19/20 BU CIE嘅巴絲揮揮手

1001 回覆
7 Like 46 Dislike
冇見過讀psy既同學
不過,好似我上面提左
bu 冇psy ugc 只有top up
要努力入番其他u既psy
真係要推果post
比更多人睇到果post,然後解答問題
cie舊生今年負負碌碌入到ugc 各位DSE朋友有得走好走啦

雖然我遇到嘅老師個個都唔錯 有心學習佢地一定會幫你 好多時只要肯讀佢地都會體諒你

但衰就衰係啲科太雜 好多時都要面對自己唔擅長嘅科整到爛grade

加上bu當cie連契仔都不如 啱啱好過3嘅抆車邊朋友甚至連cie topup都未必收

如果已經疊定心水挨埋佢 想知邊個老師好啲雲雲 可以另外問我或者留tg
老七講句,我呢d中游水平既人真係負碌入ugc
咁多位巴絲,真係有得走好走

ching你可以更新下上面果表,幫下中左伏既人
資料仲係唔夠全面
當年reject cie入poly hd🥴

最後上得返ugc
Induction Day去唔去好?
咩黎?
pish
Introduction day?
去左好d。睇下有咩搞作。
讀左一年即quit
垃圾學店
你問我盡量答
真·學店
可以去聽下, 內容大致如下:

了解學校有咩resource你用;
講下學校Admin嘢 e.g. 如何add drop, 交學費;
有師兄師姐分享校園生活, 褒獎下師資同介紹下唔同soc;
有環節玩遊戲識下人 (幾百人同一個hall無特別畫區, 坐隔離未必同科, 之後相遇機率唔高)

如有其他記得之後再補充, 希望幫到你

利申: 資訊唔update(雨革前commu grad)
Sce同cie咩分別?
入面讀嘅有啲唔同
Cie 係全full time同得asso and top up
SCE係有part time
個校舍都好似唔同
另外
你當bu 有asso,hd and so on。
bu sce就係管理asso,hd.......
我淨係去21號整學生證
反而想問吓,學校話第一個sem係學校揀科,咁仲有冇得add drop轉老師?

add drop轉時間同老師
走啦 成個yr1 讀得3科major
利申:讀完yr1
點睇Sport嗰一科?
我係cie遇過唔少sport人。
d人實力非常參差,一d人超勁,一d人真係不知所謂。
但佢地普遍讀左asso期間,都會入左bu校隊。
相傳要入番bu pe,你最好要攞下獎項(最好係個人獎),仲有區隊/港隊身分已經係正常。
所以睇番bu non-jupas 網,入番bu pe cgpa大約係3.1幾。
我識一個人有full cert,cgpa3.5到,好似冇校隊,入到中大。所以話呢刻,英文都係好重要。

讀得sport,好似話樣樣運動項目果grade都唔好抄。
佢地都話老師唔差,好肯幫人。

god bless you ching
我都係讀CDMD,今年升year 3入得返BU政府資助學士
我想問 點交錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞