「長期置頂」727元朗反鄉黑遊行終極攻略

1422 回覆
2192 Like 15 Dislike
綜合幾個攻略post既總結,其實大家都有共識就係人越多就越安全。宜家已經有不反對通知書,希望文宣可以吸引到更多人黎參與。

遊行路線

前往元朗既交通:

最簡單直接肯定係西鐵,但大家留意一下起點係係水邊村遊樂場,朗屏站會比元朗站更近。大家可以由朗屏站B2出口由天橋直接行去元朗廣場,然後元朗廣場過對面元朗警署轉右再過馬路就到水邊村遊樂場。(希望各位元朗人可以幫手整整路牌幫助其他區既戰友順利到達目的地)

麻煩文宣美化

巴士:
新界北:276/276P係水邊村落車
沙田:269D係元朗警署落車
大埔:264R係元朗警署落車
東九龍:268C係元朗警署落車
港島區:968係元朗西總站落車
紅磡,尖沙咀:268B係元朗警署落車
佐敦,旺角,油麻地:268X係元朗警署落車

呢堆巴士正常情況會到達朗屏西鐵既附近,但遊行可能會影響佢地既路線,大家需要自行update。

遊行期間:
老實講要吸引更多和理非黎遊行,不反對通知書絕對唔足以令老人家同一家大細出黎元朗同我地癲。鑑於係隔離台灣社運人士忠告post(https://lih.kg/1351917)同埋其他幾個post都提出過應該自組民間自衛隊。我認為遊行期間有自衛隊員做一d類似糾察既工作,而萬一有黑社會到場搗亂亦可以幫忙。呢個係一個唔錯既文宣宣傳方向,既可以話俾和理非知我地有自己友幫手睇場,又可以順便踩一踩警犬做唔到野。我其實眼見有tg group已經開始做呢一類既野(t.me/HKongfighter),但呢個只係一個唔成熟既idea,各位巴絲請幫忙俾意見。

遊行後:相信好多人都希望直接衝去南邊村問下佢地對黑衫有咩意見,但我希望大家可以睇一睇我地既分析再從長計議。

1. 直接衝殺入村是否理智?

我絕對明白好多手足既憤怒,作為一個係元朗長大既人我更加體諒到你地既心情,更唔好話當日係西鐵站裏面既受害者。但係你地覺得由星期一凌晨開始講起既光復元朗班圍村佬會唔知道?會唔準備?坦白講如果我地貿貿然衝入村基本上同警犬當日衝入沙田新城市廣場一樣,你唔知人地裏面有無咩埋伏,人地係屋裏面由上而下飛把刀落黎你點擋?黑社會就爛命一條,兄弟損失一個都嫌多。

2. 分化會唔會比一棍打沉一船人好?

以牙還牙既道理大家都明,但係唔係狗咬你一啖你就要咬返佢轉頭。雖然大家呢幾日都牛屎佬圍村狗咁樣叫佢地,但大家都唔好忽略其實有好多圍村巴絲係企我地呢邊。如果你燒村或者拆祠堂基本上就係得罪曬所有圍村既人,同埋更加坐實暴徒之名。

小總結:
我地非常不贊同直接衝入村裏面開拖,最重要既原因係巴絲們既安危,大家可能唔知其實祠堂係係村裏面最入既地方,而祠堂後面就係山,基本上無地方可以走。第二就係講白少少呢場抗鄉黑運動其實就係抗白色恐怖,要俾個Signal政府話俾佢地聽我地唔驚白色恐怖。我地建議可以圍住南邊圍既門口,姐係佢正門牌匾位置,同時亦係佢地鄉公所既正門。我地認為應該做返我地最熟悉既野,當佢警總咁樣圍。塗鴉、dum雞蛋之類既野乜都可以做(大家發揮創意)。如果佢地忍住唔出黎既,我覺得俾到個信號話俾大家知我地係唔驚白色恐怖既就已經叫成功。如果佢地出黎既,唔好猶疑,打到佢老母個墳都唔認得。重點係,去得南邊圍既就一定要齊裝

逃生路線

非常非常重要!一定要!一群人一齊離開唔可以落單!
最理想既情況係,無論發生咩事都好入夜後一兩個鐘就點都向元朗西鐵站方向走。今次唔同對付黑警,黑社會入夜後捉到落單既佢癲起上黎真係可以攞刀捅你。我建議around 7點大家就應該開始分批離開,最後一批離開既人數一定要係最多,以防到最後無乜人既時候俾班人反擊追斬。大家要謹記,入夜後留守係完全無意義,你唔可以當留守金鐘咁樣留守元朗,呢樣係一定一定要有共識既。

閹割版TLDR:
1. 齊裝
2. 唔好入村
3. 唔建議留守
4. 一齊黎一齊走,唔一齊走會俾人斬到含撚

最後總結:
大家要記住,我地光復元朗唔係因為要復仇或解決私怨,而係俾元朗人知道元朗有事香港人一定會幫手,齊上齊落。我地唔會向鄉黑屈服,亦唔會向暴力屈服,記得我地係對抗緊白色恐怖。

五大訴求 缺一不可
727元朗見
想自推
727元朗呀
光復香港 時代革命
727 元朗勢在必行,希望各位手足以智行事避免受傷。

焦點應放在警黑合作,聯合次要敵人 (其他鄉紳、如劉業強),打擊主要敵人(鄉黑何君堯警賊)。強如英治政府同港共政府都唔敢搞鄉紳就知道鄉紳既勢力相當大。

利用群眾(其他鄉紳,既得利益)鬥群眾 (新進中共扶持既鄉黑),令到警賊中共為左處理鄉土問題更加疲於奔命。
和理非
反警黑
拒暴力
721見
push
和理非當日應該點做
光復元朗
點架,個個元朗post叫人推,
又元朗站又水邊圍,定各有各搞?
有無人可以統一返

光復香港 時代革命

除港奸傀儡 肅魔鬼警隊

我無嘢講 我要見律師 我要驗傷 我唔解鎖電話 我唔簽任何文件

5大訴求:
1. 立即撤回送中條例
2. 除消暴動定義
3. 不再追究義士
4. 成立獨立調查
5. 真雙普選

利申元朗人 響村搬左出市區
大家真係唔好落單 兄弟少一個都嫌多
要預左嗰人黑警拉人都只會拉我地 唔會拉鄉黑
鄉黑只會事後交一兩個人出黎
我冇嘢講
可以試下幫物資站
水邊圍遊樂場係起點
因為申請左不反,起點係水邊圍
pish
不如728劍指中聯辦
https://lih.kg/1356076
Push
依家係4點定12點
宜家喺南邊圍住嘅其實好多係搬入住嘅,村長都唔係喺南邊圍住啦。仲有好多白衫人根本有好多係係其他村嘅,有d根本就唔係圍村人...
推有用 post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞