[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
有無人有料爆?
暫時得你嗰啲fake news
甲一我無fake news wo
Copy新聞同網上咋
【籃球亞盃外】陳瑞添續任籃總主席 港隊用荃灣體育館做主場

香港籃球總會今晚於北角一間近日在門外有暴徒襲擊平民的酒家舉行周年大會,會上確認陳瑞添續任主席,他在會後表示,港籃即將在荃灣體育館出戰亞洲盃外圍賽。
2021籃球亞洲盃外圍賽將於明年2月展開,港籃被編入C組,同組有澳洲、新西蘭及關島。根據國際籃協(FIBA)公佈的賽事,港籃首仗會於明年2月20日主場迎戰關島。總主席陳瑞添表示,經FIBA來港檢視場地後,港籃主場將設於荃灣體育館,陳瑞添說:「我是屬意修頓的,球迷較易去到嘛,但修頓不合規格,FIBA選了荃灣體育館,場館稍作修改就可作賽。」
荃灣體育館鄰近荃灣西港鐵站,去年年尾才啟用,主場館可設近1,000個座位,比修頓少約1,000座位。兩年前港籃出戰世盃外,當時FIBA曾指全港只有香港體育館合資格,但籃總最終成功爭取以修頓室內場作主場。為備戰賽事,港籃今夏仍有維持訓練,並即將到泰國比賽。
另外,陳瑞添亦透露,最近曾與政務司司長會面,盼爭取更多資源推廣籃球,希望能有一個訓練基地予港籃及各梯隊,並表示:「體育與教育應同步進行,學生汲取知識時亦要培養健康體格,把精力花在運動上亦比飲酒夜遊為好,年輕人就不易學壞。」
記者、攝影:禤家民
主場荃灣體育館
得1000個位又遠又迫dklm
唔遠
但1000個位少到呢
肯定要排隊買飛
其實係籃總唔想煩book紅館 定係D期full哂
成日話想推廣籃球又唔落力搞 吸引力都爭好遠啦
btw比你拎到多D錢 你班老野咪又係拎去叫雞
https://www.hk01.com/Jumper/367357/亞洲盃-籃球-修頓球場不合國際籃聯規格-港隊主場移師荃灣

不過今年港籃場地再現變數,籃總主席陳瑞添透露,FIBA視察過後落實以荃灣體育館作港隊主場:「我個人是想以修頓作主場,但FIBA認為不合規格而選了荃灣體育館,僅是燈光和地板要稍作修葺。」陳瑞添續說:「座位是比修頓(2000)少,但荃灣相對沒灣仔方便,都擔心會坐不滿。」

此外,陳瑞添亦表示在體育施政諮詢時,曾向政務司司長張建宗反映香港籃球缺乏資源:「我們其實不只(成年)男、女子兩支港隊,還有青年隊,但我們連訓練基地都沒有。」他期望能爭取更多資源投放在訓練和場地上,以及為少年組別增設更多比賽。

而籃總曾在2017年改變賽制,甲一和甲二不設降班下,甲一聯賽會在2020年增至10隊,旨在讓更多年輕球員參與高水平賽事。他透露來季因達到10支甲一球隊的目標,將恢復升降制度;居港球員的「波監期」亦會在8月開始由一年縮減至三個月。
紅館要一年前book
大把演唱會排期
球員教練家屬朋友加贊助商同近百人la
點㑹坐唔滿,
係咪on9架
修頓係衰籃底個緩衝區唔夠長
籃總定政府廢啲🤔
點解唔係伊館打?
個場唔夠大,劃唔到合比例嘅球場
果條零角度三分線
香港眾多體育總會
籃總係其中一個最廢
記得有次交代東方球員點解唔可以港隊出賽
竟然係高層開fb live解釋,官方無公告
笑死
大家平安?
今日下午gogogo
前2冇乜可能變;3/4 就睇東方&滿貫之後變成點
滿貫: 衰啲講我覺得隊波見咗底,即使費格遜留低都好難再提升(始終無center),或者新教練會做到嘢。我唔太擔心本地球員變化會好大 (原因上面有講),但費格遜走的話隊波可能只係同安保漢友差唔多
東方: 同樣大執位,但同樣地戰神已經係最好嘅外援模式 (有單打唔得食會帶起隊波)-好老實巴錫頂多都係加強版泰那,假設出年甲一援變做內線 (搞唔掂duncan的話乜都唔洗諗),兆榮轉做key ball? 定係傳聞嘅(其實得我講)徐遠征?
5&6
安保漢友: 打法真心好睇,但冇外援/內線的話始終會輸蝕少少。如果好似南青咁搵啲30左右既老將幫下手可能隊波可以有更大驚喜
福建:唔上唔落,冇乜可能贏上面四隊 (贏滿貫果場靠費格遜自爆),出年唔知會唔會又大搬風;今年新加盟飛鷹四子其實得蔡龍德有得落場,陳耀祖、蘇伊俊睇落冇乜傷但守寶礦力為主; 羅文光似乎工作為上唔會再打... 謝文俊同鄭錦興開始老化但比得太多時間;梁嘉顯有活力但唔操大隻啲的話,好容易俾人守死;徐遠征應該都係過客居多。最大問題其實係教練,戰術用人冇變化,睇唔出有決心想再上一層。外援... 其實Rice除咗體能身形同埋拼勁,真係睇唔出技術特點....

建龍飛馬想入前六,就起碼要打贏安保漢友/福建。我估部分下游球隊嘅人 + 前四嘅邊緣人會過檔 (點都有幾個嘅),最盡應該係占士級數,再加個外援center
安保漢友整體實力較強但可能相對易打,如果有個費格遜級嘅外援就可以食滑
福建得分點較平均,蔡龍德/梁嘉顯會起q, 鄭錦興劉凱濤 始終有一定得分能力,同埋Rice都可以頂外援一陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞