[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
TOM Ng有啲可惜,傷多個打,李劍煌去左邊?
如果TOM NG唔係打南華的話,佢應該係最有條件限制duncan既本地內線球員,李劍煌今年冇落名,因為季初受傷同埋小朋友出世
佢嘅身體素質算唔錯,亦都唔係瘦嗰隻,睇鄧智恆防duncan我都鄧佢辛苦
銀牌佢同漢尼拔對位令人眼前一亮,可惜經常大傷
佢有冇投射能力?我參考過幾個台灣球員,唔少嗰邊國家隊嘅4號位都係大概198左右,但係一係就係有好強嘅投射能力或者係純苦力,佢屬於邊隻(ie 同肥煒似唔似)?
其實香港好多近咪九嘅都按照中鋒嘅方法去練習,但其實呢一類球員一想到國際賽發揮空間真係好細,你話葉耀邦都仲好啲,起碼識持球,好隨便可以轉去打3號或4號位,關諾賢,Tom一類球員打落去其實都好難有再發展嘅空間,除非去做空間型4號位
食女元其實唔勁 成日懶chok
可能日日扑女無晒力
不過佢, Ricky,懃三個真係靠快過人,希望佢修心養性喇
德文咁快退休
反而劍煌繼續打
台灣喎。。
佢就應該係自願嘅,豪哥就唔肯定啦
都係睇台灣有無歸化球員
台灣有歸化球員戴維斯顛峯期win 過支國
link https://www.google.com/amp/www.epochtimes.com/b5/13/8/9/n3937573.htm/amp

大家都無歸化球員,香港水平明顯低過台灣 ,但肯定有得打,
有歸化球員應該無得打
近年戴維斯已老,台灣搵緊新歸化球員
亞洲盃都係差少少姐,打完三節都仲head緊,係第四節輸輕鬆入樽派膠,其實有得打

另外,香港籃球不斷進步緊,台灣就不斷下滑,sbl都係得翻5隊,超越台灣應該唔洗好耐
我本來都咁諗,但當我知道原來安保漢友去台灣打仲要輸比HBL球隊,我先知道其實都仲有好大段距離
香港籃球不斷進步緊,台灣就不斷下滑,sbl都係得翻5隊,超越台灣應該唔洗好耐?

太自大,台灣已經轉為輸出型,最精英球員係cba,
有少部份年青有潛質去左打NBL
今屆abl進取大舉投入
相反香港球員連外流嘅都無
SBL 收皮只會加快台灣籃球向外發展

國家隊睇最top批人水平
台灣足球職業聯賽都無,最近竟然win左香港
何況籃球每次出5人,歸化球員可以頂內線出三十幾鐘
*歸化球員可以頂內線出三十幾分鐘
亞洲籃球歸化球員內線作用非常大
籃協縮骨到咁 搵鬼到歸化球員咩 搵到都唔方勁 雖然香港仲衰
講真,如果錢由球隊出,藍協就咁搞手續,咁都唔滯佢真係可以含得撚
確實台灣d協會一樣垃圾,比香港好係有其它外力
印象中戴維斯歸化一直係SBL 璞園出錢
足球國家隊重量級歸化陳昌源同周定洋 ,係球圈人士fm搵到,再由d政黨熱心立委同議員推動歸化
幾時開估
Q有兩份糧 足球唔識
但點解要去綠軍
我都唔明
係傳得好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞