[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我估 余理洋 + 賀斯福/阿架
識人好過識字嘅最佳代表
佢還可以掛,鄭浩恆/基士頓個d都未計
Aggar
鄭浩恆還好啦,當佢前面係輕鬆入樽嘅時候,佢表現算係咁

基士頓... 你啱。不過佢迷之身手,咁多年我都冇見過佢真係打,次次都整齊制服跟住warmup時掹框自high

梁兆華...好記得有次做訪問影相叫佢扮post up,點知佢話「吓我唔會咁打波架喎」
全場靜晒,有個記者好好笑仲問「你唔係打3號位架咩」「係呀但我唔會post up」
跟住有次睇紅黃大戰,佢俾glenn撚到一棟都無....原來佢真係唔識
唉作為東方迷希望今年簽番幾個高大D既本土喇,師兄有消息嘛?
我自己睇Oliver 呢排都跟Ricky練波,雖然佢唔係東方急要個類,希望佢加入喇
馬港燊 夠唔夠高?
其實不如你諗下,香港有乜高大本土,同埋可以點用...
劉凱濤都已經係新一代港隊必然選擇,blockshot唔差又有啲中距離,但係佢喺ABL都無乜用,反而胡卓斌算係「安份守己」算做唔錯
唔通就快宣布加盟
師兄點睇Jeff Ma?好似新一代得佢一個高
c2有一個去左台灣讀書既
偷偷話你聽東方官方follow 緊呢個(你睇下官方ig follow 既球員,全部都係東方現正/前球員)
有無師兄覺得南華留到楊和,梁兆華作用唔大
我知東方要左了
Who?
卜聿揚 二米零八
但技術好粗
可惜
仲細希望練下
當然希望佢會成材啦,難得香港喺宋方之後有另一個「標準」身高嘅華人center
早10年前港隊打世界盃,內線係6呎4譚偉洋拍6呎3方誠義 (後備係死神好像是),真係諗起都灰(更加灰既係,依個組合無以為繼).... 當年台灣有曾文鼎/田壘,日本有竹內兄弟,都有6呎8以上
暫時佢好多嘢都仲好raw,衰啲講天份麻麻,但如果依幾年喺外國訓練正確,中鋒有的是時間 (宋方都打到40歲),2~3年後港隊陣容可能係
正選
胡卓斌/惠龍兒/徐遠成/蔡再懃/徐遠征
後備
劉凱濤/馬港燊/Jon Siu/兆榮/吳松峻
仲有一兩個位俾黃律堯/梁嘉顯/趙鍵鋒etc

終於有得J下...
Agger,同肥宏一樣
咁講,黃律堯/楊睿騏/阿爆/何倚楊/梁嘉顯暫時都係得一季表現,比多兩年佢哋發揮下都係合理期望嘅....
見識過死神+肥煒嘅內線陣容,我本人對「廢」有較大嘅容忍度....
佢24了,Ricky 21,嘉顯19,都有分別既
幾時出過
中国對香港嗰次 睇佢兩個睇撚到想打人
港隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞