【少甜】【獵奇】【九唔搭八】《吸血鬼係香港搵食真係好撚艱難》

431 回覆
96 Like 5 Dislike
多謝巴打們支持,我呢個即興故黎到第3個post,應該呢個post內會完。
好多野想寫,不過時間總是殘酷的,盡量寫啦。廢話不多講了,繼續去故。

《吸血鬼係香港搵食真係好撚艱難》故事簡介:

吸血鬼?係鬼佬文化中既「洋垃圾」?

撐本土,就應該叫做殭屍?

非也,非也。我就係香港一年零一個吸血鬼。

站係人類既頂峰之後,我睇到既並唔係人類有幾弱智有幾得意,而係「天外有天,人外有人」。

係我之上有無窮咁多種「存在」,我連叫佢地做「生物」都覺得太扁底佢地了。動漫入面鐘意叫佢地做「超生物」。以廣東話講,就叫佢地做「妖怪」。

本來,我都想做一個天煞孤星鄭伊健咁獨來獨往下下who既型棍吸血鬼,殺人不斬眼,姦人不留名。不過人(鬼)生不如意事十常八九。

溝著條女比人改造左做不死身、

行行下街又遇到外星人、

返返下工都要封印靈魂,

天使唔係叫我悔改係叫我幫佢殺人...

當你去到另一個階段,奇怪既事就會接踵而來………

而我只係想默默地搵餐晏仔姐。
[quote]

作者facebook
https://www.facebook.com/wongghost

紙言板面
https://www.shikoto.com/author/18415/%E8%8F%AF%E7%8E%8B%E5%AD%90.html

兩條link都壞左 而家先岩
【廣告】

我正準備開一個模型DISPLAY鋪頭,比鐘意砌模型而又受土地問題困擾既巴打們一個可以放模型又可以靜靜地砌下模型既地方。請支持我既小生意

https://www.facebook.com/relaxbearmodelclub/
即刻留個名先
人物介紹:(圖片純屬鳩搵,本人無版權。如有侵權請通知本人,立即del)

華仔/愛德華/劉德華
主角,香港吸血鬼一隻,人類年齡46歲。20年前被鬼佬變成左吸血鬼。喜歡處女血。 進入夢世界之後,多左控制水體既能力。

華仔(女吸血鬼形態)
主角用外星基因工程改變DNA而成既女吸血鬼形態,可以進行各種潛入任務。

劉龍/流膿/劉好龍/劉龍馬
華仔的好朋友。係一個高大但好瘦既有錢仔,真身是龍,喜歡食人肉。最撚鐘意英國、日本名牌產品。 進入夢世界之後,多左控制人類巨龍既能力。

黃大仙/大仙/撚樣外星人。

華仔同劉龍執返黎的戇鳩外星人。頭部係成龍咁款的人頭,身體係一堆觸手,比較接近地球上既水蛭。雖然係衝閘黎地球的,不過仍然帶住好強既外星科技,可以輕易改變人類DNA。喜歡吸血。

Alice Yamasaki /Alice
被巫婆捉走準備殺死既日本人類,比華仔執死雞執返黎的。由於已被巫婆落毒及放血,所以已經被大仙改造成為有無限再生能力既超強人類!!平時會充當華仔既食物來源。
喜歡Hello Kitty。 暫時已經分身成7個,

Dio/屌/Dio Harry Lincoln/林先生/林生/林肯先生
將華仔變成吸血鬼的鬼佬,原因只係吸醉酒。幾好脾氣的,喜歡收留不同生物、又鐘意搞吸血Party。已經被吸血鬼總會任命為吸血鬼將軍。

伽樓達
在香港地膽妖怪中最強大一族「伽樓羅」既boss,經常幫助吸血鬼。真身為鳳/金翅鳥。喜歡打爆機。 順帶一提,伽樓羅係龍族既剋星。

撒旦娜
在香港地膽妖怪中第二把交椅,外國勢力,「魔鬼」一族既boss。雖然作惡多端,成日講大話呃勁人,不過對人都唔差,而且幾靚女。

戇鳩機械人/FUC - 1NG Y0 U號機/ 忽腰
人類製造出既女機械人,資料不詳。

馬小姐
殺手公司聯絡人。華仔既瘋狂打丁對像。能夠令華仔一日打幾次丁。

Rose
殺手公司既女殺手。其實係Lesbian, 鐘意左女吸血鬼型態既華仔。

玻璃佬

生前係80歲既不死呀伯,被殺手公司分屍後靈魂被困人間,於是天使將佢收入金屬身體之中。最鐘意屌人話人廢青,佢叻哂。

陰陽座
本身係一個中學生物老師。因為想死已死左既女兒復活而殺人,最後被天使將佢同十一具死屍縫合埋一齊。

天使一族
最煩膠的生物,個樣都古古怪怪,唔是人型的。據聖經以外既卷軸講,天使就係有六七隻眼,三頭六臂既生物。真正既樣子比卷軸記載更樣衰。但亦都非常之高等級既生命,最接近「神」的生命體。

愛CK魔人
真名係「私基」,自稱魔人但其實係人類。非常高大,係華仔係殺手公司既同事。專長係可以徒手殺人。但其實份人好nice,個樣生得好似多啦a夢。經歷過夢世界之後,得到「皮膚岩」能力。

變態Joe
面色倉白,好高瘦,唔多出聲,眼細細,全身散發住一種變態之氣。係人類世界係一個DSE都考唔掂既中學生,但係夢世界係夢之神。能力係:汗。

殭屍文傑

殭屍一族既嘍囉,唔想介紹佢。
全體頭盔術!!本故事純屬虛構
第92回 - 打到黎呀啦

『油麻地發生恐怖襲擊事件,一名香港青年被炸死...警方正追查炸彈來源。據報是次襲擊係由ISIS香港分部策動,暫時未有組織承認責任...』

「嘩,今次真係打到黎喎 。」我食緊Alice bb整既雲吞面。估你唔撚到呢,日本妹識整雲吞麵。

「好危險呀,你唔好出去啦 。」Alice bb好擔心。

「危險都要吸血架喎... 」我笑住咁話。

「飲我d咪得囉!我好多血架! 」Alice 2號隊左隻手去我面前。

「飲單一種生物既血唔夠營養架。我要出去搵下d毒男呀,呀婆呀,TB,小朋友,乜血都吸下先健康 。」我話。

「係呀,」好耐無出場既Dio都出聲了。「而家11點幾,你食埋碗面我地就出去,唔洗等我地架啦訓先啦。」

「等埋,等埋。」大仙又閃左出黎,佢都想跟我地出去吸血,因為以地球既分類學黎講,佢係接近水蛭果類既生物黎。

「你會唔會拖慢我地架?」Dio有點質疑外星人既能力。

「唔會,我唔用人類形態就行得好快。」大仙話。行咩呀行,佢係爬唔係行。佢將個人身體變左做四條觸手扭下扭下咁行係行得好撚快架。

「今日帶咩武器出黎呀?有無上次果支瞬間變柒頭器 ?我想用黎射班殭屍喎。」我話。

「無呀,今次唔帶呀!你上次亂咁射人搞到我差d比人類發現。 」大仙好似好嬲咁。因為上次一射中個人類我即刻霧化左掉底大仙

「喂咁你支野係要用黎射人架啦,留係度都無用啦! 」我話。

「唔帶呀,唔帶!」大仙話。

---食完雲吞麵之後---

「小心d呀!Alice 7號今晚看門口等你地返黎! 」Alice 話。我已經分唔到幾多號打幾多號了。

當你地班仆街覺得Alice無啦啦自己分左7個分身,一定係好撚爽啦7條女同我扑野?Sorry啦,我淨係買餸錢都比多左幾倍。都仲未撚計Alice要買衫買Bra!你地都唔係唔知我都要打工架啦 。Dio唔撚打工,大仙外星人又唔返工,玻璃佬個樣當然就唔返得工啦。唉不如今晚殺死幾個Alice喇,養唔到咁多呀。

「你控制下Alice好喎。」Dio話。

「咩呀..食物養住先,第時饑荒都有得食嘛。」我狡辯。不過其實捉兩個Alice去返工咪得囉 如夢初醒獸!! 今晚同Alice傾下先。

我同Dio著住吸血鬼專用既斗逢,變成一堆蝙蝠。

「點解唔用霧化,用蝙蝠形態?」我問Dio。

「霧化唔係亂用架,你諗下人類見到堆黑霧會點?」Dio話。

「...覺得有鬼掛。」我話。

「之後D人類覺得係班鬼做既,又會請d道士返黎做大龍鳳,班鬼比人霸左地盤,又入我地數架喇。 」Dio話。「地盤做好自己,唔好搞到其它妖怪就最好。」

「係喇係喇..」我話。Dio都算係我師傅,成日都會教我野。

「咪住先...你話..鬼??」

「係呀,鬼呀。Ghost!」Dio話。

「等陣先等陣先...你講過果d鬼,即係幽靈,應該唔怕道士作法架喎...」我開始打冷震。

「唔怕道士作法係外國d鬼,驚作法果d係香港鬼。拿,餓鬼你見過啦,上次果班矮人嘛!香港最多就係遊魂野鬼囉。香港地膽呀你唔可以唔識架。」Dio話。

「咁我想問我係咪同鬼好近... 」我指住我後面。因為我越飛越重。

「hello。​」Dio竟然同我後面隻野講野。「Nice to meet you。」

嗚嗚嗚~~~」我後面有把聲咁...環迴立體聲咁響法

「哇屌!!!」我嚇到由500米高空墮落地面。
第93回 - 鬼

背後靈。專門跟隨住人類既靈體。通常係同果位人類有相當大既緣份先會同人類產生連結。而每一個人都有背後靈,但唔係每個人類都發現到。甚至好多人一生之中,都無察覺到有背後靈既存在。

「喂你唔係咁渣下話,鬼你都驚 ?」Dio話。

「但我覺得唔撚洗匿埋嚇我既...」我發現撞瘀左個手臂,屌。

「鬼,同我地吸血鬼係fd黎架喎,習慣下啦」Dio扶起我。「聽下kaman佢想講咩。」

講就咁講啦,我做人果時其實最撚驚睇鬼片 老子什麼鬼都怕!!

「嗚嗚嗚~~」隻女鬼又飄出黎!!

「哇屌!!!...你喊乜春!! 」始終香港人怕香港鬼係好應該的。

「哇屌!」我又叫左聲。因為黑媽媽又有隻野爬左出黎 !!原來係大仙,佢追到我地了。「喂你出黎之前敲下門好嘛?

救命呀,差d嚇死!而家乜春都驚,睇黎我唔可以再玩過山車了,爆血管。

「你地係度做咩?」大仙問。因為佢睇唔到鬼的。外星人無所謂陰陽平衝,所以佢睇唔到陰氣重既鬼魂。

「殊!咪嘈!」我話。

「嗚嗚嗚~~」女鬼發出恐怖既聲音。

「咪喊呀,冤有頭債有主,你唔搞我我唔搞你! 」我話。

「咪玩野啦。」Dio睥住我。佢以為我玩緊,其實我無玩

「我..我個主人...死左... 」女鬼話。

「死好小事姐,唔洗擔心。一切總有命數。」Dio安慰隻女鬼。

「但..我睇過生死冊...佢應該仲有40年陽壽 」女鬼話。

「下?咩事死於非命呀?」Dio問。雖然生死冊寫好哂,不過呢家野都只係 for reference 即係警員指引,參考架姐。

女鬼:「比班恐怖份子殺左

Dio望住我。

「你想點呀? 唔關我事喎呢單野!」我話。

「我去吸血,打包埋比你。」Dio話。「你去望下現場。」

「嘩,你先係應該做野保護人類社會果個喎,吸血鬼將軍!」我話。Dio已經得到吸血鬼總部加勳成為將軍 真係好撚有制度呀屌你老味...不過由於我係第一隻香港吸血鬼,所以無登記到。不過換句話講,我係睇住成個香港既吸血鬼!!

「我而家委任你做隊長。Go!」Dio推我出去大街。

屌,香港吸血鬼小隊,咪即係得我一個
次次睇你堆圖都笑
推呀 幾時有文呀
推呀 幾時有文呀

今晚有
留名
同夢世界嘅靈魂守恆有冇關係
同夢世界嘅靈魂守恆有冇關係

理論上有
不過同我呢個chapter無關系

會唔會有Lora華仔Alice啪啪啪嘅情節
中陰身都出埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞