[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
留名睇tyler下季ppg突破40
我意思黑熊有3外援 Nathan 都可以當本土 但明明黑熊係澳門隊 Nathan得香港身分證 想知ABL本土的定義
蔡再懃離開成名地南華

剛季香港男子甲一組籃球聯賽總決賽最有價值球員(MVP)、現役香港男子籃球代表隊後衛蔡再懃,昨天於社交媒體宣布將會離開效力了4年的南華,他在帖文表示“南華是我長大的地方,亦是成名的地方。沒有南華會這個大家庭,我都不能夠行到呢一刻”,並且表示這次離隊的決定感覺非常艱難。蔡再懃未有就去向透露任何的訊息,有傳這位在本屆籃球世界盃外圍賽場均得10.8分的射手,來季轉投一支銳意擴軍、爭取首度奪得錦標的甲一球隊。

http://www.takungpao.com/life/238149/2019/0829/342339.html
中港澳球員當local
但借完唔出又係問題,人地都有自己local
如果純粹用上季表現嚟計,不如話Adam係用來引Oliver入隊...
Adam其實好慘,作為一個外線球員,成立被迫同佢高幾個頭嘅球員對位,甚至甲一打中鋒。Oliver自己上電視都提及Adam 係被迫打去個位嘅,其實算係咁㗎啦,要怪就怪香港冇更加適合打四號位嘅球員啦
同意,明明打小前鋒出身,去到東方變咗4/5號位tweener, 希望新教練會釋放佢啦
不過東方正經4號位好似得阿恆一個?
yes,不過我成日覺得占士做stretch 4 仲好啦
佢太慢,守唔倒小前,當類似K-love咁用應該還可以
Nathan 傷過打折扣wor
新一季重返港超聯賽的標準流浪,周三(28日)黃昏安排了鄧樂文、李鍶泓、黃本煒等球員,以及球隊青年軍經理於屯門市廣場支持港超的宣傳車活動。一眾流浪球員在跟現場的大小朋友們玩射「九宮格」的遊戲時,亦不忘向街坊們宣傳球隊來季將於屯門鄧肇堅運動場作主場。

今夏從佳聯元朗加盟的黃本煒,上季曾在部份聯賽後備上陣,以及在菁英盃的賽事落場,這位現年19歲的中場表示,期望能夠在新一季爭取更多上陣時間︰「上季喺元朗從『郭Sir』(郭嘉諾)身上學到好多嘢,特別係佢好注重球員嘅拼勁同態度,所以今年嚟到標準流浪,目標係希望可以有多啲時間落場踢。尤其是喺度比較多年輕球員,大家溝通上嚟都容易啲,比較容易融入到球隊。
甲一有流浪
無正職
頂 post 錯
其實有兩年沒有打本地籃球,真是浪費了他
下季甲一由big 3變big 4
如果強援真係加盟緑軍

岩 讀書呢d野衝完個全盛時期先再諗都得
真是不知道他傷過
香港年青籃球員最好選擇:
去美國ncaa d1/d2大學讀同打波,返香港後拎個cv外流

次選 全職打甲一

再次選 一路本地讀大學一路打甲一

最差:最top fit 先走去讀返書

職業生涯梗係向上流以外流做目標,
向下都有嘅 徹底外流無望
之前真係唔知
我又覺得佢未去到可以外流ncaa打d1,2 全職打甲一進步快d再試下北上仲好
大多要嚮美國讀高中才可以,例如Jon Siu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞