[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
飛鷹啲本土真係太差太差啦,呂銘彥要好好加把勁, 3分準之外要有更加多貨交,希望第時有Big 4要佢啦
下年永倫可能第四名冇新人,主力老到乜咁
BA教波不知幾好搵
根本甲一都唔會同你認真
有人送錢比佢洗就得啦,佢根本就無心打,你睇佢永遠都唔會理啊鄭sir嘅
有新人都唔用 唯有走
Aggar
暫時無料爆
反而想知道永倫會簽邊個
東方球員突飛猛進,笑而不語
瘦到咁,入埋都唔夠輸啦
Pan沒有進步?恆沒有進步?大佬沒有進步?子禮沒有進步?
東方既職業化? 完全唔覺點樣正面影響左香港籃球,你見港隊仲係用緊bear 港版love 甚至陳耀祖。。
你應該看不到我這一段,再複製多一次:

“乜原來南華唔係最出名就係用假鬼啦咩?先唔講幾年前正選有三至四個都係加拿大人,葉耀邦連南華都未上到去,你講嗰兩位有得出係因為正選係個老到一個點geh阿庭啊而且東方近幾年嘅班底其實係一班本土二線嘅球員,比如呀恆,Pan,子禮,響外援嘅帶領之下近幾年水平突飛猛進,依家都有穩定嘅港隊水平,比如恆而家識做高位策應,仲有不錯嘅控球技術,幾年前你點會估到今日佢會打得咁好呢?至於ricky阿,大佬啊, 本地比賽都有大把發揮空間,呢個都係畢業於因為平時呢ABL比賽數量多,正選打得比較多,咁本地比賽就自自然然有機會比佢哋上啦。咁當然啦,南華有一隊南青,咁就固然有好多機會比後生球員上場打啦,至於東方就因為成立冇耐,最多都算係同HK PA算有啲合作關係,睇吓將來會唔會有自己嘅一對青訓隊。

當然,如果怪東方令到某一啲球員冇上長嘅時間,更加要反思嘅其實就係香港甲一籃球一直以來實力懸殊嘅問題,Big4球隊嘅實力差異同後4球隊嘅實力可謂差天共地,有心打好波嘅人,大多都會集中係最好嘅球隊度,咁自自然然出場時間有限,只能夠比最有實力嘅球員上啦。咁近年其實都好咗少少㗎啦,叫係有安保漢友咁樣嘅隊出現咗,但係當南華打飛鷹可以打出差唔多成100分分差嘅時候,你都會質疑香港最高級別嘅籃球聯賽除咗所講嘅四隊之外,究竟有冇實力呢“
老老實實,東方嗰班球迷有幾多個真係識睇籃球呀,淨係係度,勁嗌
屎左好多
無打都有進步?射波控波都未識?養傷多過打?命中有冇三成?
你去問下東方球迷group入邊啲球迷係咪真心鍾意球隊知囉,而且我哋亦都冇好似冇知球隊咁,叫晒內地廠嘅員工嚟香港撐場面,都唔知邊個係真係唔睇波啦呵
你唔睇波都唔好當其他人冇睇波掛
我睇甲一都應該有15年以上了

鄧志恆打成點?東方啲球迷都擰哂頭啦,咁都有得吹奏?
睇左15年都覺得Pan兩年間由乙組進步都係甲一可以站穩陣腳嘅球員冇進步嘅話,你不如唔好睇啦
成年冇打有乜好評論?
同你用晒理據,打左咁多字,你睇都唔睇就用你所謂嘅觀點你反擊我,咁算啦咪當所有東方球員都係垃圾囉,你開心啦係咪啊
垃圾又未至於,不過你報稱職業化,但係打出黎個水平真係幾好笑囉。

得一招高位單擋。。分兩邊射三分
https://youtu.be/ZtmvPKwZ-NA

好好睇戰術:今年季後賽贏菲律賓呢?舊年贏南華呢?

東方陣容以外線為主,戰術體系當然要以圍繞射3分展開,雖然我都認同東方局進攻方面闡述比較少,但係唔能夠否認嘅係系統一直行之有效,更何況東方有三個香港最準嘅射手, 以你睇咗15年波嘅經驗,正常唔係應該傾斜去佢哋度咩?

算啦我真係冇興趣再同你坳啦,都係乖乖等轉會算
上年贏南華,我個人認為係三個字,李嘉耀。

今年ABL有幾多場打得好?你有睇既,直頭膠都唔想俾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞