[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
其實離開南華真係一個好弱智嘅決定,你話待遇,洪生待遇點會差?我就唔信滿貫出得起㗎,佢出吳起囉,而且呢個時候讀返書,相比繼續打落去重要性真係唔係咁大住喎,去一家訓練量同埋球員質素都冇本身咁好嘅隊伍,以香港籃壇嘅情況來講,絕對冇好處
東方咪撚出黎柒
其實永麟老到乜咁,滿貫Eric唔知番唔返嚟,佢咁講真係唔出奇
講真啦,而家南華都立立亂,南迷咪以為坐定粒六啦
你睇之前搵啲「好過本地球員少少」嘅所謂外援,就知道本地籃壇其實有幾進取啦
講真,如果Nathan入港隊,相比起本地其他可能勁少少,但係咁就曬咗個外援為就
2018年教訓仲未夠慘痛咩
有好過無
同意
先唔講上一代有可以去NBA summer camp嘅陳信安/田壘, 喺CBA都算係星級嘅林志傑,次一級嘅都仲有CBA級嘅曾文鼎李學林楊敬敏,王信凱上次嚟對東方,個節奏/掌控能力 都明顯係高一皮
依一代雖然好似星味無咁出,但依然有周儀翔/劉錚/陳盈駿/ 張宗憲/ 胡瓏貿,身形/技術對位的話都高過香港本地球員
下一代台灣有班美國讀書嘅返緊嚟,再加上HBL嘅高強度訓練,將來真係唔睇好....
同埋台灣內線嘅身高keep住2米以上,外援亦都多7呎鬼佬,佢哋嘅對抗性相對更強
Yes,最可怕嘅事亞洲其他國家進步速度遠遠快過台灣好多好多,而家連台灣自己都開始比日本等國家拋開
日本有歸化+八村+渡邊(nba球員)無得比
其實當年胡瓏貿係打ncaa d2, cba同國家隊只係邊緣人無足輕重,一米九六打大前鋒有d弱
但近年進步好大,國家隊主力打日韓賓有幾次代表作
可見年青球員要去高水平聯賽打慣節奏快高水平比賽先有進步,

相比台灣球員有經理人同教練搭路好容易外流,香港外流困難好多
之前提過徐遠征應該係惟一一個最有可能成功外流嘅球員本屆MVP 唔睇好佢外流,何況近排轉會同傳佢重身讀返書
之前提過徐遠征應該係惟一一個最有可能成功外流嘅球員
本屆MVP 唔睇好佢外流,何況近排轉會同傳佢重身讀返書
轉會
同傳佢𨍭校重新認真讀返書
為未來做凖備

當然唔知有無機會係又再爆冷,實際上係去其他隊
但係要讀書 係南華都得
係南華又打得好
而且洪生對佢應該唔差
竟然轉綠
而且這次走,應該和洪生反面,以後也沒機會回去了,還可能連累弟弟不能留在南青,真是一個不明智的決定。
BTW他弟弟打成怎樣?好像是偏內線?
其實未必同洪生反面???友好離開???
轉東方可能就反面,直接爭冠對手
綠軍仲係同南華水平有d距離
其實亞勤咁多年來都冇正職,佢應該私底下暗左好多比佢屋企人同佢兩個女,咁俾得咁多錢你,培育你,寧願要余理洋唔好打兩年波都要練你出嚟,我諗紅山自己都冇諗到竟然會係佢想走,當然啦其實我諗真係反面嘅機會係好細好細,但除非你真係好似永麟咁無人先算,如果唔係啊佢都應該冇乜機會可以返到去南華,唔通好似亞ga咁愛回家咩
不過永麟同埋東方都係直接對手,可能係因為佢都冇地方轉,所以先去滿貫
又或者其實佢想轉永麟或者東方,但係因為世仇關係,點都要過年冷河
問題係單純因爲讀書,打南華都可以有時間讀
點解要轉隊
轉東方都話為打abl,為錢
轉滿貫為咗咩
早排有巴打話南華會轉全職,會唔會想抽時間陪2個小朋友?小朋友童年好快過,讀書依d都係表面藉口。

不過洪生咁有信心有其他人可以接棒?
另外有冇永倫轉會消息?阿ga必走?
全職一年打20場其實意義唔大,參考一六年東方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞