[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
其實 李琪打甲一好似無ABL咁勁
冇見過佢有幾積極練波 (Melo起碼成日po片),Drew League Big 3嗰啲佢都無去,應該係uncoachable先會連台灣都吾要, 俾佢嚟佢應該都係會hea打

講開又講,真係唔明點解甲二有咁多錢 / 價值去搵啲都幾勁嘅外援嚟
個人覺得佢最強始終係catch and shoot,永倫時代有泰那拉空晒 (所以唔好話冇俾機會梁民熊,李琪之前個位佢本來可以照上),東方ABL更加有幾個外援,佢淨係等波到射入就得;但係喺甲一佢多好多嘢做,的缺點咪見底囉
https://hk.sports.appledaily.com/sports/daily/article/20190822/20753473

17 小時前 · 東方籃球隊升上甲一後,以職業軍之名衝擊本地籃壇, 2017年稱霸ABL,18年首膺甲一總冠軍。自東方升上甲 一後一直效力至今的劉子禮,見證球隊的高低。新季東方有主力和敎練離隊
功能射手
帶起隊波
容我陰謀論推測
滿貫今年爆冷拎亞軍後,唔少球員同敎練離隊
會唔會係東方搶左好多人
本身東方想買人都無咩選擇

足球部東方已經搶哂上季港超冠軍教練同堆球員
個教練值得搶?
難聽啲講,滿貫班底根本係big3 唔要嘅球員;
費格遜俾東方炒魷,唔係咁搞笑又返去掛....
葉俊傑應該會返去東方,但我唔肯定佢喺東方進步嘅機會會唔會多過留係度
賣相較好嘅歐陽維江係紀律部隊,放棄工作機會唔大,而且佢去到東方未必有太多落場時間,林萬進 同埋 占士 係例子
張偉康同歐陽維江一樣,而且東方2/3號位好爆
王祐天....
林凱光好似係南華借將,南華人走嘅唔多,而且都老啦
吳家麒/楊文綱undersize tweener難以打更高水平
周家駒冇修身唔洗諗
你又好有道理
但如果依批人東方睇唔上眼,都無咩人可以簽
2,3號位多人到爆 到執就真係執底 下下都得鄧志恆胡卓斌
戰神走,我估下個東方外援會係5號位
一個惠龍兒輕鬆SM成個甲一,東方要爭的話無可能唔做嘢

而且本地球員不嬲冇高佬,以前蕭劍榮肥到乜咁都大殺四方,殺人名醫 & 波爾出出入入都總班落,劉凱濤可以吊高來賣... 胡卓斌我有期待嘅,希望身體健康啦

真係要的話,鄧志恆可以話係後生版吳家麒,傳授下經驗囉....
滿貫有邊個會肯打職業。。。
蕭劍榮大殺四方係邊一年既事
傑仔同爆哥囉比盡就17yin不過能力未到
真係無乜邊個會
好睇新教練諗住點玩,李琪/兆榮/子禮/胡卓斌 應該唔會郁,其他都好難講
徐遠成係唔係繼續做不3不4?唔走的話,會唔會徐遠征嚟一齊打3/4號位?
林萬進 同 占士 守咗成季寶礦力,會唔會寧願去返其他球會
蕭鍵勳有潛力但係好似唔上唔落咁,新教練有冇能力幫佢開竅?
細佬岩打一二號位多啲
徐遠征去東方?真架?
唔知牙
都係個人估計
1)有線訪問佢話想同佢阿哥一隊
2)有錢仔,要既只係上位機會,徐遠成都話自己因為想打ABL先去東方 (上季有傳聞過佢加盟夢想家),佢兩個目標肯定唔係甲一,暫時只有東方俾到佢
3)問心,福建隊波唔上唔落,徐遠征留係度無乜意思,佢返嚟打半季都係證明自己比其他球隊睇姐
佢今年已經摸左底,下年cba draft應該肯定去馬
唔會想同東方簽長約掛
而且係福建無限出手權同戰術,估計甲一 每場二十分唔難
去東方d數據肯定差左,但有abl打又確實幾有吸引力

睇下之後有無進一步消息
建龍飛馬招兵買馬中
收到風傾緊人
傾乜鬼老細場場正選?不了
要殺入前六名wo
出多少少錢簽人好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞