[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
惠龍兒表示已經確定來季會繼續效力南華,且已經和球隊表達意向和溝通好。他表示,自己左腳阿基里斯腱的傷勢仍然未完全康復,故希望在回復百分之百的狀態後,才在考慮在中國籃球聯賽(CBA)打球的事:「今年3月時我的左腳仍只得三、四成左右,如今則有六、七成。始終香港在物理治療方面是比內地較好,所以希望先在港完全養好傷。」

曾經在國內籃球聯賽效力浙江稠州金牛及南京同曦大聖的惠龍兒說:「打CBA必須在每年9月就報名,所以我明年1至7月都會繼續效力南華,之後再作打算。目前仍有不少國內球隊對我感興趣,惟在國內無論訓練或比賽的強度都要比香港更強,所以我必須完全恢復狀態才考慮再戰CBA的事宜。」
豬亮stay

南華來季將續由Duncan及朱亮鎮守內線,其餘變動方面,效力多年的板凳球員黃德文、連浩駿,以及助教李家耀都會離隊;今季效力南青的葉耀邦,則會獲擢升至南華。另一方面,過往曾兩次跟隨南華在休季期間出訪台灣、來自加拿大的中鋒Chris McLaughlin將會加盟南青。
想傷患復原得快d點解仲要打甲一?
擺明上面冇人要,焗住返黎打甲一,落唔到台自己搭個台比自己落啦
真係籃版歐冲
洪daddy都唔要佢
有d野
葉耀邦潛力幾高,footwork 同中距都唔錯
佢特點cba發揮唔到
如果一直主要浄係做替補中鋒搶下籃板好無隠
返香港唔意外
飲食業生意好仲賺得多過做球入員
上次歐沖補選入港隊 特登去睇 屌你老母睇佢熱身
黃德文、連浩駿,以及助教李家耀都會離隊

李家耀會去邊度教?

唔通建龍飛馬?

之前阿香話 建龍飛馬同遊協佢只會教一隊
佢根本就唔係勁,係香港屌打甲一係因為size係同位置最強,同埋基本功叫合格,打開3號位既費sir同佢對位都可以完封佢,證明佢一冇size advantage就只係普通球員一個,對位對到王佑天 吳家麒果D咪好似好勁咁囉
轉唔到型打4號位 係重傷
無錯 而且速率比較慢

今日消息
SBL應屆冠軍富邦勇士今日宣布離開下季SBL超級籃球聯賽,轉戰東南亞職業聯賽(ABL)

精彩了
林志傑會加盟?
Elliott maybe out
東方
Source?
收到風好似連教練都走
應該唔會
但ABL人氣肯定高左,富邦勇士SBL好多球迷
【本地甲一消息】
東方龍獅球員Marcus Elliott
發出疑似告別文 感激球迷三季支持

東方龍獅球員Marcus Elliott於早前在個人社交平台發出疑似告別文,內容大概是感激球迷、隊友及球會三季以來的支持。其隊友如細騏楊睿騏、陳兆榮等均送上祝福及謝意;而有關球員調動消息並未於東方龍獅官方網頁公布,有待進一步消息確認。
個教練打法比較單一,臨機應變好似比較慢,走唔岀奇
尤其是輸緊果陣 幾次啲timeout嗌得好慢
仲有無𨍭會消息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞