

Book咗兩晚溫泉酒店, 一晚強羅一晩仙石源
仙石源嗰間臨出發早幾日sent email嚟話個溫泉水supply未恢復, 得熱水, 最後cancel退錢再book另一間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞