[另類][風水]中共係咪爆左條龍脈 2

1001 回覆
94 Like 8 Dislike
人類應該要向依方面發展,我地要推動。
歷史唔係話變就變,走正道。
祖利安再提醒各位巴打
之前已經有好多人話/討論,佛所說的因果更接近蝴蝶效應,而唔係果種種瓜得瓜咁簡單。

但宏觀黎睇蝴蝶效應都係公平,因為時間無限大,做壞事實報返身上,因為時辰未到。

另一種我地心態係,前線比人捉坐政治監好唔抵。但宏觀諗:如果未來香港成功打破呢個政權,起碼佢會心諗呢個係善果,佢付出無白費。如果失敗,大家都會出事無論平民百姓,佢只不過早左少少出事。

不過有一樣野大家要搞清楚,就算香港幾大運,但香港人始終都會唔好受,日本佔領果陣就係例子。

我唔係建議大家咩都唔做,我係想大家咩都思下做,始終蝴蝶效應係做得越多就越亂,亂到對手都唔知點控制!
每一個人都係劇本既一部份
所以我地唔係宏觀既外面,而係裡面。
咁計香港係咪死硬
星光大道翻新完去過一次咁大把。當時天氣好熱但一去到覺週身唔聚財,又未到心寒。無左舊時寧靜祥和氣氛。後尾完全唔想再去果頭。圓方商場好空曠,分散,好似個罩咁但人行入去無焦點。同樣大商場,ifc、太古廣場、時代廣場都唔會比人呢種感覺。
園方次次入去都lost, 上次同fd係度搏命兜圈
講真傻嘅先唔信
唔信都會做 我係講緊中共果班

當你有權有力有錢咩都有但都好似有d野唔順
或者擔心未來權勢就會咩都做包括以上風水野

或掂基建城市年年有
只不過加自己風水野再改少少位怕咩做
又唔係無錢又唔係無人幫我做

可惜係如果你同廢老藍絲講
佢地用納稅人錢搞咁嫁野
佢地會話你睇得電影多係咪傻
一黎用金木水火土分已經奇奇怪怪。二黎個規劃搞到好亂,跟指示牌行都唔係幾易理解。同大陸大商場格局風格好似,大而無當。尖沙咀啲新商場都類似咁,isquare、K11。形亂神散。

利申:唔識風水嘢純個人觀感。
點解咁諗
sorry我屋企雖然識風水但係我無了解到咁深不過次次去西九同圓方都迷路

<搬文>
圓方--香港的無限手套

(一)各位有冇諗過風水上位於西九嘅圓方係咩黎?
圓方,好一個天圓地方,就係八卦中嘅乾坤兩卦,
乾坤意指包羅萬象,創世父母,即西方的阿當夏娃,
而圓方商場內設五行金木水火土區,匯聚五行能量,
每日咁多人流為圓方集氣,充入能量,
圓方就係極似Thanos隻無限手套咁充滿各式力量,
問題係究竟,邊個用隻手套?

(二)火燒圓方
火燒圓方,當時已有巴打出post講
https://lihkg.com/thread/1145144/page/1
圓方燈牌起火冒煙 消防迅速救熄
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190508/bkn-20190508191338769-0508_00822_001.html
圓方疑電線短路 霓虹燈招牌起火焚毀
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/326778/%E5%9C%93%E6%96%B9%E7%96%91%E9%9B%BB%E7%B7%9A%E7%9F%AD%E8%B7%AF-%E9%9C%93%E8%99%B9%E7%87%88%E6%8B%9B%E7%89%8C%E8%B5%B7%E7%81%AB%E7%84%9A%E6%AF%80

識見象起卦嘅巴打可以諗諗個意象係乜?
(三)大蛇退治兆
如果圓方係某個神獸嘅能量來源,呢下電光火爆(火雷噬嗑),就係手套反噬,原先個使用者可能有損傷,
恰好有巴打表示響日本為港求了一纖,得"大蛇退治兆"

https://lihkg.com/thread/1330207/page/4
如果圓方係"大蛇"嘅能量來源,咁近日西九地陷就係能量反噬嘅表象。
好奇啲建築師後來點
大家可唔可以幫手
喺香港地圖度畫番啲蛇出嚟
希望可以睇多啲睇
(四) 大蛇退治 中九龍催生
上文提到假設圓方係一隻無限手套,而"大蛇"遭到反噬受傷,咁係咩原因會受到反噬呢?

有睇Avengers就明,奇異博士出time travel,千佛手影分身,粒time stone都冇反噬,係Thanos要出大絕啪手指至出事,所以第一個可能係有人用咗無限手套出大招而被巨大能量傷害,呢點求證唔到,而感覺上亦冇相關新聞(發生超逆天大事件)。

於是就想第二個可能,會唔會係有另一神獸搶,"大蛇"將無限手套據為己用?響爭奪過程互鬥之中將"大蛇"打傷? 情況就似Thanos同Ironman對戰時被偷去寶石一樣,而更有趣嘅係此君並非比Thanos弱的Ironman,而係由擁有比大蛇多活800年的宋朝的龍脈——中九龍幹線

中九龍幹線,源起於九龍灣而直通油麻地連翔道(連登騰翔),估計因本年3月油麻地段動工而催生出接通宋朝龍脈的"中九龍",其力量而足以戰勝"大蛇"

所以就此推斷香港本土除咗有靈龜、獅子、鳳凰、神鷹之外更多咗"中九龍",此龍一出將"大蛇"打敗,更把九龍站一帶建築,包括高鐵站,都收歸為"中九龍"的法寶

看圖,九龍站一帶建築,包括
天璽、擎天半島、凱旋門、君臨天下、ICC、文化區、高鐵站等等
諗諗D法寶係乜? 有咩用途? "大蛇"受唔受得起?
"中九龍"又受唔受得起?
補充:
大埔海濱公園回歸塔
港珠澳大橋人工島
發夢聽人講話

7月節遊行示威前燒下街衣, 求吓一切順利
應該係商場設計想人留耐D,
金木水火土分區係想將人氣轉化成五行力量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞