[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
李家耀走,預料之中但都有啲可惜,早兩年朱sir贏到開巷,諗住留返個靚陣俾佢慢慢上手,點知搞唔掂班大帝送咗個冠軍畀東方,依家算係靚靚仔仔咁走
留名
總決賽領先2:0畀東方反cup已經係死罪
夢想家收皮了
而在剛結束的香港甲一聯賽,Elliott由於飽受傷勢困擾,缺席了不少比賽,最終季後賽首輪被南華以2-0橫掃出局。而這也是Elliott加盟東方三年來第一次碰上各路戰線都無緣奪冠的情況,也間接代表球隊也碰到了一個瓶頸,必須找來新的外援甚至教練團來帶領球隊達到更高的成就。雖然不知道Elliott的離開是否是在甲一聯賽前就決定,但他肯定會是東方籃球隊史上最成功的外援,也給ABL這種跨國聯賽起到了標杆的作用。即使場上不服輸的性格有些時候會讓到客隊球迷不怎麼喜歡,但他場外超容易聊天又大剌剌的性格也使得很多外援都對Elliott很尊敬,最後更是成為了很好的朋友。

https://www.sportsv.net/articles/65986
台灣都有人留意,仲寫左篇長文
上年東方話加大班費 又話打亞冠盃
睇黎收得皮
個post好多負評
東方下季足籃都可能收皮
個人認為
其實來來去去都係得一個姐
你信唔信講某個班主壞話
即刻有負評
飛馬威 飛馬勁 飛馬冇得頂
ABL 內線成班外援來來去去,好似諗唔掂點打好,一個無限屈高嘅高佬居然負責做苦工,俾人拉出去又冇人會幫佢switch跟住內線真空,之後搞搞下連磨合嘅時間都唔比,俾個tim duncan你都搞唔掂啦
馬後炮啲講,一早放棄幾場用來比費格遜/迪加拿磨合的話,可能成績更加好

本地球員.... john siu同李琪表現好難講話合格,其他人身高資質所限其實已經交到功課,胡卓斌undersize都算搏命,胡卓斌傷咗冇辦法,子禮兆榮落場時間期間有表現,但無奈都冇乜機會
林萬進陳翊麟真係唔知簽嚟做乜,唯一係令到南華永倫少個人用

而家埃利諾都走,教練亦好似冇晒符,成隊波基本上可以話重建,無一個牽制到對手嘅3/4號位,現有陣容幾支炮都好難用,其實不如試下挖角搵余理洋/朱亮,隊波可能會生猛啲;基拔都唔錯但要個大牌啲嘅guard去lead佢
* 鄧志恒undersize都算搏命
我地講緊羅姓澳門通輯犯咋
唔係講你
唔好再負評我
東方重建
其實巴錫都幾好用
好似玻璃
無錯
肥宏成日當自己林書豪
有林志傑想睇ABL話晒台灣icon
好想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞