[另類][風水]中共係咪爆左條龍脈 2

1001 回覆
94 Like 8 Dislike
41 象係中共興衰

草本蕃殖-->黨員數量
陰陽反背-->處事作風
前題必須是日本是所謂朝代
你乜料呀,中國的法治基礎完全追唔上我地,根本唔係同一個level上面,送中即送頭
唔洗信香港人依家咩集會都會出,你佛教搞,天主教既都會一齊行,頂多唔念經
We Connect

尋晚睇myradio 祖利安節目講的,鬼節個日做係唔係會有用?
佢話晚上9-11點,用黃色螢光筆寫「 」入面嘅內容
有無高人講下
中國法治係落後
但起碼都仲係好過無政府/無法律/無警察狀態,
已經足夠
其實唔關風水事
係香港反送中,其實就係declare自己唔信法治
為保政治犯,保埋殺人犯
人在做,天在看。

其實香港如果係想保護人權
應該係唔可以俾佢咁順利立法
向外國表達有咁既機會,呢條法例被濫用
到時大陸真係濫用,外國政府就可以信個政治犯有機會被屈而提供政治疪護。

但呢條條例最終都應該俾佢過
最多暫緩,等社會再商討細節,
因為始終係法治重要
你乜料呀,中國的法治基礎完全追唔上我地,根本唔係同一個level上面,送中即送頭

中國法治係落後。
但起碼都仲係好過無政府/無法律/無警察狀態,已經足夠。
果然人如其名
真係送膠
Block
中國無三權分立,是四權合一,行政=司法=立法=執法,中央至上,一權一黨獨大,完全無得制衡,開親會幾百人全部舉手通過,佢話點就點,要拉要鎖佢話哂事,宜家香港表面好似好亂,對於我黎講呢啲深層次矛盾及早浮面仲好,但中國所有野暗渡陳倉,係你睇唔到嘅亂,自己諗下邊樣野恐怖啲

以香港人的法治層次思維永遠唔會覺得中國嗰套足夠,我唔會袋住先
我意思話
中港關係來往瀕繁
只要證實中國法治水平,做到有警察比無警察好,有政府比無政府好,有法律比無法律姐,
已經證明引渡法整體是通過比不通過好,
只是細節要再傾,點不被中國政府濫用,來保障人權。
中國法治係落後
但起碼都仲係好過無政府/無法律/無警察狀態,
已經足夠
中國無三權分立,是四權合一,行政=司法=立法=執法,中央至上,一權一黨獨大,完全無得制衡,開親會幾百人全部舉手通過,佢話點就點,要拉要鎖佢話哂事,宜家香港表面好似好亂,對於我黎講呢啲深層次矛盾及早浮面仲好,但中國所有野暗渡陳倉,係你睇唔到嘅亂,自己諗下邊樣野恐怖啲

以香港人的法治層次思維永遠唔會覺得中國嗰套足夠,我唔會袋住先
我意思話
中港關係來往瀕繁
只要證實中國法治水平,做到有警察比無警察好,有政府比無政府好,有法律比無法律好。
已經證明引渡法整體是通過比不通過好,
只是細節要再傾,點不被中國政府濫用,來保障人權。
個人比較支持田北辰的「港人港審」方案
呢個對人權保障最佳

撤回不是好的解決方法
應該係港人港審
算啦,要明一早明左,唔明永遠都唔會明
唔好意思,我真係忍唔到,突然升溫
一直追住龍脈post,係希望睇下另類香港療法
請絲巴打繼續龍脈討論
撤回逃犯條例其實係一個好差的方案,比送中還差,因佢保障黑色勢力和殺人免罪。
港人港審,或擴大域外法權,是所有之中,最理想的解決方法。
所以要真保障香港人權,
示威應該爭取「港人港審/擴大域外法權」解決港外殺人罪的訴求,而唔係簡單粗暴地「撤回逃犯條例修訂」。
https://lihkg.com/thread/1461768/page/1
[另類] [打鬼] 鵝頸橋8月14之鬼打鬼
URGENT
認同 集中討論 [ 風水 ] 主題
金龍唔係指年份咩,2000年庚辰年
定下個金龍年大一統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞